Hopp til innhold

Støre brøt ingen flaggregler

Støre brøt ingen flaggregler, privatpersoner kan flagge som de vil. – Flaggreglene står sterkt i Norge, så reaksjoner må han regne med, sier flaggekspert.

Flagg og Jonas Gahr Støre

FLAGGKRITIKK: Jonas Gahr Støre fikk påpakning fordi han heiste flagget for tidlig. Han brøt ingen flaggregler, men flaggekspert mener det var fullt berettiget å si fra om dette.

Foto: NTB

Ellen Bjerregaard

FØLGER REGLER: Ellen Bjerregaard i Oslo Flaggfabrikk mener reaksjonene Jonas Gahr Støre fikk etter for tidlig flaggheising er rett og rimelig.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I fjor fikk Jonas Gahr Støre (Ap) kritikk for ikke å flagge på 1. mai. I år ble flagget heist tidlig i Ap-toppens hage – for tidlig, ifølge flere aviser.

– Jeg hadde ikke noe annet valg enn på bryte flaggreglene. Skulle flagget opp, måtte det skje sånn, sa Støre til Dagbladet etter «fadesen».

Men Støre brøt ingen offisielle flaggregler.

– Jeg kan ikke forsvare ham. Selv om flaggreglene vi har først og fremst er myntet på det offentlige er det ikke moralsk akseptert i vår flaggnorm å flagge for tidlig, sier Ellen Bjerregaard som er administrerende direktør i Oslo Flaggfabrikk.

Flaggreglene tilsier at flagget skal heises klokka 08.00 – i perioden fra mars til oktober. Men dette gjelder kun for offentlig flagging. Flagget i din egen hage kan du heise når du vil.

– Man har lov til å si fra om slikt

Men, han kunne like gjerne latt være. Flaggforskriftene av 1921 regulerer flaggbruk og er først og fremst myntet på offentlige bygninger. Likevel, måten man behandler flagget på er sterkt forankret blant nordmenn. Støre brøt ingen regler, men hadde likevel grunn til å være litt flau, ifølge Bjerregaard.

– Han fikk jo også reaksjoner. Folk er veldig påpasselig med tiden hva angår flaggheising. Vi er et land med sterke flaggtradisjoner. Det er vanlig at privatpersoner følger de offentlige reglene for flaggbruk. Jeg synes man har lov til å si ifra om slikt, sier Bjerregaard.

– Viktig å følge tider

I den lyse årstiden er reglene at flagget skal heises klokken 08.00 om morgen og ta ned flagget senest klokken 21.00 på kvelden. Utover det er det solens opp- og nedgang som gjelder.

I tillegg skal man behandle det norske flagget med respekt. Det skal ikke berøre bakken og man skal pakke det pent sammen og så videre.

– Sånn som det er i Norge har vi som privatpersoner stor respekt for flaggregler, det er veldig viktig å følge flaggtidene. Kanskje ikke alle flagger hver gang, som 1. mai og på Kongens fødselsdag, men når vi flagger skal det flagges til rett tid, sier Ellen Bjerregaard til NRK.no.