Hopp til innhold

Jan Simonsen om Breivik: – Avskyelig, ynkelig og unorsk

SAL 250 (NRK.no) Tidligere Frp-topp Jan Simonsen startet sitt vitnemål med å ta kraftig avstand fra Anders Behring Breivik. – Det er han som er forræderen, sier Simonsen.

Jan Simonsen Oslo tingrett

VITNER i TERRORSAKEN: Jan Simonsen i rettssal 250 onsdag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Hvis han mener han er tilregnelig er han avskyelig, ynkelig og unorsk, sier Jan Simonsen, som var andre vitne ut onsdag.

Han forklarte i retten at han har behov for å presisere sine egne holdninger til Breiviks handlinger 22. juli.

Den tidligere stortingspolitikeren sier han er redd for at hans vitnemål skal tjene massedrapsmannen.

– Jeg vil først kommentere hva saken egentlig dreier seg om. Nemlig at tiltalte har tatt livet av 77 mennesker, sa Simonsen.

– Blant dem mange flotte ungdommer. han har også påført mange andre lidelser. Mitt ståsted er at det er han som er forræderen mot norsk kultur. Det er ikke noe i norsk kultur som sier at man kan ta livet av mennesker.

Følg direkte: Rettssaken ord for ord

Video b6d93d29-d07c-45a6-ba07-5a0cb98f0083.jpg

SIMONSEN:– Han er et ufyselig menneske.

– Har ingen støtte

Han tar også kraftig avstand fra Breiviks politiske syn.

Simonsen viser blant annet til at Breivik mener at muslimer er i ferd med å ta over Norge og Vest-Europa, og at dette ifølge tiltalte støttes av Arbeiderpartiet.

– Slik forstår jeg ham. Dette er tanker som ikke har støtte, ikke i nærheten en gang hos seriøse politikere, sier Simonsen.

Den pensjonerte politikeren viser til at slike meninger ofte dukker opp på nettet.

– Angrep på islam dukker ofte opp på saker som handler om helt andre ting, sier han.

Jan Simonsen ble kastet ut av Fremskrittspartiet i 2001. På starten av 90-tallet var han nestleder i et par år, og også en av Frps mest profilerte stortingspolitikere.

Selv om han tar avstand fra Breivik, er han langt på vei enig i at høyrefløyen i politikken blir utsatt for diskriminering, trakassering og kampanjejournalistikk.

Ikke alt kommer på trykk

Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd var første vitne på forsvarernes liste onsdag.

Hun forteller at det er svært få av avisens nettdebattanter som uttrykker samme misnøye som Breivik i forhold til det tiltalte kaller for sensur av islamkritikk i mediene.

Aftenposten papir mottar mellom 30 og 40.000 innlegg i året. Mange blir refusert, ifølge Haugsgjerd.

Hun sier en liten gruppe ikke bare blir skuffet, men føler seg boikottet av avisen år de får avslag.

– Det kan nok være noen mennesker på den ytterste høyre fløyen, den antiislamistiske fløyen, som formidler til oss at de føler seg boikottet, sier hun.

– Ikke sensur

Video 46907853-21ef-4881-bc6c-b3dde9431b2a.jpg

HAUGSGJERD TIL NRK:– Det er stor takhøyde i Aftenposten.

Anders Behring Breivik hevder mediene er en del av eliten som støtter det multikulturelle samfunnet han hater og frykter.

Ifølge den terrortiltalte driver mediene systematisk sensur av alt som er kritisk til en såkalt konsensus rundt det multietniske samfunnet.

Det avviser Hilde Haugsgjerd.

– Vi har uskrevne regler om at vi skal vise en bredde. Da prioriterer vi innlegg og meninger som vi tror representerer en større gruppe og meninger som vi anser som nye, sa Haugsgjerd i retten.

Psykiatrirapport nummer to publisert: Her er konklusjonene i begge rapportene

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.