Normal

Møt programlederne!

Årets 17. mai-feiring ble som alltid solid presentert på NRKs ulike plattformer. Her kan du se programlederne - i bunad!

17.mai-sendingens programledere
Foto: Unni Hansen / NRK

11 av NRKs programledere var på plass på nasjonaldagen for å gi Norges befolkning den beste opplevelsen under årets 17.mai-feiring.

I forbindelse med en fotosession inkludert bunad på Youngstorget i Oslo, ba vi alle elleve svare på disse to spørsmålene:

- Hvorfor har du på deg akkurat denne bunaden?

- Hva gleder du deg aller mest til på nasjonaldagen?

Her kan du lese svarene:

Nitimen

Fra klokka 0600 byr Nitimens Hans-Petter Jacobsen, Erik Baanerud og Rune Alstedt på intervjuer i studio og stemningsrapporter fra ulike steder i landet.

Hans-Petter Jacobsen (i Romeriksbunad uten jakke)

Hans-Petter Jacobsen
Foto: Unni Hansen / NRK

- Det ser ut til at bunaden og jeg kommer fra samme bygda! (Men jakka jeg fikk låne fra NRKs kostymelager var for lita!) Jeg kommer fra Hamar, og har ikke/vil ikke ha bunad. Det er et forferdelig plagg!

- Som hvert eneste år gleder jeg meg aller mest til 17.mai-maten!

Erik Baanerud (i mannsbunad fra Odalen)

Erik Baanerud
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg har på meg Odalsbunaden min for andre gang i mitt liv! Broder'n har fått låne den en gang også, så tilsammen er den meget pent brukt tre ganger. Bunaden minner mye om Østerdalsbunaden med stoff i hardstampet vadmel. Ikke det mest behagelige på varme dager.

- Jeg håper på pent vær og gleder meg til å treffe mange blide mennesker, store og små. Etter barnetoget ser jeg fram til deilig mat og drikke med gode venner.

Rune Alstedt (i mannsbunad fra Setesdalen)

Rune Alstedt
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg har på meg Setesdalsbunad. (Men jeg er en ekte Vika-gutt fra Oslo).

- Det som er mest hyggelig er å få være på Karl Johan, og å få være midt i blant alle ungene som går i 17 mai toget.

Frokost-TV

Klokka 0630 presis inviterer alle fire Frokost-TVs programledere til en tre timers direkte TV-sending fra Youngstorget i Oslo. Dette blir den aller siste Frokost-TV-sendingen noensinne, og Brita Garden, Pål Thoresen, Petter Nome og Cille Biermann lover å gå ned med flagget til topps på selveste nasjonaldagen!

Brita Garden (i Nordlandsbunad)

Brita Garden
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg er født i Tromsø og foreldrene mine var fra Kvænangen. Nordlandsbunaden har mamma hatt før meg og jeg ble konfirmert i den også. (Hadde det ikke vært for at hele kostebinderiet flyttet sørover da jeg var halvannet år, hadde mørketid og midnattsol i dag vært ren rutine for meg!)

- Jeg gleder meg til å fylle ungene mine med is på 17. mai! Ellers er jeg er pinlig lettrørt, og selv om jeg sikkert griner så blir det stas å se barnetogene.

Cille Biermann (i stakk fra Hallingdal)

Cille Biermann
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg har grønnstakk fra øvre Hallingdal. Det er en hverdagsstakk, men jeg føler meg veldig festfin i den. Når det gjelder røtter og den slags, kan jeg ikke påberope meg annet enn hytte på Ustaoset i sjette generasjon….

- Hva jeg gleder meg til, bortsett fra å ha en tre og en halv time lang sending? Hmmmm… jeg tror det må bli å ta av seg stakken igjen. Når kvelden kommer har jeg hatt den på meg i sånn ca 18 timer.

Petter Nome (i Oslodrakt)

Petter Nome
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg kommer fra Oslo og har derfor på meg Oslo-bunaden - som nettopp er offisielt godkjent som bunad!

- Jeg gleder meg til en rolig ettermiddag med et glass kald vin på balkongen, mens jeg ser alle de sårbente og slitne familiene snuble seg hjem over varm asfalt, under bugnende bjørkegrener.

Pål Thoresen (i mannsbunad fra Gudbrandsdalen)

Pål Thoresen
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg kommer fra Oslo, IKKE Gudbrandsdalen som bunaden skulle indikere, men den er en av landets flotteste for menn. (Jeg forsvarer det med at jeg har stoppet mange ganger på bensinstasjoner igjennom Gudbrandsdalen, så jeg føler meg litt hjemme der.)

- Jeg gleder meg veldig til å avslutte Frokost-TV med et heidundrende HURRA! (et rop som nok vil reduseres til et hvisk blant seerne når vi dessverre ikke lenger er der til høsten) - og å flyte midtfjords i båten etterpå med is, pølser og gode venner.

Hovedsendingen

Omtrent klokka 1000 tar Karen Marie Ellefsen og Agnes Moxnes over fra Slottsplassen i Oslo. Ute i felten rapporterer Birte Njøsen Horne og Noman Mubashir fra barnetoget i Oslo sentrum.

Karen Marie Ellefsen (i Valdresbunad)

Karen-Marie Ellefsen
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg er oppvokst i Begnadalen i Valdres, og derfor var Valdresbunad mitt selvfølgelige og naturlige valg da jeg bestemte meg for å anskaffe meg bunad i 1993. Bunaden er levert av Husfliden på Fagernes.

- Jeg gleder meg vel ikke til noe spesielt på 17. mai, jeg har det ikke for vane å glede meg til noe som helst. Pessimist som jeg er, er jeg redd for å bli skuffet hvis forventningene er for store!

Agnes Moxnes (i Rondastakk fra Gudbrandsdalen)

Agnes Moxnes
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg kommer rett fra kostymelageret her i NRK! Men tante Else har godkjent rutaliv og randestakk fordi slekta også kommer fra Lesja. Men egentlig e æ ækt trønder! (har gitt bort arvebunaden min til eldste datter.)

- Jeg gleder meg aller mest til å våkne tidlig om morgenen 17.mai, til lyden av et korps eller en russebuss, og vite at det er 17.mai.
Jeg er veldig glad i 17.mai!

Birte Njøsen Horne (i Sunnfjordsbunad)

Birte Njøsen Horne
Foto: Unni Hansen / NRK

- Eg kjem frå Florø, ein nydeleg by på Vestlandet. Sidan mor mi er frå indre Sunnfjord har eg rødt liv på bunaden min. Men det er ein nydeleg, ekte Sunnfjordsbunad.

- Eg gler meg veldig til å feire 17. mai i Oslo, sidan eg aldri har feira her før så blir det nok stort og flott. Om veret held og eg har ein iskrem i handa, då trur eg dette blir ein perfekt måte å feire nasjonaldagen vår på. Eg gler meg!

Noman Mubashir (i Romeriksbunad)

Noman Mubashir
Foto: Unni Hansen / NRK

- Jeg er fra Lørenskog, men har på meg Romeriksbunaden for aller første gang.

- Hva jeg gleder meg aller mest til? Til alle smilene