Hopp til innhold

Finn frem bunaden nå!

– Bunaden må tas frem 14 dager før 17. mai om alt skal være klart til nasjonaldagen, sier bunadsekspert.

Tølløv Trønsdal Lingstad i bunad

Har du ikke klargjort bunaden for 17. mai ennå, er det på tide nå, mener ekspert.

Foto: Eivind Aabakken

Bjørn Sverre Hol Haugen

Bjørn Sverre Hol Haugen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Med gnagsår etter bunadsko, krøllete linskjorte og møkkete forkle sovna du utmattet på sofaen etter fjorårets 17. mai-feiring. Dagen etter skulle alt henges pent opp, men tiden strakk ikke helt til og utstyret ble lagt litt her og der ettersom du husket det.

Hvor er skjorta mi, hvor er buksa mi?

Kjenner du deg igjen er det på høy tid å plukke frem de forskjellige bunadsdelene igjen om alt skal være klart, for hvor hang du egentlig den bunaden? Hvor ble sølvtøyet av? Hvem byttelånte du skoene med da gnagsårene gjorde seg gjeldende? Vet du engang om bunaden passer?

Forberedelse er tingen når det gjelder dette festplagget de aller fleste av oss bruker svært sjelden.

– Ta frem bunaden 14 dager før dagen!

Bunad

Har du pusset sølvet?

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Bunadsekspert Bjørn Sverre Hol Haugen forteller at man bør ta frem bunaden sin 14 dager før selve dagen om man skal være sikker på at alt blir rett.

– Bunaden er et plagg de fleste kun bruker en dag i året, da kan det hende man ikke husker helt hvor man har lagt alle delene som hører til. Du trenger tid på deg for å finne alt, sier han til NRK.no.

Tre dager på å stryke skjorta

Når du endelig har funnet alle tilhørende bunadsdeler og pussa sko og sølvtøy, så kommer du på at skjorta ble stappet vekk i skapet i fjor, og antakeligvis er både skitten og krøllete. Du var så sliten etter all viftinga med flagget i trange sko, at du utsatte alt som skulle gjøres så ordentlig, og så gikk det i glemmeboka.

17. mai i Østre Toten

Har du husket å fjerne flekker fra bunaden etter 17. mai i fjor?

Foto: Svanhild Larsen Brennhaugen

Da er det greit å ha god tid, for enkelte mener man behøver tre dager bare på å stryke linskjorta om den skal bli ordentlig rett og pen. Var skjorta møkkete da du pakket den i skapet etter sist 17. mai, har du en utfordring.

– Det beste er om den ble vasket og lagt bort ustrøket etter siste gangs bruk. Da holder den seg best, sier Haugen.

Ifølge bunadsekspertene skal skjorta dynkes den ene dagen, for så å hvile til dagen etter. Da skal den strykes og henges opp til dagen etter det igjen. Den tredje og siste dagen skal strykingen gjentas lett og så er skjorta klar til bruk.

– Dette er litt tungvint og ikke helt nødvendig, synes jeg. Jeg dynker skjorta, legger den i en plastpose i et par timer og så stryker jeg den. Den bør henge etter dette slik at dampen går ut. Tiden dette tar varierer fra en time til et døgn, sier han.

Haugen understreker at han bruker bunaden ofte og derfor har et avslappet forhold til plagget. Er du ikke fullt like rolig når det gjelder festdrakten, så gjelder det å komme i gang nå!