Hopp til innhold
Kronikk

Mor steller med barna, far med gadgets

Hvorfor deler leger og jordmødre ukritisk ut en fordomsfull bok til gravide? I «Svangerskapsboken» anno 2015 segmenteres kjønnsroller fra 1960-tallet.

Husmor på 1950-tallet

Mor steller hjemme, far er på jobb. Et vanlig syn på 1960-tallet, da 'Svangerskapsboken' kom ut. Kronikkforfatteren mener det er uheldig at boken knapt er oppdatert siden den gang. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Scanpix / SCANPIX

Jeg er gravid, og som gravid er det mye man lurer på. I hvilken uke er det vanlig å kjenne spark? Er magen passe stor? Når bør jeg kjøpe barnevogn? Det er ikke alt man får vite gjennom Internett.

Derfor får nesten alle gravide kvinner i Norge utdelt «Svangerskapsboken» av lege eller jordmor. Den er forfattet av Sigurd Sandvik, som oppdaget at det var vanskelig for vordende foreldre å få god informasjon på 60-tallet. I tillegg er nettsiden babyverden.no knyttet til boken.

Mor oppvokst med dukker

Boken henvender seg både til far og mor, i ulike bolker. Det er min første innvending. Det er ikke nødvendigvis alltid en far inne i bildet. Det kunne også godt stått partner, som det faktisk gjør i mange andre sammenhenger. Boken har en god agenda, men den utgaven vi får i dag kan ikke ha forandret seg mye siden 1960. En smakebit:

Her skrives det til far som om han er fullstendig inkompetent.

Kristin Grue, skuespiller og komiker

«Til Far: Du er en skikkelig utstyrsfreak og en «gadget guy». Livet ditt er spekket med det meste innen hardware, software og menswear. Mor håndterer babyen som om hun ikke har gjort annet. Så er hun sikkert oppvokst med dukker som smatter når de er sultne, skriker når de har våt bleie og smiler når de har fått mat. Du var mest opptatt av å bygge gøyale ting og legoklosser.»

Kvinnene på kjøkkenet

Mannen er altså opptatt av det praktiske og kvinnen er opptatt av omsorgsbiten. Boken skaper et unødvendig skille mellom kjønnene og er med på å underbygge gammeldagse holdninger. Selvfølgelig er det biologiske forskjeller på mann og kvinne, det er annerledes å bære barnet i magen enn å ikke gjøre det. Men denne boken er med på å fordumme mannen, og gjøre kvinnen til et vesen som vet alt om det å bli mor.

Denne boken fordummer mannen, og gjør

kvinnen til et vesen som vet alt om det å bli mor.

Kristin Grue, skuespiller og komiker

Det skrives til far som om han er fullstendig inkompetent: «Det finnes mange slags skap. Høyskap, kjøkkenskap, klesskap, barskap, trollskap, vitenskap og kunnskap. Noen skap går man inn i, andre kommer man ut av. Ingen skap er så mystiske som svangerskap. Det tiskes og hviskes, og luften er full av hemmelighetskremmeri. Skumle ord som fødsel, rier og kynnere finner veien fra kvinnene på kjøkkenet. Dere står i stua og prater om fotball, fjelltopper og populærmusikk. Mannfolkene forsøker nervøst å late som om alt er som før.»

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter.

Morsarv

Og her er en beskjed til mor: «Kunnskap om svangerskap, fødsel og barnestell er overlevert fra mor til datter.» Javel. Er det sånn at alle mødre på et tidspunkt skal sette seg ned med sine tenåringsdøtre og detaljert forklare dem alt om det å bli mor? I så fall har jeg og mine venninner gått glipp av noe.

En ting hadde vært om «Svangerskapsboken» var et alternativ, men det er denne boken som er standard.

Kristin Grue, skuespiller og komiker

En ting hadde vært om «Svangerskapsboken» var et alternativ, men det er denne boken som er standard, som de fleste kommende foreldre får utdelt. Mange sier de leser boken kun som underholdning. Problemet er at dette ikke er ment som moro. Googler du «gravid uke 15», så er det første treffet alltid fra babyverden.no.

Heldigvis samsvarer ikke boken med de fine legene og jordmødrene jeg møter. Dermed blir det et enda større mysterium at de helt ukritisk tillater seg å dele ut noe så reaksjonært i 2015?

Burde vært kritiske

Norge blir jo sett på som et av de beste landene når det gjelder likestilling. Det å ta pappaperm er blitt vanlig. Derfor syns jeg det er synd at denne formen for informasjon deles ut. Mange tar det ikke på alvor, men det finnes også noen som ganske ukritisk leser slikt. Problemet er selvsagt at de som faktisk mener at kvinnen «hører hjemme på kjøkkenet» får sine holdninger godkjent.

Problemet er at de som faktisk mener at

kvinnen hører hjemme på kjøkkenet får

sine holdninger godkjent.

Kristin Grue, skuespiller og komiker

Jeg ser for meg framtidige diskusjoner med andre foreldre i barnehage eller skole, der jeg selv kjemper for likestilling mellom barna, mens andre ukritisk fortsetter å dele inn i rosa prinsesser og blå superhelter. Når disse gammeldagse oppfatningene bekreftes i den obligatoriske boken fra legekontoret, blir kampen for likestilling endra tyngre.

Jeg skulle ønske at flere leger og jordmødre stilte seg kritiske til informasjonen de deler ut, slik at vi i fellesskap kan være med på å gjøre Norge til et enda bedre land å få barn i. Uansett familiekonstellasjon.