Hopp til innhold

Her er Norges nye jubileumssang

Norge har fått en ny jubileumssang, skrevet av to sarpinger. Hør den her og si hva du mener!

Vakkert barnetog i Gjerdsvika.

«Det går et festtog gjennom landet!» er navnet på Norges nye jubileumssang. Hva syns du?

Foto: Kirsti Meli

Bjørnstjerne Bjørnson skrev «Ja, vi elsker dette landet», Henrik Wergeland skrev «Vi ere en nasjon, vi med» og Finn Bø, Arild Feldborg og Bias Bernhoft skrev teksten til «Norge i rødt, hvitt og blått». Nå har Grethe Myhre Skottene fra Sarpsborg, skrevet teksten til Norges nye jubileumssang.

Hør den nye jubileumssangen fremført av Sarpsborg kammerkor her!

– Det er litt uvirkelig. Det er ikke noe som skjer hver dag at noen blir utfordret på å skrive en slik sang. Ingen har særlig erfaring med slikt i dag. Sist en lignende konkurranse ble utlyst var i 1820 og da var det« Sønner av Norge» som vant, sier en overveldet og ydmyk Grethe Myhre til NRK.no.

Carl-Andreas Næss og Grethe Myhre Skottene

Carl-Andreas Næss og Grethe Myhre Skottene.

Foto: Terje Sten Johansen

Sangkonkurranse

I mai i fjor inviterte Stortinget til en åpen konkurranse om å skrive en sang i anledning grunnlovsjubileet 2014. Nå er vinneren kåret, og juryen var enstemmige i at sangen «Det går et festtog gjennom landet!», skrevet av Grethe Myhre Skottene og komponert av kantor i Sarpsborg, Carl-Andreas Næss, var den beste 50 innsendte bidrag.

– Vi fikk inn mange gode, gjennomarbeida komposisjoner, men denne sangen skilte seg ut, sier juryens leder, stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal.

Tekstforfatter med ME

Barn i tog

Komponisten tenkte på marsjerende barn som synger og løfter flagget da han lagde sangen.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Et av konkurransekriteriene var at sangen skulle føye seg inn i samme tradisjon som «Sønner av Norge» og «Norge i rødt, hvitt og blått». Dessuten skulle det være muligheter til både å synge, spille og marsjere til låten.

– Jeg tenkte at det måtte bli en stemningssang og var opptatt av at den skulle være for alle. Jeg tenkte på den stemningen jeg hadde på 17. mai som barn, og har prøvd å formidle den, sier Grethe Myhre Skottene, som ikke har skrevet så veldig mye tidligere.

– Jeg har alltid likt å skrive, men har en dårlig helse og aldri tidligere turt å kaste meg ut i et slikt prosjekt, sier hun.

Skottene har ME, et utmattelsessyndrom som preger henne i hverdagen. Hun har derfor aldri tidligere turt å hive seg ut i konkurranser av slike dimensjoner. Noen barnesanger har det blitt, og dessuten har hun bidratt til konfirmasjoner og andre spesielle anledninger.

Ut i det offentlige rom har hun turt å bevege seg på grunn av komponisten som utfordrer henne.

– Grethe og jeg har samarbeidet gjennom mange år og skrevet flere sanger og salmer sammen, blant annet barnesanger knyttet til babysang og flere salmer. Jeg ble glad da Grethe «tente på» jubileumssangen i høst og var virkelig spent på hva slags tekst hun ville gi meg, sier komponist Carl-Andreas Næss.

Det går et festtog gjennom landet!

1. Det går et festtog gjennom landet!
I by og dal, ved fjell og fjord.
Vi svinger flagget stolt for Norge,
med hurrarop ifra syd og til nord.

Ref.
Hurra! Vi marsjerer og vi synger
sanger i rødt, hvitt og blått.
Kjenner frihetens rytme i kroppen.
Fylt av glede for landet vårt.

2. Den store dagen vil vi feire.
Nå lyder takkens melodi
som stiger taktfast opp fra folket.
Fra oss som ønsker et demokrati.

3. Syttende mai. Nå jubler våren!
Nasjonen pynter seg til fest.
Gå sammen, elske fram verdier
så alle trives. Da har vi det best.

4. Det går et festtog gjennom tiden
der slekter har satt dype spor.
Med sine valg gav de oss framtid.
Se, våre røtter de spirer og gror.

Tekst: Grethe Myhre Skottene
Mel./Arr.: Carl-Andreas Næss
Så for seg marsjerende barn

Han forteller at når han får en slik tekst, går han gjerne og «smaker på» ordene og setningene og prøver å finne en naturlig rytme som samsvarer med teksten.

– En melodi som skal være for alle må være lett å synge og ha en form som er umiddelbar, samtidig som den ikke må bli banal eller ligne på det alle andre har gjort før, sier han.

Skolebarnetog 17. mai

Tekstforfatteren ville fange stemningen hun selv hadde som barn på 17. mai.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Næss sier en slik balanse er ganske utfordrende å finne.

– Underveis i prosessen så jeg for meg barna som marsjerer, synger og løfter flagget. Ja, jeg gikk og marsjerte mye selv også! Jeg søkte å finne en melodi som kunne fremheve stemningen og gleden i teksten, ikke minst i refrenget. Det begeistrede «Hurra!» måtte også løftes frem musikalsk

Ny nasjonalsang

Sangkonkurransen kom i stand fordi Stortingets presidentskap ønsket å gi en gave til det frivillige sang- og musikkmiljøet i Norge i forbindelse med grunnlovsjubileet

Juryens ambisjon er at sangen skal kunne brukes av alle korps og kor under 17. mai-feiringen i 2014. Jubileumssangen vil også kunne inngå i offisielle arrangementer ved jubileet.

Her kan du høre Norges nye jubileumssang

– Vi har mange gode og flotte nasjonalsanger og nå får vi en ny en. Den har en fengende enkel melodi som kan synges og spilles av mange. Jeg tror mange barneskoleklasser vil få morsomme musikktimer høsten 2013 og våren 2014, sier leder av juryen Line Henriette Hjemdal.

Vakkert barnetog i Gjerdsvika.

«Det går et festtog gjennom landet!» er navnet på Norges nye jubileumssang. Hva syns du?

Foto: Kirsti Meli

LES OGSÅ: Kan du ikke 17. mai-sangene? Lær dem her!