- Et ærefullt oppdrag

Karen-Marie Ellefsen skal nok en gang lede det norske folk gjennom 17. mai-sendingene på NRK. – Det er et ærefullt oppdrag, sier hun.

Karen-Marie Ellefsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Karen- Marie Ellefsen har jobbet i NRK siden 1979. Siden den gang har hun blitt et kjent fjes for oss. Nå skal hun for fjerde gang lede det norske folk gjennom NRKs sendinger på 17. mai, en oppgave hun er stolt over å ha fått.

- For det første synes jeg det er et veldig ærefullt oppdrag. Dessuten er det veldig fint å få nye utfordringer, og bli kjent med andre fagmiljøer, både i og utenfor NRK. Dette gir inspirasjon, sier hun.

- Hva er det du liker aller best ved å være programleder på 17. mai?

- Jeg kan nesten sammenligne det med å få være tilstede og formidle fra et stort idretts-arrangement. Det er fantastisk å få lov til å formidle en stemning og en begivenhet som betyr så mye for så mange mennesker.

Ingen enkel oppgave

Men det er ingen enkel oppgave. Når man skal ha en TV-sending på nesten fem timer, må man forberede seg godt. Det vet Ellefsen alt om etter lang fartstid i NRK. - Det er den viktigste nøkkelen til "suksess" i all kommentering og fjernsynsjobbing. Man må være godt forberedt. Det er over 80 prosent av jobben, vil jeg påstå. Dessuten er 17. mai noe alle har et forhold til og vet mye om, så du vil fort bli avslørt dersom du ikke har gjort jobben i forkant, sier hun.

- Men hva er det egentlig du må gjøre før en sending?

- Jeg må samle inn, redigere og ikke minst systematisere opplysninger om alle skolene som går i toget. Så må jeg innhente informasjon om korps, politihester og Garden, samt opplysninger om de kongelige og om slottet. Og om relevante bygninger og minnesmerker langs Karl Johan,. Så må jeg selvfølgelig forberede overganger og introduksjoner til innslagene fra de andre stedene. Det er mye jobb, men heldigvis har jeg en kjemperedaksjon bak meg, sier Ellefsen.

- Betyr mye for meg

Karen-Marie Ellefsen skal jobbe på 17. mai, men dagen betyr mye mer enn jobb og stress for henne.

- Den betyr en fantastisk tradisjon, som gir oss en viktig påminnelse om hvor viktig friheten er i et land. Nettopp det at feiringen er så basert på gjentagelser, at det er de samme tingene som skjer hvert år, synes jeg også er fint. Det gir rom for nostalgi, og skaper en fin forbindelse med fortida, sier hun, og fortsetter:

- 17. mai er i tillegg en kjærkommen anledning til å få bruke bunaden min. Det er ikke så mange slike anledninger. Og det er synd, for det er et utrolig flott plagg. Det er et fantastisk skue å se alle de feststemte og bunadpyntede menneskene på denne dagen, sier hun.

- Men hvordan ville du feiret 17. mai dersom du ikke var bak en mikrofon ?

- Det kommer nok litt an på været. I øs, pøs regnvær ville jeg trolig sittet inne og sett på TV. I fint vær ville jeg stilt meg opp på Karl Johan for å se på toget, og tatt en rusletur i byen etterpå.Da ville jeg prøvd å få plass på en hyggelig restaurant eller cafe og inntatt et måltid sammen med gode venner, sier Karen-Marie Ellefsen, vel vitende om at det ikke kommer til å skje i år.

Da er hun travelt opptatt med å formidle 17. mai-stemningen til de tusen hjem i Norge.

Karen-Marie Ellefsen