Hopp til innhold

Hva er tidenes EM-mål?

Frekk Ronaldo-hælflikk, frisparkkanoner og en horisontal Zlatan. Fotball-EM har alltid servert oss skåringer fra øverste hylle, men hvilket mål er tidenes fineste? Vi vil ha din stemme.

Hungary v Portugal - EURO 2016 - Group F

MED PÅ LISTEN: Cristiano Ronaldo har en vane for å levere fine scoringer.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Mens EM pågår for fullt er det på tide å dykke ned i arkivet og se tilbake på noen minneverdige øyeblikk.

For hva er egentlig tidenes EM-mål?

Kandidatene er mange.

Kanskje har noen av disse skåringene gitt deg gåsehud, fått deg opp av sofaen eller gitt deg lyst til å rive deg i håret.

Tidenes EM-mål

Vi har plukket ut noen av kandidatene til det vi mener kan kjempe om tittelen som tidenes mål i EM.

Rekkefølgen vår er tilfeldig.

PS: Nederst i saken kan du stemme på din favoritt!

2016: Cristiano Ronaldo, Portugal – Ungarn

Siden han entret seniorfotballen har Cristiano Ronaldo vært en av fotballens største artister, og i Portugals siste kamp i gruppespillet i EM i Frankrike, vartet han opp med denne frekkasen av en hælflikk. Portugal og Ronaldo gikk helt til topp og vant finalen 1–0 over vertsnasjon Frankrike.

2000: Frank de Boer, Nederland – Frankrike

Hvem elsker vel ikke et godt frisparkmål? Lenge var Frank de Boer Nederlands fremste frisparkspesialist, og alltid først i køen når det gjaldt. Hans knallharde ytterskrudde kanon mot Frankrike i 2000-EM på hjemmebane viser hvorfor.

1996: Karel Poborsky, Tsjekkia – Portugal

Kjapp i beina, kjapp i hodet, og med en ballfølelse myk som nystrøket fløyel. Slik husker vi tsjekkiske Karel Poborsky. Hans sylfrekke lobb mot Portugal under EM i England hjemsøker fortsatt portugisernes målvakt Vitor Baía den dag i dag.

1996: Paul Gascoigne, England – Skottland

I rivaloppgjøret mellom England og Skottland i 1996-EM serverte en av de mest ikoniske spillerne i Engelsk fotballs historie en skåring få kan glemme. Med en innovativ førsteberøring og en avslutning kjøligere enn flytende nitrogen punkterte Paul Gascoigne kampen for vertsnasjonen.

2012: Zlatan Ibrahimovic, Sverige – Frankrike

Et lite skår i fotballgleden er at dette mesterskapet blir uten Zlatan. Den svenske løven har for vane å levere det spektakulære når det gjelder, og mot Frankrike i EM 2012 la han seg til rette i horisontalen og banket inn et mesterverk av en skåring. Seieren over Frankrike var deres eneste trepoenger i mesterskapet som stoppet etter gruppespillet.

2016: Xherdan Shaqiri, Sveits – Polen

Det er lite ved Xherdan Shaqiri som minner om Zlatan, men i kategorien «spektakulære EM-skåringer» stiller de begge kruttsterkt. Den tekniske sveitseren viste spenst, timing og akrobatikk fra øverste hylle da han dunket inn målet som sikret Sveits ekstraomganger i 8-delsfinalen mot Polen. Polakkene gikk videre etter å ha vunnet 5–4 i den påfølgende straffesparkkonkurransen.

2012: Mario Balotelli, Italia – Irland

Det var en tid da Mario Balotelli var spydspissen i det Italienske laget. Mye kan sies om hans videre karriere, men at han var solid på sitt beste, det kan ingen ta fra ham. Mot Irland i Polen- og Ukraina-EM viste han hva man kan utrette med mann i rygg og et hjørnespark som egentlig er slått litt for langt bak. Imponerende!

1988: Ronnie Whelan, Irland – Sovjetunionen

Om det ikke var nok med bidragene fra Shaqiri og Zlatan, er det enda en skåring fra horisontalen som målbandt et EM. Vertsnasjonen Vest-Tyskland fikk se irske Ronnie Whelan konvertere et innkast på mesterlig vis. Legg gjerne merke til hvordan han bruker hele kroppen i tilslaget. Rett og slett vakkert!

2004: Maniche, Nederland – Portugal

Kort slått hjørnespark. Pang. Så enkelt kan det gjøres. Ingen liste over ti EM-skåringer er komplett uten et skudd som skrus lekkert inn i lengste hjørne. Portugals Maniches prestasjon mot Nederland forærte lagkompisen karrierens letteste målgivende pasning, og målet sikret en 2-1-seier over Nederland i semifinalen. Finalen ble tapt for Hellas.

1988: Marco van Basten, Nederland – Sovjetunionen

Marco van Basten. En av de største. Det den mannen gjorde med en ball var til tider vanskelig å forstå. Som da han smalt til en volley fra en nesten umulig vinkel mot det som da var Sovjetunionen under EM i 88. Skuddet var så hardt og godt plassert, at selv om keeper dekker store deler av buret, så var det en umulighet å stoppe den ikoniske skåringen.

2021: Patrik Schick, Skottland - Tsjekkia

I det 52. minutt mottok Schick ballen på midtbanen og valgte like så godt å fyre av et skudd fra hele 45,5 meter. Skottlands keeper David Marshall sto langt ute og måtte dermed se ballen gå i mål over ham. Et mål som nå fører seg inn i historiebøkene. Ifølge statistikknettstedet OptaJoe er dette det lengste langskuddet scoret et europeisk mesterskap siden 1980.

2021: Paul Pogba, Frankrike - Sveits

Paul Pogba har det med å skape overskrifter, og denne gangen etter en fantastisk scoring mot Sveits i EMs åttedelsfinale. Han ladet slegga fra rundt 25 meters hold og curlet ballen opp i krysset. Hovedpersonen selv jublet nærmest før ballen traff nettmaskene og det sto 3–1.

Hvem mener du har tidenes EM-mål?

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal