Hopp til innhold
Kronikk

Nettets magre speilbilde

Når det gjelder skjønnhetsideal, finnes det kun ett rett og ett galt svar for ungdommer i dag. Instagram-bildene av bare mager og hoftebein vitner om en avmakt, skriver Ronja Breisnes.

Feeling Beautiful

På nettet florerer det med bilder av lettkledde jenter,utstikkende hoftebein og bare mager. Hva gjør det med selvbildet vårt, spør Ronja Breisnes. (Illustrasjonsfoto)

Foto: David Laurens / David Laurens / PhotoAlto

«Åh, så fin du er. Helt perfekt!» «Hot!» «Perfekt kropp. Nå får jeg dårlig selvtillit». På en helt vanlig dag, i Norge, dukker det jevnlig opp slike kommentarer på blogger, Facebook og ikke minst, på bildedelingstjenesten Instagram. Dagens Næringslivs magasin D2 omtalte nylig dette ekstreme kroppsfokuset. «Thinspiration» blir det kalt, trenden med at anorektikere gjennom Internett oppmuntrer hverandre til å fortsette sultingen.

Manisk blar tusenvis av jenter seg gjennom bilder av sprettrumper og hoftebein, med lysende sitat som «A moment on you lips, forever on your hips». Jentene på disse bildene er anorektiske, usunne og utmagret. Nå er det ikke lenger feit eller tynn, sunn eller usunn som betyr noe, bare hvor mye mellomrom en har mellom beina og hvor markerte hoftebein en har.

Kjærlighetserklæringer?

Hva får egentlig en jente på 17 år til å legge ut utfordrende bilder av seg selv på nett, nesten naken? Er rosabloggerne selv ansvarlig for kroppsfokuset de presser på 12 år gamle jenter? Hvem definerer dette såkalte «deilige» og hvem skaper presset?

Nå er det ikke lenger feit eller tynn, sunn eller usunn som betyr noe, bare hvor mye mellomrom en har mellom beina og hvor markerte hoftebein en har.

Ronja Breisnes

For de fleste jenter er det ikke normalt å legge ut slike bilder av seg selv, men i dag blir det mer og mer vanlig. Det flyter av dem på nettsted som Tumblr.com, Facebook, Twitter og Instagram. Kommentarfeltene under bildene er proppet med noe som ligner på kjærlighetserklæringer jenter imellom. Jentene hungrer etter «likes» på bildene de legger ut. Forskning viser faktisk at de føler seg dårlig om de får få «likes».

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Avmakt

Kan det være at disse jentene kompenserer for manglende oppmerksomhet andre steder? Det er logisk at en usikker tenåringsjente blir glad når hun får kommentarer og «likes» av både gutter og jenter. Hun kan føle at hun har makt over guttene, ved å fremstille kroppen sin på forlokkende vis.

Men skal vi være stolte over det? Egentlig har hun jo bare fulgt i fotsporene til hundrevis av kvinner før oss, som underordnet seg idealkroppen. Er det ikke heller en form for avmakt? Hva sitter vi igjen med om «deilig» er det eneste adjektivet som blir brukt om kvinner?

Hva sitter vi igjen med om «deilig» er det eneste adjektivet som blir brukt om kvinner?

Ronja Breisnes

LES OGSÅ: Ingen kjære mor

Bite tennene sammen

Det virker som om rosabloggerne selv er klar over kroppspresset, men ikke at de selv skaper det. En av toppbloggerne i Norge, mest kjent som tcmn.blogg.no, skriver om at hun har tatt hull i ørene: «Skal tross alt gjøre noe mye større snart, så må bare bite sammen tennene og ikke være ei lita pingle. Tenk så mye man utsetter seg selv for, kun for å se bedre ut. Operasjoner, Restylane, piercinger, tatoveringer and so on..» Nylig la hun ut et utfyllende blogginnlegg om hvordan det var å forstørre puppene.

Mange av rosabloggerne vil nok sette seg på bakbeina om jeg sier at de er medskyldig i at tiåringer rangerer hverandres utseende på Facebook og pusher opp puppene med gaffateip og dopapir. Det er klart at ti år gamle jenter, som verken har kommet i puberteten eller har hatt seksualundervisning, ikke vet hva som er en normal kropp.

Om de vokser opp lesende på rosablogger med silikonpupper og platinablondt hår, er det lett å utvikle et unaturlig kroppsbilde. Bloggerne burde være ansvarlige forbilder for disse jentene. Hva skjer så når småjentene innser at de ikke samsvarer med forventningene de har til eget utseende?

LES:

Juiceterapeut og personlig trener

Det er mange paradokser når vi snakker om jenters selvbilde. Vi blir opplært til å være frigjorte, likestilte og sexy – men ro ned. Ikke for mye. Du vil jo ikke risikere at menn ser på deg som sint feminist eller vulgær kvinne, heller.

Jeg kjenner jenter som drømmer om å ta silikonpupper og botox, ikke møte opp i stemmelokalet.

Ronja Breisnes

Er det derfor vi ikke er mer kritiske til seksualiseringen rundt oss? Det kan synes som om mye av det som tidligere ble sett på som ekstremt, nå er nesten dagligdags. Tidligere var personlig trener noe som var forbeholdt hollywoodstjerner. I dag legger norske kjendiser og bloggere villig ut bilder av «sin PT». Norge har fått sin første juiceterapeut og lavkarbo er ikke bare noe for de med seriøse vektproblemer. Jeg kjenner jenter som drømmer om å ta silikonpupper og Botox, ikke møte opp i stemmelokalet.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Drøm større

Hvorfor anser ikke folk flest en bleik jente med hårete legger som sexy? For ungdom i dag finnes det kun ett rett og ett galt svar. Vi ser ikke et mangfold av skjønnhetsidealer, kun det ene som spres gjennom Instagram-bilder med pålagt filter. Idealet som er sminket med hard hånd. Trutmunnen som strekker seg opp mot kamera. Den bare magen som stolt vises frem etter en hard treningsøkt. Juicekuren som man overbevisende proklamerer at «er såååå god».

Vi ser ikke et mangfold av skjønnhetsidealer, kun det ene som spres gjennom Instagram-bilder med pålagt filter.

Ronja Breisnes

Alle finner det smigrende å bli beundret. Det er menneskelig å være litt forfengelig. Når det er sagt, bør jenter også få oppmerksomhet for det de gjør. Aldri før i historien har kvinner hatt så mange arenaer å uttale seg fritt i. Blir vi tatt seriøst når vi bruker sjansen vi har fått til å blogge om dagens outfit og cupcakes? Vi må ha større drømmer enn mellomrom mellom lårene og dådyrøyne.