– For lave erstatningsbeløp etter 22. juli

Leder av støttegruppa i Østfold, Helge Kolstad, syns det er ubehagelig at voldsofferkontoret kutter i erstatningen til 22.juli-ofrene.

Helge Kolstad

Leder støttegruppa for ofrene i Østfold, Helge Kolstad mener at det er for stor avstand mellom krav og tilbud.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Jeg synes at det var intenst ubehagelig. Det er nå en situasjon der de som er berørt har stålsatt seg og vært igjennom dette her. Forhåpentligvis har vi klart å vise at dette er folk som tror på noen verdier, og som vil komme seg videre i livet, sier Kolstad til NRK.

Erstatningstilbudet som voldsofferkontoret har gitt til ofre og pårørende etter 22. juli-terroren er under halvparten av det ofrene har bedt om, og bistandsadvokater har allerede varslet at de vil klage.

Dette må det ordnes opp i, mener leder av støttegruppa i Østfold, Helge Kolstad.

– Det er for stor avstand mellom det man har forventet og det som har blitt tilbudt. Jeg håper og tror at dette rettes opp, det er for lite.

Les også:

Tilbud halvparten av kravene

Christian Lundin

Advokat Christian Lundin mener at ofrene etter 22. juli får alt for lite i erstatning.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kontoret for voldsoffererstatning har truffet vedtak i noen få utvalgte pilotsaker, som skal sette standarden for alle de andre sakene fra ofrene etter 22. juli, skriver Bergens Tidende.

Advokat Christian Lundin i pilotsaksgruppen mener erstatningsbeløpene er for lave for alle kategorier. Spesielt reagerer han på at etterlatte pårørende bare får 200.000 kroner.

Her krevde bistandsadvokatene 500.000 kroner.

– Kontoret for voldsoffererstatning har lagt seg på normen for forsettlig drap. Men her dreier det seg om et nøye planlagt drap, sier Lundin.

De hardest fysisk skadde er tilkjent maksimalt 350.000 kroner, mens bistandsadvokatene ba om mellom 500.000 og 700.000 kroner.

– Når det gjelder dem som er fysisk uskadd, men som opplevde å bli jaktet på Utøya, så krevde vi 500.000 kroner. De ble tilkjent opptil 200.000, sier Lundin.

Les også:

– Feil signaler

Til VG sier Lundin at Stortinget gjennom endringene som ble gjort i lov om voldsoffererstatning i fjor høst, signaliserte at de ønsket at oppreisningsbeløpene skulle heves.

– Kontoret har ikke fulgt signalene lovgiver ga rett før saken kom opp, sier Lundin.

Mens de som hjalp til i båter blir tilkjent 75.000 kroner, har ikke de frivillige hjelperne på fastlandet ved Utøya fått oppreisning.

Politiadvokat Sjak R. Haaheim

Advokat Sjak R. Haaheim reagerer sterkt på vedtaket.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Advokat Sjak R. Haaheim, som representerer mange av de frivillige hjelperne på fastlandet ved Utøya, reagerer sterkt på vedtaket.

– Budskapet fra staten er enkelt og greit: Ser du mennesker i nød, så gå forbi og ring til nødnummeret. Vedtaket begraver enhver oppfordring til å være en barmhjertig samaritan overfor mennesker i nød. Det er et prinsipielt problem ved vedtaket, sier Haaheim til VG.

– Mange av dem som berget ungdommer i land på Utvika brygge har slitt tungt og fått behandling for senvirkninger i ettertid, sier Haaheim.

Stor betydning

Sakene går nå videre til behandling i Erstatningsnemnden, der det er satt av to uker i midten av oktober til behandlingen.

Informasjonsansvarlig Ivar Andre Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning ønsker ikke å kommentere saken da den er pågående og vil kunne klages inn.

– Det har vært lagt opp til at sakene skulle opp til muntlige forhandlinger i nemnda, og det har nok kanskje ligget i kortene at beløpene ville bli klagd inn, sier Holm.

Totalt er det ventet opp mot 6.000 krav fra mellom 2.000 til 4.000 personer. Erstatningsnivået for pilotsakene vil derfor få stor betydning for den samlede utbetalingen.

(NRK/NTB)

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.