Normal

– En vanskelig dag

Det ble tøft for Mette Yvonne Larsen å høre detaljene om bomben i Regjeringskvartalet som tok livet av en bekjent. – Jeg visste alt som kom frem i dag, men det er jo mye tøffere å høre det inne i retten, sier bistandsadvokaten.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen kjente Jon Vegard Lervåg som ble drept i Regjeringskvartalet, personlig. – Han gjorde en viktig jobb for landet og så ble han drept, sier Larsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB/ Scanpix

Mette Yvonne Larsen var tydelig preget da hun møtte pressen etter rettsforhandlingene tirsdag. Larsen representerer familien til Jon Vegard Lervåg som var jurist i lovavdelingen i Justisdepartementet.

Lervåg hadde ferie 22. juli, og skulle bare innom jobben med noen papirer da eksplosjonen skjedde. Lervåg var like ved bombebilen da den eksploderte, og ble drept momentant.

Kjente han

Larsen kjente Lervåg personlig.

– Jeg har ikke lyst å si så mye om hvordan jeg opplevde det. Nå gjør jeg en jobb som bistandsadvokat for familien og prøver å ha en profesjonell tilnærming til dette. Men det er klart det er en belastning, vi er jo bare mennesker selv om vi er advokater, sier Larsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jon Vegard Lervåg

Jon Vegard Lervåg (32) fra Ålesund hadde jobbet i Justisdepartementet i ett år da han ble drept i terrorangrepet. Lervåg ble beskrevet som en fremragende jurist med en lysende karriere foran seg.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Sterke skildringer

Retten fikk tirsdag høre deler av innholdet i obduksjonsrapportene for fire av de åtte drepte fra regjeringskvartalet. Overlege og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt la fram funnene.

Detaljene var tekniske og forholdsvis begrensede, men det var likevel sterke skildringer av skadene. Gjennomgangen var fra obduksjonsrapporten var over i løpet av noen få minutter.

Spurte tiltalte hvor Lervik jobbet

Etter gjennomgangen spurte Larsen Anders Behring Breivik om han visste hvor Lervik jobbet.

– Jeg gjorde det fordi jeg synes at retten skulle få vite det. Jeg ville ikke at han bare skulle være et navn og et nummer i en obduksjonsrapport, men ikke noe mer, sier Larsen.

– Ønsker å få frem at det uskyldige personer

Bistandsadvokatene gjør et poeng ut av å få fram litt personlig informasjon om de drepte i regjeringskvartalet.

– Vi ønsker å få fram at dette var helt vanlige mennesker med helt alminnelige jobber, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB.

Retten gikk tirsdag gjennom dødsårsaken for fire av de åtte ofrene. Etterpå ville bistandsadvokatene gjerne fortelle retten hva de avdøde jobbet med.

– Vi har nå fått beskrevet skadene fra et rettsmedisinsk ståsted. Det man ønsker å gjøre, er å vise Breivik at dette var uskyldige personer som ikke hadde noen kontakt med hans mål, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Artikkelen fortsetter under bildet

Frode Elgesem, Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren

Frode Elgesem, Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren er koordinerende bistandsadvokater under rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB/ Scanpix

– Ekstreme opplysninger

Familiene til de åtte drepte i regjeringskvartalet har fått forberede seg på det som kommer i retten. De har fått tilgang til obduksjonsrapporter og overvåkingsfilmer tatt rett før bomben eksploderte. Det ble en vanskelig dag for Lerviks pårørende.

– Jeg har ikke rukket å snakke så mye med dem, men de har jo reagert med sjokk og fortvilelse. Da har fått revet opp det såret som kanskje var begynt å gro. Det er ekstreme opplysninger vi har fått i dag, sier Mette Yvonne Larsen.