Høyrevridd skribent anklager Kåre Willoch for tåkelegging

SAL 250 (NRK.no) Den høyrevridde bloggeren Ole Jørgen Anfindsen gikk langt i å anklage Kåre Willoch og SSB for korrupsjon og tåkelegging i innvandringsdebatten da han vitnet i terrorrettssaken tirsdag. Dommeren beskriver vitnemålet som «merkelig».

Video 9f51f41c-4879-4b0d-9175-4062e101d8bf.jpg

ANKLAGE: Ole Jørgen Anfindsen mener Kåre Willoch på 1980-tallet visste noe om innvandring som ikke folket fikk vite.

– Hvis dette er sant, så er det korrupsjon som har skjedd.

Slik oppsummerte Anfindsen, som til daglig jobber som informatiker i Veritas, Statistisk Sentralbyrås demografiske arbeid fram til midten av 2000-tallet.

Bruker sitat som «bevis»

Bakgrunnen for den sterke anklagen var et intervju tidligere statsminister Kåre Willoch (H) ga til Dagbladet i 2007.

Der sier Høyre-mannen at han ikke er overrasket over innvandringen, og at de ble forelagt «slike scenarier allerede for 19 år siden».

Video Anfindsen beklager sakkyndig-påstander

BEKLAGER: Anfindsen beklager sakkyndig-påstander.

Ifølge Anfindsen er denne uttalelsen nok til å antyde at Statistisk Sentralbyrå i samråd med norske politikere bevisst har holdt tilbake informasjon fra det norske folk.

– Så han (Willoch, journ. anm.) har selvfølgelig hatt informasjon som vi vanlige samfunnsborgere ikke har hatt.

Anfindsen hevder innvandringsprognosene SSB la fram i 1991 viste noe helt annet enn de scenariene Willoch angivelig refererte til.

– Vi må spørre oss selv: «Hvorfor valgte SSB i 1991 å legge frem en prognose som sa noe helt annet enn det Willoch sier han ble fortalte på 1980-tallet?»

– Korrupsjon

Slik antydet Anfindsen at Willoch fikk informasjon fra SSB som verken SSB eller regjeringen delte med folket. I retten tirsdag brukte han ordet «korrupsjon» for å beskrive det han hevder skjedde.

– SSB har helt fra 1991 og til de kom med nye prognoser i 2005, holdt fast på den første versjonen. De har med nebb og klør kjempet mot den erkjennelsen Willoch hevder han har.

Hans hovedargument er at SSB gjennom flere år har unnlatt å ta høyde hvor høy innvandringen kan bli når de regner ut hvor stor innvandringsbefolkningen blir i årene framover. I retten i dag gikk han også langt i å antyde at SSB på 1990-tallet deltok i en form for korrupsjon og bevisst tåkelegging.

Anfindsen, som driver det høyrevridde nettstedet honestthinking.org, mener en offentlig granskning må til for å avdekke det han mener er en forskningsskandale.

Lars Gule mener Anfindsen går for langt. Artikkelen fortsetter under videoen:

Video acee48d2-593a-4106-8133-77134a546484.jpg

REAGERER: - Anfindsen går altfor langt, mener religionsviter Lars Gule.

Fra vitne til sakkyndig

Han reagerte kraftig da det ble kjent at hans forklaring ikke skulle kringkastes. Men i helgen skiftet han status fra vitne til privat engasjert sakkyndig, og havnet derfor i vitnegruppa som kan sendes på tv (se hele lista i faktaboksen til høyre).

Dermed skiftet også selve vitnemålet karakter, og Anfindsen brukte mesteparten av tiden på å snakke om det han karakteriserer som «skandaløst dårlige» innvandringsprognoser fra Statistisk Sentralbyrå.

– De som ga uttrykk for en dyp bekymring over innvandringen, ble bryskt feid til side med argument om at vi har SSBs prognoser, og de forteller oss at her er det ingen grunn til bekymring, sa Anfindsen i retten.

