Hopp til innhold

Breivik: – Gråt fordi jeg følte sorg

SAL 250 (NRK.no): Anders Behring Breivik tar selvkritikk for at han har blitt erkjent utilregnelig. Han mener han har vært for «pompøs» overfor rettspsykiaterne.

Breivik og Engh

TAR SELVKRITIKK: Aktor Inga Bejer Engh stilte Breivik spørsmål etter hovedpausen. Breivik hevdet at han ble stemplet som utilregnelig fordi han overdrev.

Foto: POOL / Reuters

Etter lunsj tirsdag startet aktor Inga Bejer Engh sin utspørring av Breivik i Oslo tingrett. Engh startet med å spøre 33-åringen om hva som har gjort ham til den han er.

– Det er resultat av mange tilfeldigheter at jeg har blitt slik jeg er i dag. Det startet da jeg var 15 år, kanskje allerede tidligere, svarte den terrortiltalte.

Da han fikk spørsmål om sin egen reaksjon på propagandafilmen som ble vist i retten mandag, svarte Breivik at han gråt fordi den var rørende.

– Jeg tenkte på at landet mitt og min etniske gruppe holder på å dø, forklarte Breivik om hvorfor tårene kom da han så filmen.

– Det var min første You Tube-film og jeg er fornøyd med den, la han til.

BAKGRUNN: Breivik krever å bli løslatt

Les også: Gruer seg til å høre Breiviks forklaring

– Jeg var for pompøs

Breivik gråt

TOK TIL TÅRENE: Anders Behring Breivik i retten 16. april.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

I retten sier 33-åringen at han angrer på at han har fremstilt seg selv og sin ideologi på en «pompøs» måte overfor de to første rettspsykiaterne. Han hevder at hans hjemmelagde uniform kun var et forslag, og ikke noe som egentlig eksisterte.

– Jeg har gitt dem den ammunisjonen som de har brukt til å fremstille seg som sinnssyk, forklarte Breivik.

Ifølge tiltalte er han selv delvis skyld i at det første sakkyndigparet konkluderte med at han var utilregnelig.

– Alt jeg har sagt stemmer, men jeg har brukt adjektiver som formidler det på en for pompøs måte, og jeg gjorde det veldig lett for dem, og det må jeg ta selvkritikk for utdypet han.

– Tonet det ned etter medieforbudet

Under utspørringen til aktor Inga Bejer Engh fortalte Breivik at han oppdaget feilen etter at medieforbudet hans ble opphevet.

– Hva gjorde du etter det? spurte aktor.

– Jeg valgte en annen linje og tonet ned pompøsiteten.

Ifølge Breivik var hans hjemmelagde ridderuniform et av eksemplene på at han dro det litt for langt, selv om han med et smil bekreftet i retten i dag at han egentlig hadde et ønske om å bære uniformen i retten under straffesaken.

– Den var bare et forslag fra min side, sammen med et par andre ting, men alt jeg har sagt stemmer, sa den terrortiltalte.

Fastholder ridderordenens eksistens

Aktor Inga Bejer Engh var i rettens andre del tirsdag opptatt av hvem som hadde gitt Breivik tillatelse til å kjempe for det norske folk.

– Jeg har i hovedsak gitt meg selv det mandatet på bakgrunn av menneskerettighetene, svarte Breivik.

Etter noen runder nevner han også han har blitt påvirket av likesinnede, militante nasjonalister, som han mener har legitimert bruk av vold.

– Jeg ønsker ikke å fortelle så mye om de, men i utgangspkt er det som står i kompendiet riktig, men et glansbilde av virkeligheten, svarte han, før han la til:

– Det som derimot eksisterer er dette nettverket, KT.

– Og med det, så mener du Knights Templar? spurte Engh.

Dette bekreftet Breivik.

– I kompendiet har jeg formidlet Knights Templar-nettverket som en paneuropeisk organisasjon. Derimot er nettverket i virkeligheten noen få individer. Så det jeg skrev var en pompøs fremstillingsmetode, utdypet han.

– 22. juli var en lovlig handling

For å bevise sitt poeng ytterligere trakk Breivik fram tittelen «høyesterettsjustitiarius».,

– Øverste dommer i Norge heter høyesterettsjustitiarius, men i prinsippet er det en jurist. Jeg har brukt samme metode. En pompøs fremstilling.

– Er du en justitiarius?

– Jeg er en militant nasjonalist. Ikke noe mer, ikke noe mindre, flirte Breivik.

Engh dreide deretter tema over til selve 22. juli:

– Ser du på dine handlinger 22. juli som lovlige?

– Ja, jeg gjør faktisk det. Jeg forventer likevel ikke at noen skal forstå det. De få som forstår det er selv ultranasjonalister.

– Jeg har skapt enorm lidelse

Breivik fortsatte med å si at han det ikke er mulig å havne i et dårligere lys enn det han havnet i etter at han tok livet av 77 personer.

– Jeg visste selvfølgelig at jeg ville bli sett på som et monster, så dette gjør jeg ikke for meg selv. Jeg ser på det som et offer, sa Breivik.

– Det går ikke an å fatte hvor mye lidelse jeg har skapt. Derfor har jeg referert til Ap og AUF. De kan jeg ikke la være å referere til fordi de har vært så sentrale i styringen av Norge og dekonstruksjonen av landet, la Breivik senere til.

Han avviste i retten at han var ond og begrunnet dette med at hans handlinger var nødvendige.

– Jeg forventet ikke å overleve 22. juli. Jeg tenkte at det skulle bli et selvmordsangrep, fortalte Breivik senere.

– Fornøyd med min video

Mandag fikk retten se den 12 minutter lange propagandavideoen som Breivik la ut på YouTube i forkant av massedrapet.

– Filmen er en ideologisk film, men den er enkelt laget. Det er likevel noe jeg er fornøyd med. Det er min første Youtube-video, og som jeg er fornøyd med, sa Breivik.

– Det var en veldig rørende film. Jeg tenkte på at landet mitt, og min etniske gruppe kommer til å dø, fortalte den terrortiltalte.

– Var det derfor du ble beveget? spurte Engh.

– Ja, svarte Breivik og utdypet at han ble rørt av musikken, innholdet og vissheten om at så mange internasjonale journalister som fikk med seg innholdet.

Det var første gang offentligheten fikk se den terrortiltalte gråt.

– Sorgen jeg følte i går var over å se mitt folk og min kultur bli dekonstruert. Filmen minner meg veldig på det. Den inneholder de tre sangene som jeg bruker daglig til mine meditasjoner, la han til.
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.