Hopp til innhold

Norge forlater «dødens triangel»

Bortsett fra Syria, er det ingen land i verden som har flere drap per innbygger enn El Salvador. Norske myndigheter svikter når de nå legger ned Norges ambassade i regionen.

El Salvador: Politimann på et drapssted

El Salvador er blant landene i verden der det begås flest drap. Her ser vi en politioffiser på et drapsåsted utenfor San Salvador i september. «Det at situasjonen i Mellom-Amerika får så lite oppmerksomhet av norske myndigheter og media er urovekkende», skriver kronikkforfatteren.

Foto: JOSE CABEZAS / Reuters

Dersom du vokser opp i El Salvador, Honduras eller Guatemala vokser du opp i det som kalles «dødens triangel». En region hvor mordraten er høyere enn i Afghanistan, Irak og Somalia. Sannsynligheten er stor for at oppveksten din preges av vold og drap. Du kjenner sannsynligvis noen som har blitt drept. Du, eller noen i familien din, har opplevd volden direkte.

Verdens voldeligste land

El Salvador er verdens voldeligste land, som ikke er i krig. I 2015 ble i gjennomsnitt 18 mennesker drept hver dag i El Salvador. For hver 100.000 innbygger ble 105 myrdet. En dramatisk økning på 69 prosent fra året før.

Ved å legge ned ambassaden gir norske myndigheter signaler om at dette er en nedprioritert og mindre viktig region.

Håkon Jacob Røthing

Det at situasjonen i Mellom-Amerika får så lite oppmerksomhet av norske myndigheter og media er urovekkende. At norske myndigheter velger å legge ned ambassaden i Guatemala samtidig som situasjonen i landene forverres, er beklagelig. Ved å legge ned ambassaden gir norske myndigheter signaler om at dette er en nedprioritert og mindre viktig region. Dersom situasjonen skal forbedres må problemet anerkjennes, og tas på alvor.

Kriminelle gjenger

Dersom du bor i «dødens triangel», vet du at flere tusen drap hvert år ikke blir straffeforfulgt, fordi rettssystemene ikke fungerer. Trusler, utpressing, tvangsrekruttering og voldtekt gjør at du eller mennesker du kjenner må flykte. Akkurat som menneskene som flykter fra krigen i Syria til sine naboland og Europa, flykter folk i El Salvador fra volden hjemme, til sine naboland og til USA.

Bortsett fra Syria, er det ingen land i verden som har flere drap per innbygger enn El Salvador.

Håkon Jacob Røthing

De kriminelle gjengene har så mye makt at de kan sette hele samfunn ut av spill på en dag. I fjor sommer demonstrerte gjengene i El Salvador dette ved å drepe bussjåfører som frakter folk til jobben. Bussene sluttet å gå, folk kom seg ikke på arbeid – og verdiskapningen i landet gikk ned. Myndighetene ble på denne måten tvunget til å innfri gjengenes ønsker.

Voldsspiral

Årsakene er komplekse, og skyldes blant annet narkotikakriminalitet, gjengkultur, svake statsapparater og svært skjev økonomisk fordeling. Mangel på skolegang og trygghet gjør at ungdom blir tvangsrekruttert til gjenger. Vold fører til at familier blir revet fra hverandre, omsorgspersoner blir drept og barn vokser opp uten trygge rammer og skolegang. En hel generasjon i Mellom-Amerika er nå i ferd med å gå tapt, akkurat som vi hører om i Syria. Vi kan ikke akseptere at land som Norge ikke gjør mer for å hjelpe disse menneskene.

Dersom dine barn vokser opp i denne regionen, går du med en konstant frykt for at de vil bli involvert i kriminalitet. Før barna dine er store nok til å gå ut på egen hånd kan de komme i kontakt med gjengene, og fremtiden deres vil være ødelagt. Uansett vil kriminalitet og vold prege dine barns fremtid.

Bedre beskyttelse for barn og unge

I lys av denne situasjonen har Røde Kors de siste årene fokusert arbeidet vårt på forebygging og reduksjon av de humanitære lidelsene. I tillegg til å styrke helsetilbudet i utrygge områder, jobber vi med å gi ungdommer trygge møtesteder, tilbud om yrkesopplæring, og etablering av frivillige nettverk. Slik at samholdet i lokalsamfunnet forsterkes, og at barn og unge får bedre beskyttelse.

En hel generasjon i Mellom-Amerika er nå i ferd med å gå tapt.

Håkon Jacob Røthing

På tide å bry seg

I Norge vies det altfor lite oppmerksomhet til situasjonen i Mellom-Amerika. Det skyldes sannsynligvis at den minimale oppmerksomheten denne problematikken får i Norge. Det berører ikke nordmenn direkte at mennesker fra El Salvador lider, for de flykter ikke til oss. Norske myndigheter har også få kommersielle interesser i landene, som gjør at situasjonen anses som mindre viktig. Dette er ingen unnskyldning for ikke å bry seg. Det er på tide å ta situasjonen i Mellom-Amerika på alvor.