Anfindsen er som resten av forsvarernes vitner kalt inn for bevise at Breiviks tankegods ikke er unikt, og på den måten svekke sakkyndigrapporten som slår fast at den terrortiltalte er utilregnelig.

Slik forklarer forsvarerne dagens vitner. Artikkelen fortsetter under videoen:

Video - Vil vise at Breiviks virkelighet ikke er fjern

VIBEKE HEIN BÆRA: - Vil vise at Breiviks virkelighet ikke er fjern.

Dommeren: Vi er ikke så interessert i dine meninger

Etter at Anfindsen hadde lagt ut om påstått tåkelegging i SSB i godt over én time, brøt dommer Wenche Arntzen inn.

– Spørsmålet er hvordan Breivik kan ha blitt inspirert. Vi er ikke så interessert i dine meninger.

Anfindsen hevder hans foredrag om SSB og innvandringsprognoser viser at Breivik har rett når han mener at myndighetene skjuler viktig informasjon.

– Sånn sett er ikke Breiviks bekymring rundt det, et resultat av vrangforestilling, sa Anfindsen.

Anfindsen tar avstand fra Breivik. Artikkelen fortsetter under videoen:

Video 2bc35f87-755f-4f6c-9849-aff3ed957976.jpg

NULL MORAL: - Breiviks moralske kompass er ødelagt.

Frykter norsk sivilisasjon vil dø ut

I boka «Selvmordsparadigmet» skriver Anfindsen at innvandring og raseblanding vil ta livet av den vestlige sivilisasjon. Fjordman skrev et appendiks kalt «Sviket» i Anfindsens bok, der bloggeren gjentar påstanden om at vestlige eliter godtar en masseinnvandring for å skape en ny, global verdensordning.

I retten tirsdag kom fagdommer Wenche Arntzen med en rekke kritiske spørsmål til forsvarer Geir Lippestad om Anfindsens vitnemål.

– Jeg synes dette lir en merkelig bevisførsel, uttalte hun.

Anfindsen kom med feilaktige opplysninger om sakkyndige. Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Anfindsen beklager sakkyndig-påstander

BEKLAGER: Anfindsen beklager sakkyndig-påstander.

Fikk beskjed om å dempe personkritikken

Anfindsen fikk også beskjed om å dempe den krasse kritikken mot SSBs forskere. Selv om Anfindsen ikke brukte navn, var det klart at han ved en rekke anledninger refererte til SSB-forsker Lars Østby.

Anfindsen trakk blant annet frem et intervju Østby gjorde med Klassekampen i 2003, der han sier at det ikke er noen grunn til å frykte økte konflikter mellom innvandere og nordmenn i tida framover.

– Det er meget problematisk at en SSB-forsker frekt og freidig sier den antagelsen når han snakker med media, kommenterte Anfindsen i retten tirsdag.

– Jeg tviler på at dette skyldes inkompetanse fra hans side, jeg mener han rett og slett velger å være uredelig, fortsatte han.

Lippestad brøt senere inn og ba Anfindsen slutte å komme med anklager mot personer som ikke har anledning til å svare.

Østby var i utgangspunktet innkalt som vitne fra forsvarernes side, men ble senere strøket fra lista.

– Forsvarerne ville først ha meg på vitnelista, men ombestemte seg. Da ligger det vel litt i kortene at de ikke er tjent med det, sier Østby til NRK.

SSB avviser kritikken fra Anfindsen

Han ønsker ikke å kommentere påstandene til Anfindsen, men referer til ledelsen i SSB.

Forskningsdirektør Torbjørn Hægeland avviser alle påstander om politisk press, og framhever at SSB er en uavhengig kunnskapsinstitusjon.

– Folketallframskrivningene våre har av og til fått kritikk fra politikere fra ulike hold, men det oppfatter vi ikke som forsøk på politisk press, sier han.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.