NRK Meny
Normal

AUF-leder tok til tårene

OSLO TINGHUS (NRK.no) – Det folk der opplevde vil man aldri glemme, sier partisekretær Raymond Johansen om synet som møtte han på Sundvollen 22. juli. Vitnemålet hans fikk AUF-leder Eskil Pedersen til å gråte.

Video 312c0bff-abbe-430f-9c32-eab10f4ecbcc.jpg

NETT-TV: - Sterkt å høre Raymond vitne

– Det var veldig sterkt. Det framkalte tårer å høre om den dagen og kvelden den 22. juli, sier Pedersen til NRK i gangen utenfor sal 250 i Oslo tinghus.

AUF-lederen satt på tilhørerbenken da partisekretæren forklarte seg i retten tirsdag. Johansen var kalt inn fra forsvarerne for å snakke om Arbeiderpartiets politikk.

– Aps politikk er ikke på tiltalebenken

Ifølge Breivik har Arbeiderpartiet skylden for det meste som er galt i det norske samfunnet.

– Jeg mente Arbeiderpartiet fortjente en advarsel. Denne advarselen var 22. juli, sa massedrapsmannen under sin forklaringen i rettssakens første uke.

Men i retten benyttet Raymond Johansen anledningen til å understreke at terrorrettssaken ikke handler om hva Arbeiderpartiet måtte mene om innvandring.

– Vi fikk veldig tydelig slått fast at det ikke er Arbeiderpartiets politikk som er på tiltalebenken her, det er en terrorist som har innrømmet å ha drept 77 personer, sier Johansen til NRK.

Forsvarer Geir Lippestad stilte likevel flere spørsmål om norsk innvandringspolitikk, og Johansen sier han synes det var uproblematiskk å svare.

– Det var greit å slå fast at vi er et mangfoldig samfunn som framstår som attraktivt på det globale markedet. Det er noe vi nyter godt av. Det motsatte hadde hatt store konsekvenser for vår velferd.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video e3cb74df-26bf-40a7-970a-9d659c70ceeb.jpg

NETT-TV:- Det er ikke Arbeiderpartiets politikk som er tiltalt

– Den sterkeste opplevelsen i mitt liv

Johansen var den første fra ledelsen i Arbeiderpartiet som kom til Sundvollen hotell 22. juli. I retten tirsdag fortalte han om hjerteskjærende scener.

– Det var klart den sterkeste opplevelsen i mitt liv, sier han til NRK.

– Det har brent seg inn hvor unge de var, og den fortvilelsen de hadde. De hadde pledd rundt seg og var kalde og våte – de skrek navn på foreldre og venner og søsken, uten at jeg helt forsto da hva de hadde vært gjennom. De inntrykkene vil jeg aldri glemme, sier han.

For AUF-leder Eskil Pedersen var det sterkt å høre partisekretæren vitne om telefonsamtalen de to hadde den 22. juli.

– Jeg husker godt telefonsamtalen med Raymond da jeg ringte og fortalte hva som skjedde på Utøya, tankene blir dratt tilbake til den dagen.