Hopp til innhold

Norges nye nasjonalsang?

”Ja, vi elsker” er ikke Norges nasjonalsang. Det er derimot ”Sønner av Norge” , skrevet i 1819. Nå er det kanskje på tide å få en ny?

Nasjonalsanger i regjeringsbygget
Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Den 17. mai 1864 ble Bjørnstjerne Bjørnson og Rikard Nordraaks majestestiske "Ja, vi elsker" avsunget for aller første gang. Siden har den nærmest glidd inn som Norges offisielle nasjonalsang. Men det er sangen aldri formelt blitt.

Sønner av Norge

Radiodokumentarredaksjonen i NRK P2 har funnet ut at det er ”Sønner av Norge” som er Norges egentlige nasjonalsang, etter at den vant en nasjonalsangkonkurranse som Selskapet for Norges Vel utlyste i 1819. Fram til godt inn på 1900-tallet var det denne sangen som ble brukt som nasjonalsang i formelle sammenhenger.

”Ja, vi elsker” har med andre ord bare sneket seg inn, fordi det var så mange som likte den da den ble fremført under Grunnlovens 50-årsjubileum 17. mai 1864.

Bjarte Hjelmeland og Oslo Fagottkor

Solist Hjelmeland med deler av Oslo Fagottkor

Foto: NRK

Den nye fedrelandssangen

Det er nesten 190 år siden Sønner av Norge ble kåret til Norges nasjonalsang, og med den rivende musikalske utviklingen som har skjedd siden dengang, bør tiden være overmoden for et skifte. Radiodokumentarredaksjonen forsøker seg derfor på det samme som Selskapet for Norges Vel:

Stian Carstensen

Komponist Stian Carstensen

Foto: NRK

Stian Carstensen har komponert en ny og oppdatert nasjonalsang, som vi håper skal bli så populær at den kan, om ikke ta over, så i hvert fall bli spilt samtidig med ”Ja, vi elsker”.

Og den gode nyheten til DEG er at du kan være med på å skrive tekst til den nye nasjonalsangen.

Dersom du er misfornøyd med noen av versene, skriv ett eller flere nye og send materialet til radiodokumentar@nrk.no .

Her finner du hele teksten

Den som skriver det beste verset vinner et ekte NRK-krus og får sin tekst lagt ut på nettet - og kanskje vedkommende også får en CD med den nye nasjonalsangen!

Her kan du høre sangen innspilt med Kringkastingsorkesteret, Oslo Fagottkor og Bjarte Hjelmeland som solist.

Her kan du høre en karaokeversjon av sangen.

Les mer om den nye nasjonalsangen

Les ENDA mer om alternative nasjonalsanger her

Oslo Fagottkor

Oslo Fagottkor i nasjonalstemning

Foto: NRK