NRK Meny
Normal

Disse gir deg 17. maistemning

Tre bunadskledte damer loser deg gjennom NRKs sju timers lange sending på nasjonaldagen.

17 Mai 2013, Gratulerer med dagen

Line Andersen i Oslodrakta, Silje Sirnes Winje i Rogalandsbunad og Karen-Marie Ellefsen i Valdresbunad. Fra hver sin post loser de publikum gjennom nasjonaldagen på NRK1 og NRK2.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Line Andersen

Line Andersen har base ved slottet i Oslo 17. mai. Her i Oslodrakta. Noe annen drakt kommer ikke på tale for henne på nasjonaldagen.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Noen kommer ikke i høytidsstemning før de ser NRKs bilder av barnetoget som snor seg gjennom hovedstaden på nasjonaldagen. Gjennom en sju timers lang direktesending besøker NRK nesten 30 steder i inn- og utland på 17. mai i år.

– Oslodrakta var viktig for meg

Reporter Line Andersen har base ved Slottet i Oslo på 17. mai. Herfra leder hun og teamet innslagene med planlagte gjester.

– Vi er allerede godt i gang med å planlegge sendingen, sier hun.

Andersen innrømmer at hun tidligere ikke var så opptatt av 17. mai-tradisjoner, men har endret seg de årene hun har jobbet med sendingen på NRK. Som jobbantrekk har hun valgt seg Oslodrakta.

– Det er den flotteste bunaden Oslo har hatt. Snittet er mer moderne enn på de historiske bunadene, og desto mer i min stil. Det var veldig viktig for meg å ha Oslodrakta, jeg ville ikke ha noe annen drakt, sier hun.

Mikal Lerøen

Mikael Lerøen mener Bergen er rett by å være i på nasjonaldagen.

Foto: Jarl Omestad / NRK

– Det klikker for bergenserne på dagen

Silje Sirnes Winje

På Karl Johans gate i Oslo skal Silje Sirnes Winje gi oss mange direkte øyeblikk fra feiringen langs Karl Johan, fra Oslos lange barnetog og fra andre utvalgte steder.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Over 400.000 nordmenn så NRKs sju timers lange 17. mai sending i 2012. Det er nesten 70 prosent av de som ser TV på nasjonaldagen. I år er det noe for en hver nasjonaldagssmak, og alle distriktskontorene er representert i sendingen.

17. mai-feiringen i Bergen er et maratonløp hvis man vil ha med seg alt. Fra byen i vest rapporterer Mikal Lerøen og Mette Anthun. Lerøen mener at Bergen er den helt riktige byen å være på nasjonaldagen.

– Det klikker for bergenserne på 17. mai. Dette er den eneste dagen innbyggerne glemmer at kongen ikke bor her. Her har vi ikke tog, men prosesjoner, det er karnevalsstemning!, sier Lerøen.

Han innrømmer at han er mer glad i sjampanjefrokosten enn sekkeløpet på ettermiddagen, og gleder seg til å formidle stemningen fra byen.

Skaugum 17. mai 2012

Fra Skaugum, 17. mai 2012.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

På Skaugum

På Skaugum gård i Asker vil Anette Skafjell ta oss med gjennom høydepunktene fra kronprinsfamiliens morgentradisjon på 17. mai.

Karen-Marie Ellefsen

Karen-Marie Ellefsen kommenterer barnetoget på NRK for niende gang.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Barnetoget i Asker kommer til Skaugum rundt klokken 08.00 for å gratulere kronprinsfamilien med dagen. Spennende blir det å se om prinsesse Ingrid og prins Sverre står på trappen og vinker eller om de selv er med i barnetoget i år.

Barnetoget

Barnetoget i Oslo kan du i år se i sin helhet og uavbrutt på NRK2. Karen-Marie Ellefsen står, som vanlig, klar og kommenterer toget når det snor seg forbi slottet i Oslo.

NRK2 sender mellom 10.25 og 13.30, eller så lenge barnetoget går.

Mer informasjon med sendeplaner og hva som skjer vil komme på NRK.no i dagene før 17. mai.