Hopp til innhold
Kronikk

Regjeringen går baklengs inn i fremtiden

Statsbudsjettet prioriterer små tiltak som er hyggelige på kort sikt, men ikke langsiktig satsing på kunnskap og konkurransekraft, skriver Høyres nestleder, Jan Tore Sanner.

Sigbjørn Johnsen og Jan Tore Sanner

I dag presenterte Sigbjørn Johnsen statsbudsjettet. Høyres Jan Tore Sanner mener regjeringen satser for lite på forskning og utdanning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Jeg er skuffet over at regjeringen, som har råd til det aller meste, ikke tar seg råd til en kraftfull satsing på forskning, høyere utdanning og kompetanseheving for lærerne i statsbudsjettet.

Realveksten til forskning er på 2,2 prosent, mens veksten i statsbudsjettet er på 2,4 prosent. Dette kommer på toppen av flere år preget av nullvekst. Regjeringens manglende vilje til å satse på forskning er alvorlig og urovekkende for landets konkurransekraft. I fjorårets budsjett svekket regjeringen forutsigbarheten i forskningen ved å avvikle Forskningsfondet og fjerne gaveforsterkningsordningen. Dette advarte Høyre mot.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Vi har større ambisjoner

Det er ingen tegn i årets budsjett til at regjeringen vil ta grep for å styrke den private forskningsinnsatsen, til tross for at det er her Norge skiller seg ut negativt i forhold til våre konkurrenter. Verken petroleumsforskning eller andre tiltak for økt utvinning prioriteres, og heller ikke de reelle bevilgningene til forskning innen fornybar energi økes. Det er trist at regjeringen gjennom flere år ikke har klart å omsette planer og visjoner til konkrete satsinger i budsjettene.

Det er trist at regjeringen gjennom flere år ikke har klart å omsette planer og visjoner til konkrete satsinger i budsjettene.

Jan Tore Sanner, nestleder Høyre

Årets forslag til statsbudsjett understreker bare behovet for Høyres nye ideer og bedre løsninger for norsk forskning. Vi har større ambisjoner for Norge som forskningsnasjon enn regjeringen, og har i våre alternative budsjett prioritert økte bevilgninger på dette feltet.

LES: Dette betyr budsjettet for deg

Kritikk fra forskningsmiljøer

Også flere sentrale forskningsmiljøer reagerer negativt på dagens budsjettfremlegg fra de rødgrønne. Unio-leder Anders Folkestad viser til at regjeringens forslag til vekst i universitets- og høyskolesektoren er knyttet til allerede igangsatte tiltak, og at sektoren derfor ikke vil oppleve noe økt handlingsrom. Forskerforbundet viser til at forskningens andel av statsbudsjettet ikke er økt reelt. Neste år vil den utgjøre 3,7 prosent av det totale statsbudsjettet, noe som er like mye som i 2006. Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet, uttaler i dag at løftene i regjeringens politiske plattform skulle legge et grunnlag for større verdiskaping, men i stedet legger regjeringen seg på en forskningsmessig sparelinje som om vi var i samme krise som EU-landene.

LES: Det vil være samme beredskap i 2013 som 22. juli

Universitetsrektor Sigurd Grønmo ved Universitetet i Bergen mener handlingsrommet til universitetene også neste år vil være lite, med små muligheter for nye satsinger på kunnskap og kompetanse, mens kollega Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo er misfornøyd med at ønsket om et krafttak for forskning ikke materialiserer seg i 2013-budsjettet. Forskningsrådets leder Arvid Hallén konstaterer at Forskningsrådet for tredje år på rad ikke får en realøkning i sine bevilgninger.

Verdensledende forskningsmiljøer

Når det gjelder høyere utdanning og situasjonen for studentene, innebærer statsbudsjettet status quo. Jeg er skuffet over at regjeringen ikke evner å bruke det økte handlingsrommet til å satse mer på høyere utdanning. For å bygge Norges konkurransekraft og sikre velferden er det helt avgjørende å satse på fremtidig verdiskaping. Universitets- og høgskolesektoren har redusert handlingsrom på grunn av et økende antall studenter. Når bevilgningene til sektoren ikke øker i takt med studenttallsveksten, skaper dette utfordringer med å tilby studentene et utdanningstilbud av høy kvalitet.

For å bygge Norges konkurransekraft og sikre velferden er det helt avgjørende å satse på fremtidig verdiskaping.

Jan Tore Sanner, nestleder Høyre

Derfor har vi tidligere foreslått å øke basisbevilgningene til statlige universitet og høgskoler, og etterlyst en satsing på de private høyskolene. Vår ambisjon er at vi skal ha verdensledende universitets- og forskningsmiljøer i Norge. Da må vi satse langt mer på denne sektoren enn det regjeringen gjør.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Etterlyser kompetanseløft

Når det gjelder skolen mener vi at regjeringen svikter dagens lærere og elever. Uten et solid kompetanseløft for dagens lærere blir det vanskelig å øke elevenes læringsutbytte og utjevne sosiale forskjeller i skolen. Det er en uforståelig prioritering når bevilgningene til etter- og videreutdanning av lærere i praksis har ligget flatt under dagens regjering. Regjeringens «satsing» på lærerne er slett ingen satsing, men innebærer at det store flertallet lærere må belage seg på å vente i årevis før turen vil komme til dem.

Regjeringens «satsing» på lærerne er slett ingen satsing, men innebærer at det store flertallet lærere må belage seg på å vente i årevis før turen vil komme til dem.

Jan Tore Sanner, nestleder Høyre

I stedet for å bygge ut et tilbud om kompetanseheving som kan komme alle lærere og elever til gode, velger regjeringen å prioritere et tiltak som vil omfatte et lite mindretall av dagens elever og har heller ingen garanti for at det finnes kvalifiserte søkere. Også når det gjelder yrkesfagene og lærlingene uteblir satsingen. Regjeringen gjør ikke nok for å stoppe frafallet og jeg etterlyser tøffere tiltak for å mobilisere flere lærebedrifter. Skolen trenger Høyres nye ideer og bedre løsninger for å heve kvaliteten i norsk skole.

SE: Kyrre Nakkim om statsbudsjettet

Trygg velferd i fremtiden

Heller ikke i statsbudsjettet for 2013 har regjeringen en klar strategi for hvordan fremtidens verdier skal skapes. Dette er skaper utrygghet for det norske velferdssamfunnet i fremtiden. Høyre vil ta ansvar for norsk velferd og mener derfor det er nødvendig å peke på utfordringer for samfunnet og å utforme alternative løsninger. Den demografiske utviklingen innebærer at færre yrkesaktive må sikre velferden for stadig flere utenfor arbeidslivet. Norge er på vei mot et veiskille, hvor vår velferdspolitikk i fremtiden bare kan opprettholdes dersom de skattebetalende bedriftene, arbeidstakerne og inntektsbringende næringer styrkes.

Heller ikke i statsbudsjettet for 2013 har regjeringen en klar strategi for hvordan fremtidens verdier skal skapes.

Jan Tore Sanner, nestleder Høyre

Høyre har lang tradisjon for å ta sosialt ansvar og for å bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling. Derfor mener jeg at vi må øke verdiskapningen, både fra fastlandsøkonomien og fra petroleumsnæringen, slik at vi baker kaken større. Bare gjennom å satse på kunnskap og konkurransekraft i dag kan vi trygge velferden i fremtiden.