– Breivik fremsto som mindre polert

Anders Behring Breivik fremsto mindre polert enn tidligere da retten lot ham få det siste ordet i rettssaken, mener terrorforsker.

Rettstegning - Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik fikk ordet på den siste dagen av rettssaken. Han snakket om at den norske kulturen er i ferd med å gå under.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Da terroristen fikk komme med sine sluttbemerkninger benyttet han anledningen til å skjelle ut nærmest alt og alle. Han snakket om fravær av moral i Norge og nevnte både TV-serien Sex og singelliv og Melodi Grand Prix-deltagere for å illustrere sine tanker.

Massedrapsmannen kritiserte pressen, PST, det norske politiske systemet og psykiatrien.

– Det er ingen hemmelighet at mange kulturkonservative ble uskadeliggjort av psykiatrien etter 2. verdenskrig. De ble sendt på galehus av Arbeiderpartiet. Det grunnlovsstridige, urettferdige krigsoppgjøret er fortsatt en verkebyll i Norge, sa han.

Mindre polert

Debatt i Dagsnytt 18 om Breiviks sluttbemerkninger i retten.

Dagsnytt 18: Breivik fremsto som mindre polert enn i starten av rettssaken, mener terrorforsker Anders Romarheim.

Terrorforsker Ander Romarheim sier sluttbemerkningen var kjent stoff for de som har lest Breiviks såkalte manifest, men at men retorikken og ideologien var mindre polert enn det den har vært tidligere.

– Det var også en utrolig sterk kontrast da jeg fikk satt meg tilbake og tenkt på inntrykkene, for det som sto i fokus i retten i dag var ofrene, sier Romarheim.

Han tenker på de fire kvinnene som sto frem og fortalte sine historier. Flere av tilhørerne måtte tørke bort tårene da AUFs generalsekretær Tonje Brenna leste opp en beskrivelse av det som skjedde på Utøya.

– Det hadde vært en sterk seanse frem til Breivik fikk slippe til med noe av det mest kvinnefiendtlige du kan tenke det.

– Dette har Breivik tidligere tonet det ned, akkurat som han har tonet ned lenkene til klare rasistiske og nazistiske grupperinger i den tidlige fasen av forklaringen. Men nå er alle mulige støttespillere tydeligvis greie partnere for videre samarbeid i dette veldig bisarre prosjektet til Breivik, sier Romarheim.

Bistandsadvokat Frode Elegsem fikk med seg Breiviks sluttbemerkning, som ikke ble kringkastet. Han tror ikke innholdet vil være av avgjørende betydning.

– Det gjør et visst inntrykk å høre ham prate, men det er vanskelig å si hvordan retten vurderer det, sier bistandsadvokat Frode Elgesem.

Flere av de pårørende og etterlatte etter terrorangrepet forlot salen da Breivik skulle komme med sine sluttkommentarer.

Forlot salen før Breiviks kommentar

Forlot salen

Før Breivik fikk ordet valgte flere av de etterlatte å forlate rettssal 250 i Oslo tinghus.

Leder i Støttegruppen for 22. juli Trond Henry Blattmann sier han forakter alt det Breivik står for og at det var derfor de forlot rettssalen.

– Vi orka ikke å høre på kommentarene hans. Vi har hørt på ham i ti uker, alle hans rare kommentarer. Denne stille demonstrasjonen var en avsky mot alt det han står for, sier Blattmann.

John Hestnes som også er med i Støttegruppen etter 22. juli, skjønner ikke hvorfor Breivik skulle få si noe.

– Det hjelper jo ikke saken hans i det hele tatt. Han er en massemorder som har drept 77 mennesker. Han politiske syn og ideologi er ikke interessant for oss, sier Hestnes.

Forsvareren glemte å legge ned påstand om frifinnelse.

– Breivik grep inn mot Lippestad

Krever frifinnelse

Helt til slutt i den 45 minutter lange talen Breivik leste opp framholdt han at terroren 22. juli i fjor var et preventivt angrep i forsvar av «min etniske gruppe og min kultur». Sluttinnlegget vakte lattermilde reaksjoner blant tilhørerne.

– Jeg handlet på vegne av mitt folk, min religion, min by og mitt land. Jeg krever derfor at jeg blir frifunnet for de anklagede handlinger, sa Breivik.

Saken er nå tatt opp til doms. Avgjørelsen blir offentliggjort ved domsavsigelse 24. august.

Ingen kommentar

På pressekonferansen etter at retten var hevet, ble aktoratet stilt flere spørsmål om den lange tiraden til Breivik og om den kunne tas til inntekt for deres påstand om at massemorderen er utilregnelig.

Men statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh avslo smilende å kommentere sluttbemerkningen, ifølge NTB

– Jeg tror vi skal holde for oss selv hva vi tenker når han prater. Utover det kan vi konstatere at han i dag gjentok veldig mye av det han tidligere har sagt i løpet av rettssaken, sa Engh.

Breivik fornøyd

Breiviks forsvarere framholder at de ikke har hatt noe med verken hans innledende forklaring eller hans avsluttende bemerkninger å gjøre.

– Nei, dette har jeg ingen formening om. Vi har aldri gjort noe forsøk på å fortelle ham hva han skal si og ikke si. Vi har heller ikke spurt ham hva han skulle si i dag. Hvordan retten vurderer dette er ikke opp til oss, sa Lippestad.

Advokat Tord Jordet framholder at han «tar dette helt profesjonelt og ikke legger noen følelser» i det han hørte Breivik framføre, skriver NTB.

Anders Behring Breivik er ifølge forsvarerne fornøyd med måten rettssaken har vært gjennomført på.

– Han uttrykte at rettssaken hadde gått fint for seg og at han hadde fått fram det han ønsket, sa forsvarer Geir Lippestad på pressekonferansen etter at retten var hevet..

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.