Hopp til innhold
Kronikk

Vi må bli bedre

NRK ble felt ti ganger i Pressens Faglige Utvalg i fjor. Det er vi ikke fornøyde med, og vi må jobbe enda grundigere med det journalistiske håndverket framover.

NRK-huset Marienlyst

«For NRK er de viktigste målene at publikum kan stole på journalistikken vi bedriver, og at folk som blir utsatt for beskyldninger og kritikk i våre saker opplever at de blir redelig behandlet og kommer skikkelig til orde for å imøtegå beskyldninger og svare på kritikk», skriver NRKs etikkredaktør.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Torsdag ble årsstatistikken for Pressens Faglige Utvalg (PFU) lagt fram. Tallene viser at NRK ble felt for brudd på god presseskikk seks ganger i løpet av 2015, mens utvalget ga NRK kritikk (en mildere form for fellelse) i fire saker. Dette er en stor økning fra 2014, da NRK ble felt i til sammen to saker i løpet av året.

Ikke fornøyde

Vi er ikke fornøyde med at antallet fellelser har økt så mye, og spesielt ikke når halvparten av sakene handler om en svært viktig del av det grunnleggende journalistiske håndverket: faktasjekk og kildekontroll, adgang til samtidig imøtegåelse for den som blir angrepet, rett til tilsvar og klare premisser for intervjuer. På disse områdene har NRK som ambisjon at vi ikke skal gjøre feil som fører til fellelse i PFU i det hele tatt, og da sier det seg selv at vi er nødt til å forbedre oss.

Vi må jobbe enda grundigere med det journalistiske håndverket framover.

Per Arne Kalbakk

NRK er et stort mediehus med avdelinger over hele landet. De ti sakene som endte med fellelse i PFU, er fordelt på sju forskjellige redaksjoner land og strand rundt, hver med sine redaktører som har ansvaret for det som publiseres. Dermed finnes det heller ingen enkel løsning som vil gjøre oss bedre over natta – vi må jobbe enda grundigere med det journalistiske håndverket framover, og sørge for at vi blir enda mer presise i jobben vi gjør.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Alle må gjennomføre kurs i etikk

I løpet av 2016 skal samtlige redaksjonelle medarbeidere i NRK gjennomføre kurs i redaksjonell etikk. Hensikten med dette er todelt: Vi vil for det første sikre oss at alle som jobber med journalistikk i NRK har den samme grunnkunnskapen om pressens etiske regler og hvordan vi jobber med presseetikk i NRK. Men det er vel så viktig at kurset bidrar til at alle får forståelse av at det er viktig for oss å holde en høy etisk standard i vårt redaksjonelle arbeid, og at de tar med seg den bevisstheten inn i hverdagen når kurset er gjennomført.

Publikums tillit viktigst

Den årlige PFU-statistikken er en viktig del av den presseetiske «selvangivelsen» for norske medier. Men det er ikke et mål i seg selv å bli felt få ganger: For NRK er de viktigste målene at publikum kan stole på journalistikken vi bedriver, og at folk som blir utsatt for beskyldninger og kritikk i våre saker opplever at de blir redelig behandlet og kommer skikkelig til orde for å imøtegå beskyldninger og svare på kritikk. Dette kommer også redaksjonene til gode; all erfaring viser at grundig jobbing med å innhente svar fra den som blir beskyldt for noe også bidrar til at vi kan rette opp eventuelle faktafeil i beskyldningene som er framsatt.

For NRK er de viktigste målene at publikum kan stole på journalistikken vi bedriver.

Per Arne Kalbakk

Presseetikken bygger på skjønn, og vurderingene som skal gjøres kan noen ganger være kompliserte eller gjennomføres på svært kort tid. Men det kan aldri være en unnskyldning for å ta lett på det journalistiske håndverket. Alle som jobber i NRK må vite at dette er vurderinger vi må gjøre hver eneste dag, i alle saker vi publiserer. Hvis vi har en best mulig felles forståelse av dette håndverket og hjelper hverandre ved å stille de kritiske spørsmålene om sakene før vi publiserer, bidrar vi til å redusere faren for at vi begår presseetiske overtramp.

LES OGSÅ: Rekordmange medier felt i PFU