NRK Meny
Normal

– Breiviks tale var latterlig

Mange berørte reagerte negativt på talen som Anders Behring Breivik holdt i retten i dag. – Talen var latterlig. Han brukte ikke sine egne ord. Han brukte bare sitater, sier en vennegjeng fra Tynset.

Jostein Helsingeng, Mats Moen, Khalid Ibrahim, Patrick Piscot, Marius Helander Røset

Jostein Helsingeng, Mats Moen, Khalid Ibrahim, Patrick Piscot og Marius Helander Røset var i Hedmarken tingrett i dag for å høre Anders Behring Breivik. Her blir de intervjuet av NRK.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

30 personer møtte opp i Hedmarken tingrett for å få med seg andre dag av rettssaken mot Anders Behring Breivik som tirsdag begynte sin forklaring.

Mandag møtte 60 pårørende og fornærmede etter Utøya-massakren opp for å følge rettens første dag.

Se TV-innslag fra retten nederst i saken.

17 tingretter rundt omkring i Norge overfører rettssaken direkte fra Oslo tingrett. Dermed kunne de 30 tilhørere i Hamar tinghus i dag høre Anders Behring Breivik først holde en tale og etterpå forklare seg.

– Han sier mye dumt

Blant tilhørerne i dag var en vennegjeng fra Tynset. Jostein Helsingeng, Mats Moen, Khalid Ibrahim, Patrick Piscot og Marius Helander Røset var alle på Utøya den 22. juli. De hørte Breiviks tale.

– Talen hans var latterlig. Han brukte ikke sine egne ord. Han brukte bare sitater. Det er godt å få vite hva han tenker og hvorfor han gjorde det. Det er mye å ta til seg. Noe er provoserende, noe latterlig. Han sier mye dumt, sier guttene.

Pressen i rettssalen dag 2

Pressen i rettssalen dag 2.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Da de hørte skuddene på Utøya, trodde de først at det var fyrverkeri. Etter hvert skjønte de at det var skudd, og bestemte seg for å forholde seg i ro i dusjen.

Blir provosert av Behring Breiviks verdensbildet

I retten i holdt Behring Breivik et svært ideologisk innlegg med sterke angrep på samfunnet og navngitte personer han mener undertrykker hans syn. Et syn som guttegjengen fra Tynset ikke forstår.

– Jeg blir provosert av det verdensbildet han har. Det er helt forvridd. Det er ikke mulig å skjønne det.

Behring Breivik fortalte også at han ville gjennomført terrorangrepet på Utøya igjen. Guttene er skremt over at han ikke viser noen form for anger.

– Det mest skremmende hittil. Da kjente jeg at jeg skvatt inn i meg. Det kommer sikkert flere overraskelse.

Video Interessen for rettssaken avtok

Interessen for rettssaken var lavere på dag to.