Heite grilltips til 17. mai

Lei av pølser, is og brus? 17. mai forbereder grillkokk Tom Victor Gausdal et festmåltid på NRK1. Lær deg triksene allerede nå.

Grillfest
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Første bud er å grille med godt humør. En sur og stresset grillkokk lager dårligere mat, mener Gausdal, og oppfordrer andre til å overta grillklypa om dette er tilfellet.

Andre bud er bruke den grillen du har. Om det er gass eller kull har mindre å si, det viktigste er hva du legger på og kjærligheten du gir grillmaten.

Tredje bud er å passe godt på. Det vil si hele tiden.

Fjerde bud er å sørge for at det er en liten plass på grillen som ikke er altfor varm, hvor kjøttet kan hvile innimellom slik at det blir rosa og deilig.

Tom Victor Gausdal

Tom Victor Gausdal har to ganger vunnet sølv i kokke-VM.

Foto: Guri Dahl

Femte bud er at du kommer langt med salt, pepper og friske urter. Gode produkter trenger ikke å bade dagevis i mange rare smaker. Rent kjøtt med en frisk spiss er det vi vil ha. Det er dårligere og mer ukurante kjøttdeler som bør marineres.

Men for all del, sett ekstra smak på grillmaten med Gaustads grillsmak med pensel, krydder "rub" og BBQ-marinade .

Til slutt kommer tilbehøret. Tør du bytte ut den tradisjonelle ketchupen med curry ¨chup¨? Eller hva med gresk tzatziki eller tomatsalsa. Tom Victor Gausdal byr også på nypotetsalat og grønnsaksslaw.

Curry ¨chup¨

Et perfekt alternativ til ketchup, ifølge kokken, som lover at dette opphøyer pølsematen.

2 dl ketchup
1 ss currypulver
1/2 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
Finrevet skall av 1/2 sitron
1 ss olivenolje
1 ss finhakket koriander
Cayennepepper

Fres løk, curry og hvitløk i oljen. Ha på ketchup, la koke opp og ta blandingen av platen. Smak til med koriander, sitron og cayennepepper.

Gausdal anbefaler også gode grove pølser, som ifølge ham er langt mer spennende både i smak, saftighet og konsistens enn de vanlige wiener- og grillpølsene.

Tzatziki

Denne passer godt til det meste av grillet mat, særlig lam.

1 beger matyoghurt
1 fedd presset hvitløk
1 skrelt agurk uten innmat revet
Salt og sort pepper

Bland sammen, smakes til med salt og pepper.

Tomatsalsa

Salsaen er perfekt som en frisk saus eller salat til kraftig grillmat.

4 skoldede plommetomater uten innmat
1/2 dl olivenolje
1/2 finhakket sjalottløk
1 ss finhakket
1 ss sherryeddik
Salt og pepper

Nypotetsalat

Kokte nypoteter i skiver
Grov dijonsennep
Finhakkede friske urter
Vårløk i skiver
Kapers
Olivenolje
Salt og nykvernet sort pepper

Grønnsaksslaw

1/2 nykål finstrimlet
1 stilk stangselleri, i strimler
1 ss finhakket gressløk
3 ss majones
Salt og pepper
1/2 beger crème fraîche

For både nypotetsalaten og grønnsaksslawen, som betyr råkostsalat, er det bare å blande sammen ingrediensene og smake til.

Smakelig måltid!