Hopp til innhold
Kommentar

Senterpartiets sterke temperament

Den tilspissede konflikten om Senterpartilederens temperament er inntil videre avblåst. Det er nå opp til Navarsete selv om den blusser opp igjen.

Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe

Det har vært mye bråk rundt Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moes Senterparti den siste tiden. 'Alt tyder på at aktørene i denne saken har snublet ufrivillig inn i en kjedelig konflikt de mistet styringen over', skriver Magnus Takvam.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Pressekonferansen der den utskjelte Sandra Borch og partilederen presenterte det enstemmige vedtaket om at partilederens unnskyldning var godtatt, viste at det sitter svært langt inne å være ydmyk for Navarsete.

Etter å ha redegjort for innholdet i vedtaket sa partilederen: «Med andre ord, eg har altså gjenteke mi orsaking utan atterhald for det som skjedde på Dyrøy.»

Årsaken til at en måtte innkalle til pressekonferanse med hele kobbelet av presse-Norge og live-dekning på TV og web,var nettopp at Senterungdommen ikke hadde oppfattet at den unnskyldningen som til da var framført , var uforbeholden.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kampanje?

Det ble også tydelig for alle på pressekonferansen at de to hadde en ulik oppfatning av om Sandra Borch hadde forsøkt å ta opp episoden rett i etterkant. Brevet fra Senterungdommen ble ikke sendt rett etter utskjellingen, men først flere uker senere. Det har gitt næring til ideen om at det hele dreide seg om en politisk aksjon, og at man her fant en god anledning.

Alt tyder på at aktørene i denne saken egentlig har snublet ufrivillig inn i en kjedelig konflikt de mistet styringen over.

Magnus Takvam, kommentator i NRK

Her mente Sandra Borch at hun hadde forsøkt å få kontakt med Navarsete på telefon for å rydde opp i saken, rett etterpå, mens partilederen ristet på hodet og sa hun ikke hadde registrert noe slikt.

Nødvendig forsoning

Det enstemmige vedtaket var et forsøk på å bilegge en fullstendig unødvendig konflikt.

Hadde Navarsete uttrykt seg klarere og uten forbehold fra starten av, kunne saken ha kommet vekk fra førstesidene og nyhetssendingene relativt raskt. I stedet har det blitt en gylden anledning for alle medier til å kontakte senterpartifolk land og strand rundt og eksponert den mistillit som faktisk eksisterer mellom ulike miljøer og personer. Både for direkte sitat og i anonyme samtaler.

Alt tyder på at Navarsete stiller til gjenvalg som partileder på neste landsmøte. Det er heller ingen som utfordrer henne.

Magnus Takvam, kommentator i NRK

Påstander om kuppforsøk og bevisste lekkasjer har fått spalteplass sammen med vurderinger av partilederen som en irrasjonell maktperson som har en paranoid frykt for at noen er på jakt etter jobben hennes.

LES OGSÅ: Sandra Borch om hva hun ønsker for Senterpartiet

Selv om alt tyder på at aktørene i denne saken egentlig har snublet ufrivillig inn i en kjedelig konflikt de mistet styringen over. Alle fløyer i partiet har tapt på episoden. Det er Navarsetes lederansvar å bidra til indre konsolidering i tida som kommer, et knapt år før valget

Gjenvalg?

To forhold forble ubesvart ,og kan holde liv i spekulasjonene framover. Det ene var om Navarsete tar gjenvalg. Her svarte hun formelt og sa at hun ville svare valgkomiteen først. Alt tyder på at hun stiller til gjenvalg som partileder på neste landsmøte. Det er heller ingen som utfordrer henne.

Det andre forholdet er om Ola Borten Moes politiske rådgiver og venn Ivar Vigdenes, må slutte i Olje og Energidepartementet mot statsrådens og nestlederens vilje. Her tyder alt på at Navarsete er innstilt på å gjennomføre sin plan om å skifte ut ”mini-Moe ”, selv om Borten Moe offentlig har sagt at han vil beholde Vigdenes.

Miljøet rundt Borten Moe oppfatter dette som en politisk aksjon. Navarsete vil avvise dette kategorisk og gi andre begrunnelser.

Likevel - får han sparken, kan det bli aktuelt med flere pressekonferanser i Senterpartiets hovedkvarter.