NRK Meny
Normal

– Breivik var lett ruspåvirket

SAL 250 (NRK.no) – Anders Behring Breivik hadde en lett til moderat påvirkning da han gjennomførte drapene på Utøya. Det forklarte rettstoksikolog Jørg Møland da han vitnet i Oslo tingrett i dag.

Video eb1276b9-e5c7-475e-be13-bce6f7ce001c.jpg

NETT-TV: - Breivik hadde en lett rus på Utøya, forteller professor Jørg Mørland.

Jørg Mørland er divisjonsdirektør for divisjon for rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet.

Før han begynte sin forklaring, ville han stille den tiltalte noen spørsmål. Han ville blant annet vite om Breivik hadde brukt eca-stack 22.juli. Breivik bekreftet at han hadde tatt blandingen av koffein, efedrin og Aspirin ved 1230-tiden den dagen.

Han har også tidligere forklart at han tok denne blandingen før angrepene. Breivik fortalte at han hadde tatt eca-stack ved opp til fem anledninger cirka to uker før for å venne kroppen til kjemikaliene.

Amfetamin light

Efedrin er et sentralstimulerende medikament som utvider luftveiene til lungene, forklarte Mørland. Det brukes til behandling av astma og liknende.

– Det har virkninger som likner amfetamin og gir en oppkvikkende virkning og en sentralnervøs stimulerende rus. Det er en slags amfetamin light, sa toksikologen.

Mørland sa også de har vært mest opptatt av konsentrasjonen av stoffer i kroppen da gjerningsmannen bestemte seg for å gjennomføre en handling.

Han forklarte at det kan se ut som om Breivik hadde tatt inn 25 til hundre gram efedrin og at han trolig har tatt 500 til 800 mg koffein.

– Jeg har kommet til det at Breivik må ha hatt en lett til moderat påvirkning av sentralstimulerende middel, når man ser på virkningen av efedrin og koffein, sa Mørland.

Når det gjelder Breiviks bruk av steroider har den neppe ført til noen tilleggspåvirkning, sa proffesoren.

– Men jeg kan ikke utelukke forsterket aggresjon og oppstemthet som følge av den kuren han tok før 22. juli, la han til.

Hyperventilering

Anders Behring Breivik

Breivik forklarte at han hadde testet med forskjellige doser for å finn ut hva kroppen hans tålte.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen minnet om vitnenes beskrivelse av Breiviks hyperventilering på Utøya. Hun lurte på om det kunne forklares med bruk av medikamenter.

Mørland mente det heller var trolig at situasjonen i seg selv var en mer naturlig årsak til hyperventileringen.

Han forklarte at Efedrin øker risikoen for aggresjon og voldsutøvelse Det gir også økt risikovillighet, økt risiko til å ta sjanser. Ifølge Mørland kan dette føre til paranoia og hallusinasjoner, men at dette kun skjer ved store doser.

Ifølge litteraturen kan høye doser av efedrin over lang tid føre til schizofreni. Men ifølge professoren skjer dette svært sjeldent.

Da professoren var ferdig med å forklare seg, ville Breivik kommentere på det han hadde hørt. Han forklarte at han hadde testet flere doser for å finne ut hva kroppen hans tålte. Han forklarte at han brukte en del tid på å teste ut dette.