Hopp til innhold

Vår tids tjenere

Ja takk til lovlig utnyttelse av unge, utenlandske kvinner og sosial dumping. Vennlig hilsen regjeringen.

au pair

'Anna': – Alene med barna dag og natt

Kronikkvignett Ytring

Hvor ofte leser man ikke om vellykkete nordmenn som ikke hadde fått hverdagen til å gå rundt, hadde det ikke vært for deres fantastiske au pair. Hun står opp med barna om morgenen, leverer i barnehage, vasker familiens klær, handler inn og lager middag til familien og henter barna i barnehagen. Etter middag fortsetter hun kanskje med leksehjelp og kveldsstell, for så å sitte barnevakt når foreldrene går ut om kvelden.

Dag etter dag gjentar det samme seg. Men hvem er hun egentlig, au pairen? Og hva trekker henne til Norge?

SE BRENNPUNKT OM AU PAIR-ORDNINGEN: Herskap og tjenere

De fleste au pairer som kommer til Norge i dag er filippinske kvinner i 20-årene. I Norge har de en mulighet til å tjene penger slik at de kan forsørge familien sin i hjemlandet. Dette skaper et stort marked i Norge for billig arbeidskraft. Billig arbeidskraft vi ikke vil si nei til. Billig arbeidskraft vi gjerne aksepterer.

Au pair-kontrakten

En au pair kommer til Norge på den såkalte «au pair-kontrakten» for å oppnå kulturutveksling, i følge norske myndigheter. Kontrakten er arbeidsavtalen mellom vertsfamilien og au pairen. Kontrakten danner også grunnlaget for hennes oppholdstillatelse i Norge.

Hvis au pairene sier fra om at de må jobbe mer enn kontrakten tilsier, vil det være et brudd på kontrakten. Det de da risikerer er å bli sendt hjem.

Maria Kvile, saksbehandler i JURK

Etter kontrakten skal hun utføre lettere husarbeid for familien, passe barna og i retur få gratis kost og losji. Kontrakten lyder på inntil 5 timer jobbing pr. dag, maksimum 30 timer pr. uke. Lønna er på kr. 69 per time, kost og losji iberegnet. Jobber au pairene mer vil det være et brudd på kontrakten, og derfor også et brudd på oppholdstillatelsen.

Dette betyr at hvis au pairene sier i fra om at de må jobbe mer enn kontrakten tilsier, vil det være et brudd på kontrakten. Det kvinnene da risikerer er å bli sendt hjem. Har en vertsfamilie bedt au pairen om å utføre mer arbeid enn kontrakten legger opp til er det altså /henne/ som må reise hjem. Hun blir presset til å jobbe mye, og hun må reise hjem. Hun mister da sin mulighet til å bidra med økonomisk støtte til sin familie i hjemlandet. Norge vet virkelig hvordan vi skal straffe de rette folkene!

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

På like fot

I tillegg skal au pairen være en del av familien. Au pair er fransk og betyr «på like fot». Dette mener den norske regjering au pairer i Norge er. La meg kalle en spade for en spade: Ingen av dem JURK har snakket med var overinteresserte i norsk kultur. De hadde en familie i hjemlandet, og de trengte penger. De ønsket å komme til Norge for å tjene penger.

La meg kalle en spade for en spade: Ingen av au pairene JURK har snakket med var overinteresserte i norsk kultur.

Maria Kvile, saksbehandler i JURK

Vertsfamiliene på sin side har selvfølgelig et travelt liv, en hverdag fylt med full jobb for både han og henne, barn og fritidsaktiviteter. De ønsker noen til å vaske og rydde huset, og passe barna slik at de skal få «barnefri». Vertsfamilien har ofte ikke tid til å lære en ung filippinsk kvinne hvordan kulturen i Norge er, hvilket vakkert land Norge egentlig er, og hvilke fantastiske muligheter vi har her.

Eller er det nettopp det de gjør? Kanskje er det akkurat det de gjør. Hvilken fantastisk mulighet er det ikke å kunne hente en fattig kvinne fra den andre siden av jordkloden for å gjøre alle de tingene de ikke selv orker. For 5.000 kr. i måneden slipper du å gjøre husarbeid! Dette er en fantastisk mulighet, en mulighet disse jentene og kvinnene bare kan drømme om. For dem handler det om å overleve.

LES OGSÅ: Hva slags barn skaper au pair-ordningen?

Ikke plass rundt bordet

De færreste au pairer får oppgaver i hjemmet som tar mindre enn 5 timer daglig å utføre. Det strekker seg fra det ekstreme, slik vi så i Brennpunkt, til de som «bare» jobber for mye. De skal bo på arbeidsplassen, og leve et familieliv sammen med vertsfamilien. De skal virkelig få oppleve Norge.

Dessverre er det ofte ikke en naturlig plass til au pairen rundt spisebordet. Hun er hushjelpen.

Maria Kvile, saksbehandler i JURK

Dessverre er det ofte ikke en naturlig plass til au pairen rundt spisebordet. Hun er hushjelpen. Begge parter er innstilt på at de har et arbeidsforhold, og mange au pairer skulle gjerne bodd et annet sted enn på jobben. Den eneste med et annet syn på ordningen er regjeringen. De gir seg ikke, og fortsetter å kalle ordningen kulturutveksling. På den måten sikrer de seg at au pairene får minimalt betalt, og ingen rettigheter.

De kan for eksempel utrolig nok ikke kreve ekstra betalt for alle timene de har jobbet utover kontakten, selv om de var under press. Regjeringen kaller ordningen en flott mulighet. En flott mulighet for hvem?

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Vrangforestillinger om ordningen

Når kabinansatte klager inn Ryanair går Stoltenberg ut og meddeler at han personlig ikke flyr med Ryanair. Det innkalles til hastemøte på Stortinget fordi dette er forhold vi ikke kan akseptere i Norge. De kabinansatte har tross alt base på Rygge.

Dette er vel og bra. Men hvem beskytter au pairen, som har base hos en norsk familie i to år? Hvem fører tilsyn? Ingen. Det er jo kulturutveksling. Norske menn og kvinner utnytter ikke andre mennesker, det er ikke slik det norske samfunnet er bygd opp.

Den eneste med et annet syn på ordningen er Regjeringen. De gir seg ikke, og fortsetter å kalle ordningen kulturutveksling.

Maria Kvile, saksbehandler i JURK

Disse gamle, trangsynte vrangforestillingene gjør at vi aldri får gjort noe med systemet. Systemet som fører til systematisk sosial dumping. Systemet som fører til grov utnytting av jenter og unge kvinner. Systemet som i verste fall fører til menneskehandel, via tvangsarbeid. Systemet som godtar at norske familier kan fortelle resten av verden hvem som er øverst på rangstigen. Det er oss.

Ofte hører vi ordene til Jens Stoltenberg på TV og i aviser, om samhold, respekt, og likeverd. Lite hjelper det au pairen.