NRK Meny
Normal

Få bort flekkene på bunaden

Flekker på bunaden er bestandig like trist. Sitronsyre, surmelk, bakepulver, grønnsåpe eller oppvaskmaskinpulver er gode tips for å få dem vekk

Flekker på bunaden? få tips og gode råd hos NRK
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Har du vært uforsiktig med ketchupflaska på 17. mai? Eller havnet litt av sjokoladen fra isen i fanget ditt? Her får du tips til hvordan du kan kvitte deg med flekkene på din dyrbare bunad.

Sitronsyre

Målselv husflidlag sier følgende om fjerning av flekker eller påtegning på bunadskjorter og broderi:

"Vi har sett kjempegode resultater med sitronsyrepulver. Rør ut en toppet spiseskje pulver i et krus kokende vann, la dette avkjøles litt. Dynk så tørr skjorte med blandingen på linninger og splitt. La det virke i 30 min. Legg skjorta i bløt og vask skjorta i nøytralt vaskemiddel." 

Surmelk

La plagget ligge i surmelk over natta, hvis du vil ha fjernet sjenerende påtegning. Vask deretter plagget. Surmelk fjerner også blåbærflekker, blekk og kulepennflekker.

Bakepulver

For fjerning av påtegning på bunadskjorter og broderier, kan bakepulver være til hjelp. Fukt stoffet og strø på med bakepulver. La det virke i noen minutter og skyll. Gjenta hvis nødvendig. Vask plagget til slutt.

Grønnsåpe

Sett stoffet inn med grønnsåpe, hvis du vil fjerne sjenerende påtegning. Du kan bruke fast eller flytende såpe. La den sitte på i noen minutter og gni forsiktig. Deretter vaskes plagget på vanlig måte.

Oppvaskmaskinpulver

Dersom du har forsøkt alle mulige skånsomme metoder for fjerning av påtegningen på bundadskjorten eller på den fine duken du akkurat har brodert, uten å ha lykkes, kan siste løsning være å forsøke med oppvaskmaskinpulver. Strø pulveret på fuktet flekk, la det sitte på i 5 minutter og vask av. Gjenta eventuelt til alle spor etter påtegning er borte.

Advarsel: Oppvaskmaskinpulver er sterkt, og kan ødelegge farge hvis stoff/broderi ikke er fargeekte. Du bør heller ikke få maskinoppvaskmidler på huden. Bruk hansker.

Lykke til med rengjøringen av bunaden din!