NRK Meny
Normal

– Breiviks unnskyldning er det ynkeligste jeg har hørt

OSLO TINGHUS (NRK) Foreldrene til Kai Hauge, som ble drept av bilbomben i Regjeringskvartalet, begynte å gråte da Breivik beklaget at sønnen døde.

Video Sølvi og Øyvind Hauge

Se video: Foreldrene til 32 år gamle Kai som ble drept i regjeringskvartalet fulgte rettssaken tirsdag.

– Unnskyldningen har ingen verdi for oss, sier Sølvi og Øyvind Hauge til NRK.

På rettssakens sjette dag kom Anders Behring Breivik med en beklagelse overfor to av ofrene etter bomben i Regjeringskvartalet.

– Det var noen som ble skadet, og en person som omkom som ikke hadde tilknytning til noen av departementene eller politiske partier, men som var tilfeldig forbipasserende. Til alle disse, og spesielt til Kai Hauge, ønsker jeg å rette en stor unnskyldning og beklagelse, sa den tiltalte.

Brast i gråt

Kais foreldre satt og spiste frokost på hotellet sitt da de fikk en telefon fra en journalist som fortalte dem hva Breivik hadde sagt. De reagerte kraftig på det de fikk høre.

– Da brast vi ut i gråt, da bare strømmet tårene. Det var en så voldsom reaksjon fordi han ber om unnskyldning til Kai fordi han har stjålet hans liv. Han har frastjålet ham alle valg, hans liv, hans framtid, sier moren til Kai, Sølvi A. Hauge.

Hun forteller at Kai var fedig med eksamen i fjor etter flere års studier. I tillegg var en en kunstner.

– Han fikk ikke brukt noe av dette, alt tok han fra ham. Og det samme gjorde han jo med alle de andre som han drepte.

– Håper han aldri ser dagens lys

– Den unnskyldningen, det var det ynkeligste ordet jeg har hørt. Jeg tar ikke en unnskyldning fra en massemorder som god fisk, sier Øyvind Hauge.

Sølvi Hauge har jobbet som terapeut. Hun har gjort seg sine tanker om om psyken til Anders Behring Breivik.

– Jeg har dannet meg et bilde og en avstandsdiagnose, for å si det sånn. Det er en coctail av diagnoser, det er ikke en mann som ikke er forstyrret, dette her, sier hun.

Øyvind Hauge forteller at han skal følge mellom to og tre dager av rettssaken.

– Jeg håper han aldri ser dagens lys igjen og at han aldri blir satt fri, sier han.