- For Norge hurra!

Årets 17. mai-sending på NRK1 starter allerede kl. 07.00 med fanfare og champagne i Bjørnstjerne Bjørnsons hjem på Aulestad gård i Oppland fylke.

Arild Opheim, Pål Gordon Nilsen, Karen-Marie Ellefsen, Agnes Moxnes og Hanne Hoftun

Arild Opheim, Pål Gordon Nilsen, Karen-Marie Ellefsen, Agnes Moxnes og Hanne Hoftun er klare til å ønske deg Gratulerer med dagen!

Foto: Ole Kaland / NRK

NRK inviterer til hele sju timers direktesending fra det ganske land – og utland – for å feire nasjonaldagen på NRK1.

I anledning Bjørnson-året, følger vi i dikterens fotspor fra Nesset i Møre og Romsdal, om Søgne på Sørlandet til Aulestad i Oppland, og helt til Slovakia.

Da lød der et fræmad! Et fræmad! ænnu
på fædrene-mål og med fædrene-hu
for frihed, for norskhed, for Norge, hurra,
og fjællene selv roper langt hurra.

Utdrag av Der ligger et land av Bjørnstjerne Bjørnson (fra 1859)

NB.no

På Bjørnsons vis

På Aulestad gård får vi et innblikk i hvordan Bjørnson levde, og ikke minst hvordan han feiret 17. mai. Helt siden Bjørnson flyttet hit i løpet av 1875, har det lokale barnetoget kommet opp til gården. Der får de servert varm sjokolade, og siden synger de alle åtte versene av nasjonalsangen.

NRKs Jorun Vang og Madeleine Cederström feirer dagen på Aulestad, sammen med blant andre Bjørnsons oldebarn, Marit Bjørnson Barkbu.

Madeleine Cederström (til venstre) og Jorun Vang

Madeleine Cederström (til venstre) og Jorun Vang leder 17.mai-sendingen fra Aulestad gård i Gausdal i Oppland.

Foto: Arne Sørenes/NRK

Tradisjonensrik TV-sending

Samtidig byr Pål Gordon Nilsen på både gjester og overraskelser på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo.

I tillegg blir det rapporter fra blant annet Bergen, Florø, Hønefoss, Haugesund, Larvik, Moss, Svalbard, Trondheim, Tromsø og Vardø.

Vi tar også turen til Skaugum, hvor kronprinsfamilien møter barnetoget i Asker. Høyeste punkt på TV-programmet blir 17. maitoget på Gaustatoppen, 1883 meter over havet!

Fra rundt klokken 10.00 overtar Karen Marie Ellefsen og Agnes Moxnes stafettpinnen. Da inntar de sine vante plasser i kommentatorbua på Slottsplassen for å guide deg gjennom barnetoget i Oslo, som også vises i sin helhet på NRK2 fra rundt 10.30 til 14.00.

Du kan også følge TV-sendingene eller se dem om igjen på NRK.no.

Nitimen på plass

Nitimens Hanne Hoftun er også klar for tradisjonell «Gratulerer med dagen!»-sending i P1 fra kl. 06.00 fram til kl. 12.00. Med seg har hun blant annet Rune Alstedt, Erik Baanerud og Ellen Marie Steen.

Høydepunkter fra dagens sending vil bli vist på NRK1 etter Dagsrevyen fra kl. 19.30 til 20.45. Deler av hovedsendingen vises også i reprise på NRK2 tidligere på nasjonaldagen, fra kl. 14.00 til 16.10. Denne reprisesendingen blir noe forkortet ettersom Norge møter Sveits i mellomspillet i ishockey-VM fra kl.16.10.

Hanne Hoftun

Hanne Hoftun og Nitimen starter ekstra tidlig på 17. mai.

Foto: Ole Kaland / NRK