Se kronprinsfamilien hilse barnetoget på Skaugum

Nesten hele kronprinsfamilien hadde kledd seg i Askerbunad på 17. mai.

Kronprinsfamilien på Skaugum 17. mai 2014

TRAPPEHILSEN: Kronprinsfamilien vinker til barnetoget som går forbi boligen deres på Skaugum.

Sola strålte fra en blå himmel og nesten 500 oppmøtte ventet spent på at kronprinsfamilien skulle komme ut på trappa på Skaugum og hilse barnetoget.

At familien kommer ut på trappene på Skaugum på 17. mai er en tradisjon som har pågått siden 1946.

– Det er en fantastisk tradisjon å samle barna på 17. mai på Skaugum, ikke minst skaper det gode barndomsminner, sier Lene W. Conradi (H), som er ordfører i Asker kommune.

Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus

LER SEG SKAKKE: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra i henholdsvis Vest-Agder og Asker-bunad, her foreviget i et morsomt øyeblikk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kronprinsfamiliens antrekk

I år som i fjor var det knyttet spenning til om også prinsesse Ingrid Alexandra ville komme ut på trappen, eller om hun gikk i toget sammen med klassen sin. Da dørene gikk opp var hele familien samlet

Prinsesse Märtha Louise

UTENLANDSFEIRING: Prinsesse Märtha Louise feirer 17. mai i London

Noe annet som er forbundet med en viss spenning er hvilke bunader familien velger å ha på seg på nasjonaldagen. Mette-Marit har alene 5–6 bunader som hun kan velge mellom.

I år hadde både kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra på seg Asker-bunad for anledningen. Prins Sverre Magnus var ikledt bunad fra Vest-Agder som i fjor, og Marius hadde på seg mørk dress.

Mette-Marit hadde på seg den samme bunaden 17. mai i 2012.

Loddtrekning om å besøke Skaugum

Den første bunaden en kongelig hadde på seg var Hardangerbunaden. Det var i 1893 at Dronning Maud, som den gangen var engelsk prinsesse, hadde på seg bunaden under et besøk på Vestlandet i 1893.

Hunden Milli Kakao, som for øvrig er blitt mor til ni valper siden sist 17. mai, hadde også pyntet seg for dagen. Både hun og det som muligens var en av valpene kom ut på trappen med en stor sløyfe rundt nakken.

I år var det 484 personer som var trukket ut til å få besøke Skaugum på 17. mai. Hvert år legger Asker kommune ut billetter til folk i nærområdet til denne hendelsen og det er veldig populært. De som er interessert i å besøke Skaugum på 17. mai må legge inn en begrunnelse for dette i søknaden.

Prinsesse Märtha i London

Mens kronprinsfamilien og kongeparet deltok i feiringen her hjemme, gikk prinsesse Märtha Louise i toget sammen med sine tre døtre i London. Ektemannen Ari Behn var ikke frisk og måtte feire dagen hjemme.

NRK snakket med prinsessen etter det rekordlange toget hadde gått sin tradisjonelle runde i Southwark Park, rett øst i London sentrum – og prinsessen var svært fornøyd med dagen.

– Det har vært utrolig flott. Været er bra, det er sol og varmt. I tillegg er det så mange mennesker, sier prinsessen

Langt tog i London

Og det var et imponerende langt tog i London i år. Noe av svaret ligger i at 17. mai i år falt på en lørdag, slik at de aller fleste nordmennene som bor her hadde fri fra jobbene sine.

Prinsessen og familien flytter snart hjem til Norge og Lommedalen, og dermed ble dette den siste 17. mai for familien i London.

– Det er veldig hyggelig å være her, så det er litt vemodig. Men så er det en fantastisk feiring i Norge da, så vi gleder oss til det, sier prinsesse Märtha Louise til NRK.