Avhører: - Blendet av Breivik

Sal 250 (NRK.no) Da Anders Behring Breivik kom inn i avhørsrommet på Grønland for første gang spurte han om media ville få tilgang til bilder av ham. Så snudde han seg mot speilet og rettet på sveisen

Breivik

OPPTATT AV HÅRET: Anders Behring Breivik er opptatt av hvordan han fremstår for andre. Under avhør sjekker han sveisen ofte, forteller politiet i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han ville helst ikke ha på seg slippers som han ble tilbudt fordi de så kjipe ut. Flere ganger under avhør sjekket han hvordan han så ut på håret.

Slik beskriver politietterforsker og medlem av avhørsgruppa, Geir Egil Løken, Anders Behring Breiviks oppførsel under det aller første avhøret på politihuset på Grønland i Oslo 23.juli i fjor.

– Han er veldig overbevist om sin egen kunnskap og formidler det på en måte som er overbevisende. Jeg må si at vi begynnelsen nesten ble litt blendet av måten å utrykke seg på.

I over 200 timer, og under store deler av rettssaken har Løken og resten av avhørsgruppa fulgt Breivik. Han ledet også avhøret av den terrortiltalte på Utøya i august i fjor. Bildene av den luekledde etterforskeren og Breivik ble trykket i VG.

Følg og se direkte: Rettssaken dag 28

Geir Egil Løken

FORKLARTE SEG I RETTEN: Geir Egil Løken i politiets avhørsgruppe.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I rettssal 250 forteller Løken at den tiltalte han har sett i retten er den samme han har møtt tidligere.

– Hovedinntrykket vårt er at den tiltalte dere har sett er den samme som vi har sett i avhør i 220 timer, sier han, men legger til at Breivik har svart mer unnvikende på enkelte temaer.

– I retten opplevde vi at tiltalte var litt mer krevende under temaet «Knights Templar» enn det han var i avhør, sier Løken.

Professor: – Breivik var bare lett påvirket på Utøya

Spøker ikke med ofrene

Politibetjenten forteller at Breivik fremstår som tålmodig og utholdende. han viser også omsorg for andre.

– Tiltalte er høflig og har et godt og sammenhengende språk. Han har omsorg for andre i avhørsrommet og spurte om det var greit for oss å fortsette. Likevel spurte han aldri om hvordan det gikk med familien, venner eller moren sin.

Anders Behring Breivik oppleves også av politiet som en person med humor og selvironi. Men han skiller strengt mellom sak og person, og spøker ikke med hendelsene 22. juli eller ofrene, ifølge Løken.

– Han innledet blant annet første avhør med å spørre kollegaen min om «hun var den avhøreren som hadde fått den æren av å avhøre det største monsteret i norgeshistorien siden Quisling under 2. verdenskrig».

Ifølge politiet bruker tiltalte ofte selvironi på bekostning av de sakkyndiges erklæring.

– Vi har inntrykk av at tiltalte har veldig fokus på de detaljene som han har fokus på. Det er sjelden vi har opplevd noen som har lest så nøye gjennom avhørene sine. Men samtidig har han ikke så stort fokus på de overordnede tingene, forteller Løken.

Etter pågripelsen satt etterforskerne fort igjen med et inntrykk av at Breivik ønsker å prestere. Dette kunne ofte føre til at han tilpasset svarene.

– Han ønsker å være flink og gjøre en god jobb i samtale med ham. Ønsket om å prestere og samtidig være analytisk, gjorde oss oppmerksomme på at han var lett å lede. Han kunne konstruere svar som ikke nødvendigvis var rikitge, sier Løken.

Forteller ikke det samme som vennene

Tidligere denne uken har også venner av tiltalte beskrevet Anders Behring Breivik som over gjennomsnittet opptatt av utseende.

Politimennene som avhørte 33-åringen på Utøya umiddelbart etter pågripelsen 22. juli fortalte i retten at han poserte for kamera i bokseren.

Løken beskriver at Breiviks forklaring på enkelte punkt avviker fra den virkeligheten vennene presenterer i rettssalen, men sier det er vanskelig å si om tiltalte lyver eller om vennene lyver.

– Det vi ser er at tiltalte tilpasser ting som skjer til sitt syn. Han har selv sagt i avhør i forbindelse med kompendiet, at han har tatt historiske hendelser og brukt dem subjektivt, sier Løken.

Instruerte politiet på Utøya

Under avhøret på Utøya 12. august i fjor var Breivik svært opptatt av å fortelle politiet om alle detaljene i handlingene.

Han illustrerte også fysisk hva han gjorde, forteller Løken i retten.

Politiet hadde på forhånd planlagt å starte avhøret på fergen MS Thorbjørn, men allerede på kaia på Utvika begynte Breivik å fortelle.

– På grunn av at tiltalte var litt stresset begynte vi på kaia. På vei utover på båten forklarte han seg detaljert om hva som foregikk der. På øya nesten instruerte han meg om at hvis det var ting som jeg visste om, måtte jeg si det, for han ville gjerne fortelle, sier Løken.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.