Brenna om Breivik: – Jeg tenkte bare «det går jo ikke»

OSLO TINGHUS (NRK.no) – Jeg visste at han ikke ville få anledning til å stille meg spørsmål, så jeg tenkte bare «det går jo ikke». Det sier AUFs Tonje Brenna etter å ha vitnet i Oslo tingrett.

Tonje Brenna

FØRSTE UTØYA-VITNE: Generalsekretær Tonje Brenna i AUF vitnet i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Da AUFs generalsekretær var ferdig med å fortelle om hvordan hun hadde flyktet fra drapsmannen på Utøya den 22. juli i fjor, ville Breivik ha ordet.

– Jeg visste at han ikke ville få anledning til å stille meg spørsmål, så jeg tenkte bare «det går jo ikke», sier AUFs generalsekretær til NRK etter å ha vitnet i Oslo tingrett.

Da hadde 24 år gamle Brenna i en drøy time forklart seg om hvordan hun gjemte seg inntil en bergvegg mens skuddene hagler rundt henne på Utøya. Da forklaringen var ferdig, spurte Breivik om det stemmer at han som tiltalt ikke kan stille spørsmål direkte til vitnet.

– Stemmer det også at hvis jeg frasier meg mitt forsvar, så kan jeg fortsatt ikke stille spørsmål direkte?

Han gjorde det klart at han egentlig ønsket å stille spørsmål om AUFs ideologi, men at han var klar over at han som tiltalt ikke kunne stille spørsmål direkte til vitnet.

Samtidig ga Breivik uttrykk for at forsvareren hans ikke ville stille disse spørsmålene på grunn av «politisk korrekthet».

– Jeg ønsker å stille noen spørsmål jeg ikke får stilt. Jeg vil bare informere retten om det, sa Breivik til slutt.

Bakgrunn: Tonje Brenna opplevde hets etter 22. juli

– Ikke bekymret

Han spurte blant annet om han hadde rett til å spørre vitnet hvis han frasa seg sitt forsvar.

Tonje Brenna sier til NRK at det som skjedde ikke bekymret henne.

– Man kommuniserer med de andre, ikke med ham, sier Brenna.

– Jeg valgte å ikke se på ham for ikke å bli distrahert. Jeg forholdt meg til de som stilte spørsmål og svarte etter beste evne, så når han ville stille meg spørsmål tenkte jeg bare «det går jo ikke». Jeg visste egentlig at han ikke kom til å få lov til det. Han må, som alle andre følge tingrettens spilleregler.

Direkte fra rettssaken: Følg det som skjer i sal 250 her

Stilte spørsmål igjen

Breivik var tydelig irritert over at han ikke får lov til å snakke direkte til vitnene.

Også da båtfører Oddvar Hansen vitnet brøt han inn. Hansen forklarte at de som førte båtene ut til Utøya regnet med at de kunne bli beskutt, men at de valgte å fortsette likevel.

Da Breivik kommenterte dette sa han at at han bare ville skremme da han skjøt mot båtene utenfor Utøya.

– Jeg observerte noen båter som ville plukke opp politiske ekstremister. Jeg avfyrte skudd, disse var ment som varselskudd, sa den tiltalte.

– Vanskelig å være Breiviks forsvarer

Ifølge advokat Brynjar Meling illustrerer Breiviks oppførsel i retten i dag at han er en vanskelig mann å forsvare.

– At han vil stille spørsmål selv er noe som har skjedd også i andre saker. Det som er mer spesielt er at han spør hva som skjer om han sparker sine forsvarere, uttalte bistandsadvokaten til NRK da retten hadde pause.

– Dette tyder på at det kan bli vanskelig å være forsvarer, sier Meling.

Advokat Harald Stabell sier den tiltalte skal ha en eller flere forsvarere i norsk rett.

– Hvis retten godtar at han sparker forsvarerne, må det oppnevnes nye forsvarere som Breivik godtar.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.