Hopp til innhold
Kronikk

Vis regnbuefargene i Sotsji, Erna!

Det er mange grunner til at regjeringen burde avstå fra å reise til OL i Russland, i protest mot anti-homolover og omfattende menneskerettighetsbrudd. Men deltakelse kan være mer kraftfullt.

Russia Gay Clampdown Nikolai Alexeyev

Homoaktivist og advokat Nikolai Aleksjev flykter fra en sivilkledd politimann under en demonstrasjon foran OL-hovedkvarteret i Moskva. Det slås hardt ned på homofiles rettigheter i hele Russland, og et svar fra Norge kan være en statsminister med regnbuepin i jakken, skriver kronikkforfatterne fra Unge Høyre.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

I juni i år vedtok russiske myndigheter en lov som forbyr offentlig informasjon om homofili, biseksualitet og transseksualitet overfor mindreårige, og som gjør det forbudt å snakke positivt om homofili i nærvær av mindreårige i hele Russland. I praksis betyr det at offentlig homofil kjærlighet er forbudt i Russland. Loven har også fostret en bølge av hatvold mot homofile i landet, og flere mennesker er drept.

Flere tar nå til orde for at regjeringen burde la være å reise til Sotsji-OL i protest. Sist ute er AUF-leder Eskil Pedersen som kritiserer statsminister Erna Solberg for «oppsiktsvekkende lite tydelighet» overfor Russland.

LES OGSÅ: Ikke reis til Sotsji, Erna!

På halv stang

Vi skjønner, for det første, at folk i Arbeiderpartiet er ivrige etter å markere seg i debatten om menneskerettigheter og dens plass i utenrikspolitikken. For det har vært triste tider for dem som er opptatt av dette i løpet av åtte år med rødgrønt styre. La oss nevne noen eksempler:

Den borgerlige regjeringen må være langt bedre enn de rødgrønne, og heve menneskerettighetsfanen til toppen av flaggstangen.

Paul Joakim Sandøy og Kristian Tonning Riise, Unge Høyre

Noe av det første de rødgrønne gjorde, var å avskaffe ordningen der også cubanske opposisjonelle ble invitert til 17. mai-feiringen på den norske ambassaden i Havanna. For Høyre hadde det vært en selvfølge at også opposisjonen skulle inviteres, tross protester fra Castro-diktaturet. For de rødgrønne var dialogen med et av verdens verste diktaturer viktigere. Av samme årsak stoppet de rødgrønne også ordningen der cubanske opposisjonelle hadde tilgang på internett hos den norske ambassaden.

I 2010 forsøkte Jonas Gahr Støre å advare Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mot å gi Nobels fredspris til den kinesiske politiske dissidenten Liu Xiaobo. Amnesty er blant dem som har kritisert Støre for å være altfor forsiktig i sin kritikk av Russland. I tilfeller som fengslingen av Ukrainas tidligere statsminister Julia Tymosjenko og Hviterusslands utsendelse av Sveriges ambassadør samt alle svenske diplomater, fordi de var for opptatt av menneskerettigheter, kom det kun vage formuleringer fra Støre og den rødgrønne regjeringen.

Med dette som bakteppe blir AUF-leder Eskil Pedersens kritikk ganske parodisk. Men det er også en påminnelse om at den borgerlige regjeringen må være langt bedre enn de rødgrønne, og heve menneskerettighetsfanen til toppen av flaggstangen. Høyre/Frp-regjeringen har varslet en mer menneskerettighetsorientert utenrikspolitikk. Sotsji er et godt sted å starte.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Nei til boikott

Arbeiderpartiets homonettverk, ved nestlederne Kristine Bergersen og Gard Realf Sandaker-Nielsen, har en mer konstruktiv tilnærming enn Pedersen. De leverer på Ytring flere gode argumenter for at regjeringen burde holde seg hjemme, og viser bl.a. til at president Barack Obama lar være å reise og i stedet sender en delegasjon ledet av Billie Jean King, en banebrytende lesbisk idrettsutøver som var aktiv på 60- og 70-tallet.

Regjeringen har varslet en mer menneskerettighetsorientert utenrikspolitikk. Sotsji er et godt sted å starte.

Paul Joakim Sandøy og Kristian Tonning Riise, Unge Høyre

Bergersen og Sandaker-Nielsen har rett i at det ville vært en kraftfull symbolsk handling om statsministeren for en stor vintersportsnasjon lot være å dra til Sotsji-OL, men de tar feil når de skriver at Erna enten må bli hjemme eller bli «en statist i Putins politiske OL-prosjekt». Deltakelse kan være en minst like kraftfull handling, dersom regjeringen viser at de mener alvor med sitt engasjement for homofiles situasjon i Russland.

Det kan for eksempel gjøres slik: Erna Solberg reiser til Sotsji-OL med en regnbuepin på jakken. I løpet av oppholdet møter hun homoaktivister i vertslandet som kan fortelle om et regime som har gjort kjærligheten deres forbudt. I møte med russiske myndigheter tar hun opp menneskerettighetsbruddene og hatvolden mot homofile, slik hun allerede har varslet. Kanskje kan til og med helseminister Bent Høie lede OL-delegasjonen sammen med ektemannen Dag Terje. Dersom de selv ønsker.

Vinterolympisk stormakt

Norge er et lite land. Det er vanskelig for oss å påvirke store, sterke naboland. Men nettopp under de olympiske vinterlekene er vi en stormakt. Vi har en mulighet til å påvirke. Vi har en mulighet til å kjempe for homofiles rettigheter på samme måte som homobevegelsen selv alltid har gjort det: Gjennom å være til stede der alle kan se oss. Gjennom å støtte de mange homofile deltagerne som reiser til Russland for å delta. Og gjennom å ta opp undertrykkelsen med myndighetene.

Kanskje kan helseminister Bent Høie lede OL-delegasjonen sammen med ektemannen Dag Terje?

Paul Joakim Sandøy og Kristian Tonning Riise, Unge Høyre

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) har, i motsetning til Aps homonettverk, uttrykt skepsis til boikott-aksjoner mot Sotsji-OL. Leder Bård Nylund har vist til at deres russiske kollegaer er bekymret for hva dette kan føre til. Derfor foretrekker både LLH, Skeiv Ungdom og Skeiv Verden dialog.

At statsministeren tar seg tid til å sitte på tribunen og heie frem norske idrettsutøvere er viktig for norsk idrett. Om hun i tillegg fester en button med regnbueflagget på jakken vil det utgjøre en viktig symbolsk markering som betyr langt mer for langt flere mennesker, også utenfor Norges grenser.