NRK Meny
Normal

– Kvalm hver dag når jeg tenker på å vitne

Mandag starter vitneforklaringene fra flere som ble skadd på Utøya. Frida Holm Skoglund (20) sier hun vil se massedrapsmannen i øyene, for å «vise at han ikke har vunnet».

Video Frida skal vitne i Breivik-saken

VITNER MANDAG: Frida Holm Skoglund ble skutt på Utøya, og skal vitne i saken mot Anders Behring Breivik. Hun reddet livet ved å svømme over Tyrifjorden.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Anders Behring Breivik skjøt og skadet 33 personer på Utøya 22. juli, i tillegg til de 69 han drepte.

«Frida Holm Skoglund, født 16. mars 1992. Hun befant seg på teltplassen, og ble under flukt skutt etter med pistolen eller riflen. Skoglund ble truffet av et prosjektilfragment i høyre lår, uten at skaden var alvorlig», heter det i tiltalen mot Anders Behring Breivik.

Mandag formiddag skal 20 år gamle Frida igjen møte mannen som drepte unge AUF-ere, som henne selv, denne gang i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Før hun inntok vitneboksen mandag opplyste Skoglunds bistandsadvokat om at 20-åringen ikke ønsket å ha Breivik tilstede under vitnemålet. Forsvarer Geir Lippestad svarte at tiltalte ikke hadde noen motforestillinger mot å følge fohandlingen fra et tilstøtende rom.

Det er første gang Breivik går ut av hovedsalen under en forklaring.

Følg rettssaken: Direkte ord for ord

Har vært kvalm hver dag

20-åringen legger ikke skjul på at hun har gruet seg.

– Jeg går kvalm hver eneste dag når jeg tenker på det. Man har en ekstrem angst, faktisk, for å skulle stå der å vitne, sier Skoglund fra Stokke til NRK.

Skoglund er aktiv i politikken, og to måneder etter 22. juli ble hun valgt inn i kommunestyret i Stokke for Arbeiderpartiet, etter å ha stått på 14. plass lista. 47 personstemmer og tre slengere løftet AUF-eren opp på en syvendepalss.

Skoglund reddet trolig livet ved å svømme fra Utøya. Hun har sagt til Tønsberg Blad at hun sang «Til ungdommen» da hun svømte fra øya med om lag 20 andre ungdommer, for å overdøve skuddene fra gjerningsmannen.

Med gjerningsmannen stående igjen i vannkanten og et blødende bein, fullførte Skoglund den strabasiøse ferden over Tyrifijorden.

– Vil gi ham «blikket»

I Oslo tingrett er Skoglund klar til å se mannen som drepte 77 mennesker 22. juli i øynene.

– Jeg har sagt at jeg vil gi ham«blikket», om han sitter ved siden av meg. Om han sitter der, vil jeg nok se på ham, og tenke at jeg vant, og du tapte.

– Hva mener du med å gi ham «blikket»?

– Det er for å vise at han ikke vant over meg, at jeg fortsatt står her. At han traff meg, men jeg overlevde, sier Skoglund.

15 vitnesbyrd

I terrorsakens femte uke får retten høre ytterligere 15 vitnesbyrd, blant andre fra flere av dem som overlevde å bli skutt av Anders Behring Breivik. Dette skjer denne uka

Mandag skal fire av de hardt skadde fra teltplassen vitne. Også en av de som ikke er navngitt i tiltalen, som berget livet ved å gjemme seg på en klippe på nordsiden, skal avgi forklaring.

Tirsdag skal to som ble skutt på teltplassen, to som ble truffet i kafébygget, og en som svømte fra sørspissen, forklare seg. Onsdag skal fem personer som befant seg i Kafébygget forklare seg. Fire av disse ble alvorlig skadd.