Utøyavitnet:– Vi trodde han var snill

SAL 250 (NRK.no): Therese Berg forteller at flere ungdommer trodde terrortiltalte Anders Behring Breivik var en politimann. Så begynte han å skyte mot dem.

Gjerningsmann Utøya

Therese Berg var en av de aller siste som ble skutt på Sydspissen.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Da Berg vitnet i Oslo tinghus tirsdag, fortalte hun i likhet med de andre vitnene at hun skulle på et møte for å få mer informasjon om bombeangrepet i Oslo.

– Jeg var på vei inn for å ta meg noe mat i Kafébygget da jeg hørte de første smellene. Vi trodde det var kinaputter, og syntes det var en dårlig spøk. Brått var det noen som skrek «løp!», sier hun.

Hun ble dratt avgårde av en venninne, og løp ned til skrenten ved Kjærlighetsstien og satte seg ned ved Pumpehuset. Der fikk hun ringt hjem.

– Mamma ba meg sette telefonen på lydløs og gjemme meg. Etter en stund var det noen som sa at vi måtte løpe, så vi løp bortover Kjærlighetsstien, sier hun.

Les også: – Jeg håpet det var en syk, syk øvelse

– Skjønte ikke alvoret

En rekke ungdommer ble drept på stien, men Berg sier hun ikke innså omfanget med en gang.

– Man skjønte ikke helt alvoret. Jeg har aldri sett skuddskader før. Det var mennesker som lå helt stille. Jeg så en jente med en rød prikk i panna, men jeg reagerte ikke så mye på det. Det så veldig urealistisk ut, og jeg tenkte at det kanskje bare var en øvelse, sier hun.

Hun forteller at de løp videre, og at hun snakket med en venninne om at hun ikke ville løpe bakerst eller først. Hun var redd for at hun da kunne bli skutt.

– Venninna mi fikk astmaanfall. Så da vi kom til et sted ved Sydspissen, tenkte vi at vi skulle sette oss ned ved noen trær, og at vi var litt skjult der, sier Berg.

Les også: – Jeg skjønte ikke hvor skadet jeg faktisk var

Sydspissen

Sydspissen på Utøya.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Han så snill ut

Berg mener de var rundt 15 stykker som løp fra Pumpehuset til Sydspissen. Der gjemte de seg mellom noen trær.

– Jeg tror en liten gutt sa: «Se, der er politiet». Jeg snudde meg for å se på ham. Når jeg skal snu meg igjen, begynner han å skyte. Jeg husker ikke så mye mer, sier hun.

Berg forteller at de trodde Breivik var en politimann før han begynte å skyte.

– Jeg syntes han så snill ut. Jeg trodde faktisk han var politi.Det var vel fordi det sto politi. Da trodde vi han var snill, sier hun.

Hun forteller også at hun senere hørte den lille gutten skrike: «Du har drept faren min, hvorfor skal du drepe meg?»

Skutt i magen

– Jeg husker ikke hvor lang tid det tok, men plutselig kjentes det som om det var en eksplosjon i magen. Da han gikk, spurte venninna mi om jeg levde. Jeg svarte ja. Da hørte jeg at hun var litt lettet, sier Berg.

De forsøkte å få liv i en annen jente, uten å få noen respons. Berg forteller at hun først skjønte at de var skutt da hun så skadene til en annen jente, som var skutt i armen.

– Jeg så helt inn til beinet, sier hun.

Da politiet kom, var det flere som spurte om de var ekte.

– Jeg hørte noen si: «Dere må tilkalle helikopter, ellers mister vi henne.» Så ble det svart, sier hun.

Berg forteller at hun ble skutt i venstre flanke, og at hun ble lagt i respirator og operert fem ganger. Hun sliter fortsatt med kroniske ryggsmerter.

– Jeg skulle bli barne- og ungdomsarbeider med de helt små barna, men med smertene i ryggen går ikke det, sier hun.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.