NRK Meny
Normal

Leder 17. mai-sending i bunad og joggesko

– Bunadspolitiet ville nok aldri godkjent skoene, men jeg håper de bærer over med meg, sier Line Andersen som sammen med Nadia Hasnaoui skal lede NRKs maratonsending på 17. mai.

Gratulerer med dagen 2014

EIDSVOLL: Line Andersen og Nadia Hasnaoui leder NRKs 17. mai-sending i år. Tyngdepunktet er på Eidsvoll, men hele landet skal med.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Line Andersen

BUNAD OG SNEAKERS: Line Andersen leder årets 17. mai sending i drakt og tøysko.

Foto: Christopher Homan / NRK

NRK satser ekstra stort når 200-årsfeiringen av Norges Grunnlov når sitt høydepunkt på 17. mai. Hovedsendingen er flyttet fra Oslo til Eidsvoll, men hele landet skal som vanlig med når NRK viser frem Norge på selveste nasjonaldagen.

– Håper bunadspolitiet bærer over med meg

I finstasen, nærmere bestemt jubileumsdrakta for Oslo, er Line Andersen en av to programledere som skal guide NRKs publikum gjennom årets 17. mai-sendinger fra stedet der Grunnloven ble formet i 1814.

– Bunadspolitiet ville nok ikke godkjent fottøyet sånn umiddelbart, men jeg håper de bærer over med meg sånn tatt i betraktning at det aldri kommer med i bildet, sier Line Andersen.

17. mai = jobb

Andersen forteller at 17. mai for henne de siste årene har vært ensbetydende med tidlig i seng den 16. og opp klokka 04.00 for å være klar med bunad og sminke i Oslo sentrum klokka 07.00.

– Det er en fin jobb. Jo mer man kan om 17. mai, jo større betydning for dagen. I denne jobben har jeg fått større forståelse for nasjonaldagen vår og hvilken reel demokratisk betydning den har.

Hasnaoui bekymret for lunsjgjester

Sammen med Andersen skal Nadia Hasnaoui også lede NRKs seere gjennom et 10 timers rikholdig program.

Kronprinsfamilien

SKAUGUM: Kronprinsfamilien på Skaugum 2013. Vi møter dem på nasjonaldagen også i år.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Sist gang jeg jobbet med 17. mai-sendingen gikk jeg og la meg kjempetidlig for å være så godt forberedt som mulig. Så vant Alexander Rybak MGP og ingen i hele Norge sov. Heller ikke jeg. I år håper jeg å få litt mer søvn før sending, sier Hasnaoui og ler.

Hun innrømmer å være litt bekymret for at hun ikke er hjemme og lager lunsj-selskap for familie og venner, som hun pleier å gjøre på nasjonaldagen, men gleder seg stort til å være programleder under jubileumssendingen.

Teaterstykke om Falsen

Silje Sirnes Winje

SKAUGUM OG ÅS: Silje Sirnes Winje er på Skaugum 17. mai. Og på Ås.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

På Skaugum er det Silje Sirnes Winje som er reporter når kronprinsfamilien kommer ut på trappa og tar imot barnetoget fra alle skolene i Asker. Det blir flaggheising og forventning over hele landet når folk gjør seg klar i bunad, festdrakt og korpsuniform.

Winje kommer også til å være på Ås der eidsvollsmannen Falsen er sentral og et utendørs danseteaterstykke oppføres.

Ellefsen og barnetog

HM Kongens Gardes musikk- og signaltropp har oppvisning ved Universitetet i Oslo og reporter Olav Viksmo Slettan følger hovedstadens barnetog.

Hele barnetoget i Oslo sendes som vanlig direkte og i sin helhet på NRK2. Kommentator er Karen-Marie Ellefsen.

På NRK1 følger vi også festarrangementer og barnetog fra sentrale steder som Dovrefjell, København, Tromsø, Bergen og Trondheim.

Årets 17. mai-sending rapporterer også fra London, Beijing og en lang rekke andre byer rundt om i verden. Det arrangeres klaverkonsert på Hardangerjøkulen og Eidsvollsbygningen fremstår i ny prakt som hovedsete for denne historiske dagen når Grunnloven feirer 200 år.

Mere om NRKs dekning av nasjonaldagen kommer påNRK.no/.