Hopp til innhold

– Frykter psykisk syke tiltrekkes av rettssaken

OSLO TINGHUS (NRK.no) Terroraksjonene 22. juli kan ha ført til at psykisk syke har blitt enda dårligere. Så langt har ti personer blitt bortvist fra Tinghuset under rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Video Mann tente på seg selv foran tinghuset

NETT-TV: Tirsdag satte en mann fyr på seg selv utenfor Oslo tingrett.

Kjell Jan Kverme

Innsatsleder Kjell Jan Kverme sier politiet er forberedt på alle scenarier.

Foto: NRK
Rettsspsykiater Michael Setsaas.

Spesialist i psykiatri Michael Setsaas mener mange har blitt sykere av 22. juli.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Siden rettssaken mot Anders Behring Breivik startet for én måned siden har politiet måtte ta seg av flere personer som har opptrådt truende eller høyrøstet utenfor Oslo tinghus.

Tirsdag denne uken ble det dramatisk da en mann antente seg selv og gikk mot sikkerhetsslusene.

Mannen skal ikke ha hatt noen tilknytning til selve rettssaken, men leverte kort tid før episoden en konvolutt med papirer fra Nav til et advokatkontor i nærheten.

– Mange blir tiltrukket av det spektakulære rundt rettssaken, advarer psykiater Michael Setsaas.

Har bortvist flere

NRK har journalister i området rundt Tinghuset, og har ved flere anledninger observert politiet ta seg av og vise bort folk som utagerer, er høylytte eller tydelig ute av stand til å ta vare på seg selv.

Innsatsleder Kjell Jan Kverme i Oslo politidistrikt sier til NRK.no at de i planleggingen av sikkerhetstiltakene rundt rettssaken har tatt høyde for at personer i ubalanse kan oppsøke Tinghuset.

– Politiet ønsker ikke å uttale seg om dette spesielt, men kan på generelt grunnlag si at vi er godt forberedt for ulike scenarier, sier Kverme.

Ifølge Kverme er 10 personer så langt vist bort fra Tinghuset.

– Det er skrevet fire anmeldelser på forhold som har skjedd på stedet. Dette gjelder bæring av kniv, utlendingsloven og to som har ulovlig krysset politiets sperringer. Hvorvidt det er tatt ut siktelser er ukjent, opplyser Kverme.

Tok seg inn i studio

Prosjektleder for NRKs dekning av terrorrettssaken Ole Eivind Henden forteller at uvedkommende også har forstyrret fjernsynssendingene fra studioet utenfor Tinghuset.

– Vi opplevde at en person som ikke hadde noe der å gjøre tok seg inn på plattingen vår. Utover det har det bare vært en del roping utenfor studioet, sier Henden.

Mann bortvises fra Tinghuset

11. mai ble en mann som oppholdt seg i området rundt Tinghuset vist bort av politiet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

NRK har i etterkant av episoden tatt grep for å hindre at lignende hendelser skal skje igjen.

– Tiltrekkes av oppmerksomheten

Rettspsykiater og spesialist i psykiatri Michael Setsaas sier til NRK.no at det er en kjent fenomen at psykisk syke tiltrekkes av spektakulære saker.

– Mange av dem har problemer med å distansere seg. Vi ser jo blant annet at enkelte skriver i positive vendinger og forherliger ugjerningene på internett.
Det vitner jo om en sykelig tilnærming til problemstillingen, sier Setsaas som sier at dette også kan komme til uttrykk ved at personene fysisk oppsøker rettslokalet.

– Mye av det skyldes nok også oppmerksomheten disse sakene skaper i samfunnet, sier han.

Kvinne kjøres bort av politiet fra Tinghuset

10. mai ble en kvinne som ropte og gråt utenfor sperringene tatt hånd om av politiet og kjørt bort.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Innsatsleder Kverme vil ikke spekulere i om politiets tilstedeværelse fører til at utagerende personer møter opp, men sier på generelt grunnlag:

– Siden vi er til stede vil vi kunne avdekke utagerende personer i det området vi er.

Kvinnelig beundrer

Ifølge TV 2 har både politiet og Politiets sikkerhetstjeneste sivile spanere som overvåker området rundt Tinghuset.

I første uke av rettssaken ble en tidligere nynazist vist bort fra Tinghuset av politiet.

Samme uke meldte TV 2 at en tysk kvinne som hevdet hun var Breiviks kjæreste ble utvist fra landet.

Kvinnen hadde et bilde av Breivik på mobiltelefonen sin, men ble nektet adgang til rettssalen da det viste seg at hun var straffet for flere ordensforstyrrelser i hjemlandet.

– Dette er også et kjent fenomen. Nesten uten unntak snakker vi om alvorlig psykisk syke kvinner som blir forelsket eller hevder at de er kjærester med tiltalte i profilerte saker, sier rettspsykiater Setsaas..

– Blir sykere av 22. juli

Setsaas sier terroraksjonen 22. juli kan ha ført til at folk som allerede har hatt psykiske problemer, blir sykere.

Det gjelder både personer med angstlidelser og alvorligere tilstander som psykotiske og paranoid-psykotiske lidelser.

– Man merker at 22. juli har virket sykdomsprovoserende. Enkelte har rett og slett ikke tålt 22. juli og må få behandling, sier Setsaas.

– Kan vi vente at vi vil se flere episoder som den vi så tirsdag?

– Det er alltid en frykt for smitteeffekt. Vi har nå hatt to episoder den siste uka, og det er grunn til å frykte at flere vil komme med uønskede utfall, sier Setsaas.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.