– Det er veldig viktig for meg å være til stede

VADSØ/OSLO (NRK.no) May-Tove Iversen og Svein Sukuvara har reist 2000 kilometer for å høre rettens gjennomgang av obduksjonsrapporten til dattera Tina Sukuvara (18) som ble drept på Utøya.

May-Tove Iversen og Svein Sukuvara

May-Tove Iversen og Svein Sukuvara reiser til Oslo for å være i retten når obduksjonsrapporten til dattera skal gjennomgås.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

Allerede i går gikk May-Tove Iversen og Svein Sukuvara gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen for å komme seg til Oslo tinghus i dag.

De har reist den lange veien fra Vadsø for å få med seg obduksjonsrapporten til dattera Tina Sukuvara (18) som ble drept på Utøya.

– Jeg kjenner at det blir tøffere og tøffere jo mer vi nærmer oss, sa de under flyturen.

May-Tove Iversen sitter på Vadsø lufthavn. Sammen med mannen Svein Sukuvara skal hun ut på en tung reise. De neste 5 timene skal de tilbringe i fly og på flyplasser for å komme seg til Oslo, og til slutt Oslo tingrett.

Siden rettssaken startet har ekteparet Iversen/Sukuvara allerede vært på reise i 10 dager.

Det meste av rettssaken følger de via videooverføring i tinghuset i Tromsø – også det en times flytur hjemmefra.

Men når obduksjonsrapporten til dattera skal gjennomgås vil de være i samme sal som tiltalte.

May-Tove Iversen og Svein Sukuvara

May-Tove Iversen skal sammen med mannen Svein Sukuvara ut på en tung reise.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

Henger på veggen

Vi møter de to hjemme i stua i Vadsø dagen før de skal ut på langtur. I gangen, i stua – overalt er det bilder av de to barna – nå har de bare ett barn igjen. På kjøkkenet henger ei brødfjøl med barnlige skeive bokstaver som forteller at det var en gave fra Tina til mamma, pappa og lillebror.

– Det er klart at Tina alltid vil henge på veggene rundt her og vi ser henne daglig. Vi kan ikke glemme henne, sier far Svein Sukuvara.

Samtidig håper de at de etter rettssaken kan klare å komme seg litt videre – starte i jobb igjen – være på hytta – dyrke hobbyene. May-Tove skal på bridge denne kvelden, og Svein håper på å komme seg på elgjakt til høsten.

– Rettssaken er samfunnets oppgjør med gjerningsmannen, så blir den ferdig og jeg håper medietrykket avtar og at vi kan starte å bearbeide det store tapet vi tross alt har hatt, sier May-Tove Iversen.

– Hvordan skal dere bearbeide det?

– Jeg har aldri mistet barn før, så jeg aner ikke hvordan vi skal jobbe med det.

Tina Sukuvara

Tina Iversen Sukuvara (18) deltok aktivt i politiske debatter i hjemkommunen Vadsø.

Foto: Arnstein Jensen

Klump i magen

NRK fikk i går være med på den lange turen fra Vadsø til Oslo. Klokka 10.07 satte May-Tove og Svein seg på flyet fra Vadsø. Etter en mellomlanding i Kirkenes ventet nok en 2 timers flytur til Oslo.

Hun benytter flyturen til å få seg litt søvn, mens han leser siste nytt om rettssaken i avisa, og innrømmer at han gruer seg:

– Jeg kjenner en klump i magen. Den har nå vært der siden 22. juli.

May-Tove Iversen og Svein Sukuvara

Siden rettssaken startet har ekteparet Iversen/Sukuvara allerede vært på reise i 10 dager.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

I dag sitter de to på tilhørerbenken i rettssal 250 i Oslo tinghus. Det er viktig for foreldrene å være til stede i samme rettssal som tiltalte når datteras obduksjonsrapport skal gjennomgås:

– Det har noe med å få være der og få sett hva som skjer, når gjerningsmannen selv sitter der i rettssalen. Det har vært veldig viktig for meg å være til stede når Tinas sak gjennomgås, og kanskje få sett ham i øynene, sier far Svein Sukuvara.

– Det er i den rettssalen han skal dømmes, og vi er allerede en del av saken. Derfor er det viktig at vi er til stede, sier Sukuvara.

Den 22. juli snakket han med Tina i telefonen kl. 18.12.

– Da sa hun til meg «Pappa, det skytes på Utøya, men nå er det ikke farlig for politiet er her» … og så blir det brutt. Da regner jeg med at hun så ham, gikk opp til ham, og ble skutt der og da.

Han har bedt bistandsadvokaten om å stille spørsmål om hvor nært gjerningsmannen var da han drepte dattera deres. Det er viktig for foreldrene at alle brikkene faller på plass.