NRK Meny
Normal

Dette ser du på NRK 17. mai

Innslag fra hele landet og verden, samt barnetoget i Oslo i sin helhet, er noe av det du får se på NRK 17. mai.

Marte Stokstad i Oslo-drakt, Pål Plassen i Gudbrandsdal mannsbunad og Silje Nordnes Slottet

Marte Stokstad, Pål Plassen og Silje Nordnes er blant de gir deg 17. mai på NRK.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

NRK sender et variert program på nasjonaldagen, og sendingen starter på NRK1 kl. 07.50.

Der får du blant annet se innslag fra over 20 ulike steder i Norge, fra Ingøy i nord til Tvedestrand i sør. Det blir blant annet innslag fra skitoget på Gaustadtoppen, og den tradisjonsrike kapproingen i Suldalsosen.

Vi møter også igjen Severin Rønes i Sykkylven. Han viser hvordan han velger å feire 17. mai.

Pølsas historie

Marte Stokstad leder for første gang sendingen fra Slottsplassen, og hun får blant annet besøk av Per Sundnes som deler sine beste festtips, og historiker Marlen Ferrer fra Big Bang. Kokk Tommy Østhagen kommer også innom og gir oss historien til den tradisjonelle 17. mai-maten - pølsa.

Ute i gatene er reporter Silje Nordnes, kjent fra P3-morgen. Nordlandsjenta gleder seg stort til å formidle stemningen fra hovedstaden, og særlig til å se barnetoget.

– Jeg har faktisk aldri vinket til Kongen, siden jeg kommer fra Hamarøy og som oftest har feiret 17. mai der. Jeg husker at jeg var misunnelig på ungene i Oslo da jeg var liten, siden de fikk gå i så storslagent tog, vinke til kongefamilien og alt det der. De gangene jeg har feiret i Oslo har jeg stort sett jobbet og dratt på fest med venner etterpå, så jeg har aldri vært på Karl Johan under barnetoget, sier hun.

Men det blir kongelig innslag allerede litt over klokken åtte på morgenen. Ida Nysæther Rasch er på Skaugum når barnetoget går forbi kronprinsfamilien.

Vi får også se feiring fra mange andre steder i verden. Det blir innslag fra Bangladesh og Kenya, og også så langt sør som Antarktis.

Barnetoget på NRK2

Barnetoget i Oslo blir vist i sin helhet på NRK2, og sendingen starter der klokken 10.25.

Pål Plassen, fra NRK P1s Norgesglasset, har rapportert fra 17. mai tidligere. I år skal han til Slottsplassen, der han skal kommentere barnetoget for første gang - en jobb han tar over etter Karen-Marie Ellefsen.

Det blir vist klipp fra barnetoget også i hovedsendingen på NRK1.

Nitimen

Også på radio blir det feststemning. Fra klokken 06 om morgenen leder Nitimes Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen deg gjennom dagen med sin 17. mai-sending, og det blir også festgudstjeneste fra Nidarosdomen.