NRK Meny
Normal

- Breivik var bare interessert i diamanter

– Anders Behring Breivik snakket bare om diamanter, det var det eneste han var interessert i. Det sier Breiviks hittil ukjente kontakt i Liberia. Breiviks påstand om at han reiste til Liberia for å møte en Knights Templar-kontakt slår sprekker.

Anders Behring Breivik var i Monrovia i Liberia i 2002.

– Breivik snakket bare om diamanter da han var her, ikke noe annet sier Breiviks kontakt i Liberia.

Foto: Tormod Strand / NRK

Breivik bestemte seg i går for å avsløre dekknavnet på kontakten sin i det afrikanske landet. Den terrortiltalte har villet si svært lite om hva som skjedde da han besøkte Liberia i 2002.

Han har blant annet nektet å oppgi identiteten til en serbisk krigsforbryter han hevder han møtte der.

Breivik har sagt at han brukte kallenavnet «Dragen» på serberen og at han selv gikk under navnet Henry Benson da han besøkte det vestafrikanske landet.

Og det er nettopp «Henry Benson» den liberiske kontakten kjenner Breivik som. VG har truffet mannen og forsvarer Tord Jordet sier til NRK at Breivik selv bekrefter at de to var i kontakt i Liberia.

Den liberiske mannen sier til VG at den terrortiltalte nordmannen bare spurte etter rådiamanter.

– Var bare interessert i én ting

– Jeg forklarte ham at det var lagt ned forbud mot eksport av diamanter fra Liberia og at det derfor var nesten umulig å få tak i, sier Michel Farhht når avisen møter ham i hovedstaden Monrovia.

På spørsmål om Breivik var interessert i noe annet i løpet av sin reise, svarer han nei.

– Han var bare interessert i én ting og det var diamanter. Han ønsket å gjøre forretninger med diamanter. Han så etter kontakter som kunne hjelpe ham. det var alt han snakket om. Han ville se på libersike diamanter og hvor mye de kostet, sier Farhat.

Under besøket i april 2002 ble Breivik kjørt rundt til diamantforhandlere av Fahrats venn Alpha Kallon (41), men han skal ikke ha gjort noe kjøp.

– På den tiden var det kamper i de områdene hvor man vanligvis gravde fram diamanter, så diamantene kom ikke inn til de sentrale forhandlerne. Han fikk derfor ikke tak i noen, sier Michel Fahrat.

Under besøket i april 2002 ble Breivik kjørt rundt til diamantforhandlere av Fahrats venn Alpha Kallon. Anders Behring Breivik kom i kontakt med de to liberierne på internett.

Kallon skal avhøres i dag

Mandag skal Alpha Kallon avhøres av norsk politi i den amerikanske delstaten Minnesota der han bor, og tirsdag skal han vitne i terrorrettssaken i Oslo tingrett via videolink.

Følg rettssaken direkte her

– Breivik ønsket å få se diamanter, rengjorte diamanter, og så ta bilder av dem. Deretter skulle han dra tilbake til Norge og gjøre store bestillinger, har Kallon forklart.

Aktor Svein Holden vil ikke si om norske politifolk har reist til USA.

Anders Behring Breivik påstår hardnakket at reisen hans til Liberia var starten på kontakten med Knights Templar-nettverket. Aktoratet har derimot ingen tro på at et slikt nettverk finnes, og har brukt mye tid i retten på å belyse at Breiviks reiser kan knyttes til andre aktiviteter.

Fahrat sier til avisen at han aldri hørte nordmannen snakke om noen serber. Men han understreker at han ikke vet hva Breivik gjorde på kveldene og nettene, når de ikke var sammen.