Hopp til innhold

– Umulig å stoppe nettekstremister

Radikaliseringsekspert Peter Neumann mener det ikke finnes en teknologisk løsning for å stoppe ekstremister som opererer på internett.

Breivik

Anders Behring Breivik fant likesinnede på nettet. En radikaliseringsekspert på besøk i Oslo, mener ekstremister finner hverandre og skapet et samhold, som er viktig for dem, på internett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Peter Neumann

Peter Neumann

Foto: ICSR

– Størrelsen på nettet, det at nettet strekker seg over så mange land og det faktum at det meste av ekstreme ytringer er lovlig, gjør det helt umulig å bli kvitt ekstremister på nettet, sier Peter Neuman, direktør for det internasjonale senter for radikaliseringsstudier ved Kings College i London.

Konferanse om radikalisering på nettet

Neuman er er en av de fremste ekspertene på området radikalisering. Han er denne uken i Oslo i forbindelse med Teknologirådet sin konferanse om radikalisering på internett.

Neumann mener det er internett som har gjort det mulig for soloterrorister å finne et miljø.

– Folk som Breivik og også radikale islamister sitter kanskje alene på gutterommet, men de er langt fra ensomme, via nettet møter de likesinnede som de anser som venner, sier han.

Breivik fant likesinnede på nett

Samtidig som Neumann er i Oslo sitter Anders Behring Breivik på tiltalebenken i Oslo tingrett. På spørsmål fra sin forsvarer mandag ga han Neumann langt på vei rett da han selv sa: «Uten Internett hadde jeg ikke kunnet ha det sosiale miljøet som la grunnlaget».

– De viktigste radikaliseringsfaktorene var nok å bare se på en vanlig nettavis. Der kunne jeg observere hva de ikke skrev om, og så sammenligne med mer alternative mediekanaler som skrev om temaene som opptok meg, sa Breivik i sin forklaring der han prøvde å rettferdiggjøre drapene på 77 mennesker.

Neumann mener nettet er viktig for gi ekstremister et samhold.

– På nettet finner ekstremister hverandre og de skaper et samhold. Det er veldig viktig fordi de er nødt til å føle at det de gjør gir en mening,

– Overvåkning siste utvei

Direktør I datatilsynet, Bjørn Erik Thon mener overvåkning er siste utvei for å møte ekstremister på nettet.

– Det er en veldig høy terskel for å overvåke noen. Det å ha meninger som går på ytterkanten er noe folk skal få lov til å ha uten at de skal havne i politiets søkelys og bli overvåket av den grunn.

Thon er redd mer overvåking vil gå på bekostning av det åpne, frie samfunn.

– Vi skal ikke begynne å regulere oss inn i et samfunn som er helt trygt. Det er viktig å gjøre sjansen for nye terrorhandlinger i Norge så små som overhodet mulig, men samtidig beholde de verdiene som samfunnet er bygd på. Skal vi overvåke oss ut av ethvert problem, vil vi få et overvåkningsinvå ingen, jeg tror heller ikke politiet, ønsker.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.