Hopp til innhold
Replikk

Kildesortering 2.0

Tiden er ikke moden for å kaste dagens kildesortering i søppelkverna, skriver Avfall Norges direktør i dette svaret til Gunnar Tjomlid.

Resirkulering

Til nå har ikke teknologien alene kunnet sortere ut en god nok råvarekvalitet fra en usortert masse, det vil si uten at avfallet var sortert hjemme først. Men vår bransje er i rivende utvikling, skriver Henrik Lystad.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I dagens samfunn sorterer vi avfallet vårt først og fremst for å ta vare på ressursene. Vi gjør det for at materialene i produktene som er kasserte skal kunne brukes om igjen – og om igjen.

LES OGSÅ: «Kast ut kildesorteringen» av Gunnar Tjomlid.

I en verden med knapphet på råvarer, har avfall fått sin naturlige plass som leverandør av «nye» ressurser.

Gjenvinning er bra for miljøet

For at avfall skal gi verdi som nye råvarer, må de forskjellige materialene sorteres ut og kanaliseres videre i ulike spor som råvare til ny produksjon. Vi sorterer også for å ta ut miljøgiftig avfall som ikke må bli med i kretsløpet.

I dag er det blitt vanlig å bruke resirkulerte materialer i nye produkter, metallet i biler for eksempel. Her har verden endret seg mye på få år. Også miljøet tjener på å bruke gjenvunnet materiale.

Når vi ser hvor mye vi bruker, kan det føre til at vi handler annerledes, handler mindre og kjøper produkter som varer lengre.

Henrik Lystad, konst.dir Avfall Norge

Ikke bare gir det lavere uttak av jomfruelig råvare, men det blir mindre forurensning, lavere utslipp av klimagasser og lavere energibruk.

Bedre forståelse av eget forbruk

Dessuten har vi en «bonuseffekt» ved å sortere; vi får bedre forståelse av vårt eget forbruk. Når vi ser hvor mye vi bruker, kan det føre til at vi handler annerledes, handler mindre og kjøper produkter som varer lengre.

Til nå har ikke teknologien alene kunnet sortere ut en god nok råvarekvalitet fra en usortert masse, det vil si uten at avfallet var sortert hjemme først. Men vår bransje er i rivende utvikling.

Avfallssortering i endring

Nå tilbyr utviklingen en teknologi som kan hjelpe oss å ta ut en større del av avfallsressursene, også fra det som ikke sorteres ut i hjemmet. Derfor vurderer flere avfallsselskap ulike former for maskinell sortering som supplement til kildesortering. Dette er en positiv utvikling vi som bransjeorganisasjon applauderer.

Kanskje vil maskiner i fremtiden kunne overta større deler av den sorteringen vi gjør hjemme i dag. Det vet vi ikke enda, det er rett og slett for tidlig å si.

Henrik Lystad, konst.dir Avfall Norge

Kanskje vil maskiner i fremtiden kunne overta større deler av den sorteringen vi gjør hjemme i dag. Det vet vi ikke enda, det er rett og slett for tidlig å si. Hvis resultatene fra de sorteringsanleggene som nå bygges er positive, kan det føre til en endring av dagens kildesorteringsordning over tid.

Ikke grunnlag for å kaste dagens system

Som med all utvikling, må nye løsninger på kildesorteringsfronten modnes fram gjennom erfaring, innovasjon og nytenking. Her vi står i dag, er det ikke grunnlag for å kaste dagens system på båten.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

I framtiden vil gjerne maskiner hjelpe oss å hente ut flere ressurser fra avfallet, og gjøre avfallshåndteringen enda mer effektiv. Dette gir kommunene nye muligheter når de skal velge sorteringsordninger for innbyggerne. Det betyr ikke et enten-eller mellom kildesortering eller maskinell sortering, men kan bety ja, takk – begge deler.

Tiden vil vise

Kanskje blir kildesortering 2.0 at maskiner erstatter større deler av dagens system – det vil tiden vise. Utviklingen skjer nå, og vi står midt i den.

Det betyr ikke et enten-eller mellom kildesortering eller maskinell sortering, men kan bety ja, takk – begge deler.

Henrik Lystad, konst.dir Avfall Norge

Uansett hvordan vi sorterer, så handler det om å få mest mulig ressurser ut av avfallet, og med god nok råvarekvalitet, slik industrien etterspør. Det er spennende utvikling på gang, og vi ser frem til å se hvor det vil bringe oss.