– Jeg håper jeg ikke gjør noen store tabber

Svenske Thomas Alkärr er NRKs nye programleder på 17. mai-sendingen.

Thomas Alkärr

TAR TEMPEN PÅ OSLO: 17. mai-sendingens nye ansikt skal både intervjue hestepolitiet og danse med Hans Majestet Kongens Garde.

Foto: Julia Marie Naglestad

Thomas Alkärr er mest kjent fra NRK P2 og som programleder for TV-serien «Thomas og den vanskelige kunsten». I år er han programleder for 17. mai-sendingen til NRK for første gang.

– Jeg håper jeg ikke gjør noen store tabber. Sier noe som oppfattes slemt mot hele Norges befolkning eller en vits som ikke slår godt an. 17. mai skal være en gøy og samlende folkefest, og jeg har stor respekt for hva dagen betyr for folk.

Ser alltid frem til folkefesten

Thomas og den vanskelige kunsten

UTFORSKET SAMTIDSKUNSTEN: Mange kjenner nok Thomas fra TV-serien "Thomas og den vanskelige kunsten" som gikk på skjermen høst.

Foto: Simon Skreddernes / NRK

Programlederen feiret sin første 17. mai i 1996. Da bodde han noen måneder i Norge og inviterte en stor gjeng svenske kompiser til å feire den norske nasjonaldagen sammen med han.

– Det som var aller mest overraskende for en svenske som meg var å se så mange jenter som brukte bunad. Wow, tenkte jeg. Det var noe helt annet enn de gamle tantene og gubbene i hjemlandet med den blå og gule svenske folkedrakten, for å si det mildt.

Året etter flyttet han til Norge og har deltatt på folkefesten hvert år siden, unntatt året søstera giftet seg på samme dag. Det er en dag han alltid ser frem til.

– Det skjer noe spesielt med skandinaver på dager som disse. Vi er ikke så ofte ute i gatene og festen dagen lang, så når det først skjer er det helt magisk. I tillegg har jeg vært så heldig å alltid bodd i nærheten av flaggheising og korpsmusikk kl. 8 om morgenen. Det skaper en ekstra god stemning å våkne til.

En ære å få være med

17. mai 2017

GODT LAG: Programlederne i år er Pål Plassen, Birte Njøsen Horne, Karen Marie Berg, Nadia Hasnaoui og Thomas Alkärr.

Foto: Julia Marie Naglestad

På 17. mai-sendingen på NRK skal han ta tempen rundt i Oslos gater, og snakke med blant annet drillgardistene og danse med garden.

– Men jeg gleder meg aller mest til å snakke med hestepolitiet. De er så store disse hestene. Jeg vet ikke om jeg får lov til å sitte på en av dem, men jeg lurer litt på om jeg skal stille dem noen spørsmål. Hvis de ikke ender opp med å spise mikrofonen, eller noe. Man vet jo aldri.

Selv synes han det er en spesielt morsomt å få være med å feire nasjonaldagen som svensk programleder på NRK.

– Det er en ære å få være med og feire folkefesten offisielt.