Hopp til innhold
Kronikk

Ebolaeffekten

Ebolaens herjinger ga oss, i løpet av kort tid, både vaksine og medisiner. Hvorfor gjør vi ikke det samme med tuberkulose, som har herjet i århundrer?

Tuberkulose Kyrgyzstan, Leger uten grenser

«Tuberkulose rammer hovedsakelig fattige mennesker uten penger til å betale for medisiner, så legemiddelindustrien ser ikke verdien i å forske på medisiner pasientene ikke kan betale for. Dette må endres. Å selge medisiner er ikke det samme som å selge sko,» skriver kronikkforfatteren.

Foto: Pierre-Yves Bernard / Pierre-Yves Bernard/MSF

Elizabeth fra Kenya hostet og trodde hun bare var forkjølet. Symptomene bare fortsatte. Legen fortalte henne at hun hadde tuberkulose. Ikke bare en vanlig tuberkulose, men en som var motstandsdyktig mot de vanlige medisinene.

To års behandling

Hun hadde en liten sønn som også var svak og syk. Testene klarte ikke å påvise bakterien hos ham, slik de ofte ikke gjør hos barn. Mistanken om samme tuberkulose-type som hos moren var så stor at legen mente han måtte få samme behandling for ikke å bli dødelig syk. Den lille gutten kastet opp, klarte ikke spise, nektet å ta medisin og led seg gjennom smertefulle injeksjoner. Både han og moren sto foran en to år lang behandling med alvorlige bivirkninger og uten noen garanti for å overleve selv om de skulle klare å gjennomføre behandlingen.

Tuberkulose er en gammel sykdom, men spredningen av former som er motstandsdyktige mot medisiner, gjør den svært aktuell i dag.

Dina Midttun

Elizabeth ble ikke bedre og ni måneder etter at hun først fikk diagnosen ble det påvist en enda mer motstandsdyktig form for tuberkulose. Hun måtte begynne på en ny svært krevende 2 år lang behandling.

Fortidens sykdom

Tuberkulose er en gammel sykdom, men spredningen av former som er motstandsdyktige mot medisiner, gjør den svært aktuell i dag. Den globale forekomsten og dødstallene fra tuberkulose synker sakte, men sikkert, men dette er ikke realiteten i alle land, og sykdommen er fortsatt en av de ledende dødsårsakene i verden.

9 millioner mennesker utviklet tuberkulose i 2014, og rundt 1,4 millioner døde.

Dina Midttun

Over 95 prosent av dødsfall på grunn av tuberkulose skjer i lav- og mellominntektsland. De siste tiårene er det flere og flere hivpositive som har fått sykdommen. 9 millioner mennesker utviklet tuberkulose i 2014, og rundt 1,4 millioner døde. Det økende antallet mennesker som utvikler tuberkulose som ikke kan behandles med dagens medisiner er svært bekymringsverdig.

Superkrefter

Det er trist at Elizabeth på 33 år må gå to år på en giftig og uutholdelig behandling for kanskje å overleve multiresistent tuberkulose. Det er trist at hun risikerer døvhet, psykose eller andre alvorlige bivirkninger av behandlingen. Det er trist at hun måtte slutte i jobben som lærer, fordi behandlingen tar så lang tid.

Det er trist at testen som brukes mest i fattige land ikke fungerer hos pasienter som har hiv, og at den er ubrukelig på små barn som ikke klarer å hoste opp slim.

Tenk om vi kunne fått en behandling for motstandsdyktig tuberkulose som varte i ni måneder i stedet for to år?

Dina Midttun

Det er trist at vi i løpet av et halvt århundre kun har fått to nye medikamenter mot tuberkulose, selv om 9 millioner mennesker utvikler sykdommen hvert år. Den ene nye medisinen (bedaquiline) har bare nådd en liten brøkdel av dem som så desperat trenger den.

Gode nyheter

De gode nyhetene er at vi i løpet av et år har fått svært lovende resultater på flere medisiner og vaksiner mot ebola. En sykdom som ble oppdaget for 40 år siden, men som aldri har rammet de ”riktige” menneskene. En sykdom som plutselig skremte de med pengene og makten.

Verden samlet alle sine superkrefter. Folkehelseinstituttene i Canada og Norge, Leger Uten Grenser og Verdens helseorganisasjon har nesten en ferdig vaksine. Flere behandlinger testes ut og er i gang. Det lover godt.

Vi har fått beviset på at vi kan hvis vi vil.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Pengene på bordet

Tenk om vi kunne fått en behandling for motstandsdyktig tuberkulose som varte i ni måneder i stedet for to år? Som ikke førte til kvalme, døvhet eller psykose, og som ikke baserte seg på daglige injeksjoner som gjør at du gråter av smerte, og som ikke innebærer 15.000 piller?

Tenk om vi kunne behandlet alle mennesker med motstandsdyktig tuberkulose, i stedet for mindre enn halvparten?

Det ebola har lært oss, er at når pengene kommer på bordet, og kunnskapen deles – så får vi det til.

Dina Midttun

Dette er ikke bare ønsketenkning. Vi kan definitivt gjøre dette. Det er ikke bare mangelen på forskning og utvikling som står i veien, men også mangel på penger og kunnskapsdeling.

Det ebola har lært oss, er at når pengene kommer på bordet, og kunnskapen deles – så får vi det til.

Selger ikke sko

Tuberkulose rammer hovedsakelig fattige mennesker uten penger til å betale for medisiner, så legemiddelindustrien ser ikke verdien i å forske på medisiner pasientene ikke kan betale for. Dette må endres. Å selge medisiner er ikke det samme som å selge sko.

Legemiddelselskaper må sørge for bred og tidlig tilgang til medisiner. Forskningsmiljøer må samarbeide om å finne flere tuberkulosemedisiner – fordi vi trenger flere ulike medisiner for å bekjempe denne gamle sykdommen som opptrer i stadig nye klær.

Legemiddelselskaper må sørge for bred og tidlig tilgang til medisiner.

Dina Midttun

Medisinene må finansieres slik at regningen for forskning og utvikling allerede er betalt i det de produseres på fabrikken. Slik sikrer vi at de som faktisk trenger medisinen, har råd.

Myndigheter må også få den tekniske støtten og retningslinjene de trenger for å gi behandling til mennesker som trenger det.

For sent ute

Elizabeth gråt ofte, sluttet i jobben, isolerte seg fra vennene sine. Heldigvis føler hun seg nå mye bedre og er snart ferdig med behandlingen. Hennes sønn er også på bedringens vei og har begynt på skolen. Elizabeth og sønnen hennes er heldige.

Dessverre er det altfor mange mennesker som risikerer å miste livet mens de venter på hjelp, og mange mennesker som aldri kommer seg gjennom behandlingen når de først får den.

Nå er det nok. Vi har ikke råd til å vente lenger, vi er allerede mange, mange år for sent ute.