Hopp til innhold

Kjente forfattere skriver sommer­noveller – skjønner du hvem de er?

Velkommen til «Forfatterjakten» – et to uker langt mysterium.

Forfatterjakten (Kjersti Lofthaug, NRK)

HVEM ER DETTE? Gaupa, Sykesøsteren, Kaninanda og Havørna er alle blant Norges mest kjente forfattere. Klarer du å gjette hvem de er?

21:36

Hans Petter Blom:Har du tid til en rask prat før lunsj i morgen, Gaupa?

21:43

Gaupa:Ring meg kl. 10 sharp. Jeg skal sørge for å ha en lomme alene.

Morgenen etter, klokka 10 sharp. «Gaupa», som er en kjent norsk forfatter, har sneket seg unna reisefølget.

– Hvordan går det? Har du klart å holde opplegget hemmelig?

– Ikke noe problem. Ingen vet noe.

Opplegget: Fire av Norges mest kjente forfattere har skrevet hver sin novelle for NRKs lesere og lyttere. Alle har gjemt seg bak en figur de selv har valgt: «Gaupa», «Sykesøsteren», «Kaninanda» og «Havørna». Publikum kan gjette på hvem de er. Gjetter du riktig, kan du vinne en premie.

Hva skal du gjøre om noen kontakter deg og lurer på om det er DU som står bak novellen du har skrevet?

– Jeg kommer til å spille dum. «Nei, dette skjønner jeg ikke noe av. Dette har jeg ikke fått med meg». Det kommer til å gå bra. Ingen kommer til å få noe ut av meg.

De fire novellene legges ut på NRK.no søndag 18. juli – hvem som står bak avsløres to uker senere, søndag 1. august.

Noveller

En annen kjent og spent forfatter, «Sykesøsteren», har også klart å holde tett om prosjektet.

– Jepp. Kun én redaktør vet.

Sykesøsteren (Illustrasjon: Kjersti Lofthaug)

– Hvordan har det vært å jobbe med denne korte historien?

– Jeg har egentlig litt angst for novelleformatet. Mine prosjekter har det med å ese ut. Samtidig får jeg ofte høre at jeg har en litt novellistisk stil, så det har jo gått fint. Jeg har kosa meg og hatt en god kreativ uro underveis i skrivingen.

– En GOD kreativ uro?

– Ja. Et prosjekt med en viss størrelse og betydning, med press og deadline – det er bra! Da strekker man seg litt ekstra.

Du finner de fire novellene i bunnen av denne saken.

Ting du må vite:

Forfatterjaktens første regel: «Det finnes ingen regler i forfatterjakten». Forfatterne kan ha lagt hint om sin identitet i teksten, i forkledningen, i fortellerstilen – hvor som helst.

Men, vær på vakt: Forfatterne kan nemlig også ha lagt inn sleipe avledningsmanøvrer. Det er for eksempel ikke helt sikkert målformen (nynorsk / bokmål) i novellen er den samme som forfatteren bruker til vanlig.

For å hjelpe deg litt på veien har vi lagt inn noen små hint om identitet i bunnen av hver novelle, det er også der du kan sende inn ditt løsningsforslag.

Klarer du å gjette riktig er du med i trekningen av et Kindle lesebrett.

(En ganske så NRKsk premie. Ikke ekstremt fancy, men langt unna dårlig.)

P2-programmet «Studio 2» kommer til å følge ekstra godt med på «Forfatterjakten» i løpet av de to ukene dette varer. Du kan også høre novellene på P2, og du kan få dem rett ned til din lyttedings via podkasten «NRK Bok».

Her er novellene – god forfatterjakt!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober