– Unødvendig med nye diagnoser

Professor Ulrik Fredrik Malt sa i retten på fredag at han mener Breivik lider av Aspergers og Tourettes syndrom. – Unødvendig og forvirrende å komme med nye diagnoser, mener Anne Kari Torgalsbøen, førsteamanuensis i klinisk psykologi.

Anne Kari Torgalsbøen og professor Ulrik Fredrik Malt

Anne Kari Torgalsbøen mener vitnemålet til professor Ulrik Fredrik Malt gikk ut over det som var grunnlaget for at han ble innkalt som vitne i terrorrettssaken.

Foto: Junge, Heiko / Stig Jaarvik / NTB scanpix/ NRK

Psykiater og professor Ulrik Fredrik Malt fra Universitetet i Oslo, sa i retten på fredag at han mener den terrortiltalte kan ha Aspergers syndrom og Tourettes.

– Første delen av vitnemålet til Malt var veldig informativ og viktig for å få en grunnleggende forståelse av hvordan man setter diagnoser, sier Anne Kari Torgalsbøen, førsteamanuensis i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo.

– Det forundret meg veldig at det nærmest blir lagt frem en ny sakkyndig-utredning i den andre delen av Malts vitnemål, sier Torgalsbøen til NRK.

– Bidrar til økt forvirring

Torgalsbøen mener Malt gikk ut over det som var grunnlaget for at professoren ble innkalt som vitne i terrorrettssaken.

– Det bidrar til å øke forvirringen når Malt introduserer to nye diagnoser på denne måten. Jeg syntes for eksempel teorien om at Breivik har Tourrettes er helt søkt, sier Torgalsbøen.

Hun mener også at Breiviks tilsynelatende mangel på empati har blitt veldig godt redegjort i utredningen til Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

– Breivik sier selv at han har distansert seg emosjonelt for å kunne gjennomføre de grusomme gjerningene. Det er nok riktig, men det kan også være mulig at han i utgangspunktet har en empatisvikt.

– Jeg ser ikke helt poenget med å introdusere en ny diagnose (Aspergers syndrom) for å forklare dette, når dette i rapporten har blitt forklart med dissosial personlighetsforstyrrelse, mener Torgalsbøen.

Malt opplyser til VG Nett at han føler han fikk sagt det han hadde å si i retten, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før dommen faller.

– Spekulativt grunnlag

Professor Ulrik Fredrik Malm konkluderte i sitt vitnemål i rettssaken at Breivik trolig har Aspergers, muligens i kombinasjon med Tourettes og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Malt er dermed uenig i konklusjonen til de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim, og delvis uenig med Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Men i motsetning til de to sakkyndige-parene har Malt ikke hatt anledning til å snakke med Breivik selv. Hans vurderinger er basert på rettspsykiaternes rapporter og av observasjoner av Breivik i retten.

– Malt introduserte nye diagnoser i retten. Samtidig sa han selv at han snakket ut ifra et spekulativt grunnlag, ettersom han ikke har snakket med Breivik selv. Da kunne han nok ha latt være å si det han sa, sier Kjersti Narud, spesialist i psykiatri ved Oslo Universitetssykehus til NRK.

Breivik følte seg krenket

Anders Behring Breivik

Breivik lo flere ganger under Malts vitnemål.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Da psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt begynte å beskrive Anders Behring Breiviks personlighet i retten, avbrøt den terrortiltalte professorens vitnemål ut av frustrasjon.

– Det er latterlig at jeg ikke skal få kommentere dette som blir kringkastet. Det er krenkende og fornedrende, sier Breivik oppgitt til fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Han ble raskt avbrutt av Arntzen, som sa at Breivik ikke får lov til å kommentere Malts forklaring før professoren er ferdig med sitt vitneprov. Men mot slutten av rettsdagen fikk Breivik endelig lov til å kommentere Malts vitnemål.

– Jeg ønsker å gratulere Malt med et godt gjennomført karaktermord. Kanskje det beste siden 22. juli, sier Breivik som mener det er tull å hevde at han har Aspergers.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.