– Som en familie

På ti år har St. Sunnivas skolekor vokst med hundre medlemmer. Her er det kult å synge i kor.

Skolekoret til St. Sunniva

FÅR SELV VELGE LÅTER: Daniel Marius Saugstad rapper foran koret, denne gangen til låten "Price Tag".

Foto: Maria Lokna / NRK

– Jeg var ofte usikker på meg selv i 8. klasse. Da var koret et trygt sted å komme til.

Koret er som en familie

TRYGT: Vår Hjulstad (15) mener koret har gjort henne mer sikker på seg selv.

Foto: Maria Lokna / NRK

Det var litt tilfeldig at Vår møtte opp på øvelsen til St. Sunniva sitt skolekor for første gang. Hun syntes en gutt i 10. klasse som gikk i koret var søt, men hadde ikke så mye musikkerfaring fra tidligere.

– Jeg fortsatte fordi det var et fint sted å være. I koret trenger du ikke være kul og vi er som en familie, forteller hun.

Ikke bare karakterer

Familiens mor er Annette Kjøllesdal, eller «kormamma», som de kaller henne. For åtte år siden begynte hun å lede koret som på den tiden bare hadde 10–15 oppmøtte hver uke.

– Det kom ti nye hvert år, også ungdommer som tradisjonelt ikke drev med kor og musikk. Så begynte ballen å rulle. Noen ville bli kjent med 10.-klassingene, andre var bare nysgjerrige. I dag er det 110 deltakere som kommer frivillig hvert storefri på onsdager. Det er helt fantastisk, sier hun.

Annette Kjøllesdal leder koret hver onsdag i storefri.

IKKE BARE ET KOR: I tillegg til å synge spiller elevene piano, rytmiske instrumenter, danser og rapper.

Foto: Maria Lokna / NRK

Annette har et stort engasjement for koret, men aller mest for ungdommene selv. Når korøvelsen i kapellet er ferdig blir hun overøst av klemmer av elevene på vei ut til friminutt. For henne er koret viktig fordi de her får utfolde seg på andre måter enn bare gjennom karakterer. I tillegg til synging har skolen opprettet dansegrupper og band.

"Kormamma" Annette Kjøllesdal møter takknemlige ungdommer hvert storefri på onsdager.

KORMAMMA: Når øvelsen er over blir Annette overøst med klemmer fra elevene.

Foto: Maria Lokna / NRK

– Prosjektene gjør at jeg får et mye mer nyansert bilde av elevene enn når jeg bare ser dem i klasserommet. Ti prosent av jobben handler om musikken, mens resten handler om å bygge opp et fellesskap. Det er utrolig å se hvordan ungdommene pusher seg selv og tester ut grensene sine.

Bygger hverandre opp

En av dem som fant nye sider ved seg selv gjennom skolekoret er Vincent. Han går i åttende klasse på ungdomsskolen.

– Broren min gikk i koret og han er veldig flink til å synge, så jeg var ganske nervøs da jeg begynte. Men jeg forsto tidlig at det ikke handlet om å være flink, men å prøve.

Vincent er egentlig en fotballgutt.

VILLE DANSE: Vincent er egentlig en fotballgutt, men får endelig muligheten til å vise frem sine danseferdigheter.

Foto: Maria Lokna / NRK

Vincent er egentlig en fotballgutt, som han selv sier, men han likte alltid å danse. Nå får han endelig en mulighet til å vise frem disse egenskapene, i tillegg til å lære seg nye. Det er ikke så viktig om du er gamer, fotballspiller, basketballspiller eller skolenerd. Koret ser ut til å binde ungdommene sammen, på tross av interesser og klassetrinn. Elevene tar vare på hverandre og bygger hverandre opp.

– Jeg har fått mange nye brødre her, sier han.

På 17. mai skal hele koret møte opp på Slottsplassen, og synge "Norge i rødt, hvitt og blått" på NRK sin nasjonaldagssending.