Hopp til innhold
Kronikk

Lofoten er bare begynnelsen

En samlet miljøbevegelse sier til den nye regjeringen: La olja i Lofoten ligge. Men vi må også innse at det bare er første skritt på veien mot et bærekraftig samfunn.

Lofoten nær Fredvang på Moskenesøya

Det første, og letteste steget mot et bærekraftig er å la olja utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ligge, skriver en samlet miljøbevegelse i denne kronikken. Her nordlys over Moskenesøya i Lofoten, nær Fredvang.

Foto: Robert Voors (CC BY-NC-ND 2.0)

Kampen om områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er viktig. Men for at Norge skal kunne løfte seg som miljønasjon, må vi gjøre mer enn å la olja utenfor disse områdene ligge – både til lands og til havs. Store steiner må flyttes i oljepolitikken. Det må bygges en mur rundt de mest sårbare havområdene våre for å verne om fisken og naturen.

I dag får oljebransjen overkjøre de fleste andre hensyn. I årene 2005 til 2013 ble fire av fem advarsler mot oljeboring fra statens egne miljøeksperter ignorert. Det ble gitt tillatelse til oljeleting langs Helgelandskysten, i områder rett sør for Lofoten og nær rike fuglefjell langs kysten av Finnmark.

Regulering på vikende front

Det hele starta så lovende i 2006. Den første forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten satte tydelige grenser for oljevirksomheten. Det skulle ikke komme noen oljeplattformer utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og ikke langs Eggakanten. Langs kysten av Finnmark skulle det ikke gis tillatelse til noen nye plattformer innenfor ei grense på 50 km fra land. Dette er en minimumsgrense for å unngå de verste konsekvensene av oljesøl. I tillegg skulle miljøkravene til oljeindustrien skjerpes. Nullutslipp skulle gjelde.

Norsk oljeindustri fører til enorme skader på natur og miljø.

Fem år etter er Lofoten, Vesterålen og Senja fortsatt ikke åpna. Men miljøkravene til oljeindustrien i Barentshavet er svekka. Oljeindustrien får komme så nærme som 35 km fra land langs kysten av Troms og Finnmark. Lenger nord er det høyst uvisst hvor nært iskanten oljeindustrien får bore, og det er delt ut flere tillatelser til oljeleting enn noen gang.

Norsk oljeindustri fører til enorme skader på natur og miljø. Siden 1990 har oljeindustrien økt sine utslipp av klimagasser med over 75 prosent. Får den ture fram som før, vil utslippene dobles innen 2020. Og da snakker vi bare om utslippene i Norge. Tar vi med utslippene fra bruken av norsk olje og gass, får vi utslipp som er ti ganger Norges totale utslipp.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Så langt dere bare vil

Oljetilhengere i Norge har lenge hevdet at det ikke hjelper verdens klima å redusere norsk utvinningstempo, og at verdens fattige trenger norsk olje. Nå har to SSB-rapporter vist at ingen av disse påstandene stemmer. Mindre oljeproduksjon i Norge reduserer utslippene globalt, og de fattige vil ikke lide om Norge pumper opp mindre olje.

Fire partier forhandler om Norges miljøpolitikk for de neste årene. Vi har store forventninger, særlig med tanke på at tre av partiene har vært utålmodige i klimapolitikken.

Fire partier forhandler om Norges miljøpolitikk for de neste årene. Vi har store forventninger, særlig med tanke på at tre av partiene har vært utålmodige i klimapolitikken.

Høyre har vært med på to klimaforlik i Stortinget der vi har presset regjeringen til å godta en langt mer offensiv og ambisiøs klimapolitikk enn regjeringspartiene først ønsket. I den siste runden ble det brudd i forhandlingene fordi de mente Høyre, KrF og Venstre gikk for langt i miljøvennlig retning.

Dette sa stortingsrepresentant Nikolai Astrup fra Høyre til mediene i sommer. Nå som dere ikke har den rødgrønne regjeringen å slåss mot lenger, kan dere gå så langt dere bare vil. Vi gleder oss!

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

La olja ligge

Rapporten fra FNs klimapanel som kommer i dag, viser at klimaendringene er dramatiske, og at forskerne er sikrere enn noensinne på at det er menneskene som står bak. Viktigere innspill i de pågående forhandlingene kan dere ikke få. Tiden for prat og små, tilfeldige utslippskutt er forbi.

For at dere skal få kutta utslippene kraftig, må dere gjøre noe med dem som slipper ut mest. Det viktigste da, er å la en god del av den norske olja og gassen bli liggende. Det første, og letteste steget er å la olja utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ligge. Derfra kan vi virkelig begynne arbeidet mot et mer bærekraftig samfunn.

Tiden for prat og små, tilfeldige utslippskutt er forbi.

Vi vet at oljeindustrien vil åpne områdene rundt Jan Mayen og Barentshavet nordøst for oljevirksomhet. Ikke lytt til dem. La også den olja ligge. Ikke la oljeindustrien få Nordpolen, slik enkelte andre har ønsket. Sett klare grenser langt fra iskanten. Samtidig er det viktig for den nye regjeringen å huske at det er tvilsomt om det er økonomisk lønnsomhet i nye petroleumsprosjekter i nordlige havområder, spesielt i et togradersscenario. Med andre ord står vi i fare for å tillate massive oljeinvesteringer i ulønnsomme prosjekter, som også er i ferd med å fortrenge andre næringer.

Miljøet trenger en pause i tildelingen av nye letetillatelser. Da vil utslippene gå ned, og vi kan bruke de fantastiske menneskelige ressursene vi har til noe annet enn bare å pumpe opp olje. Men også økonomien og de andre næringene i Norge er avhengige av en ny kurs i miljøpolitikken. La oss få nye ideer og bedre løsninger!