Hopp til innhold

Justismord i skyggen av Pussy Riot

Norske medier bør ikke være mette av russiske samvittighetsfanger. Det er flere i vente, skriver statsviter og russlandkjenner Ragnhild Holmås.

Aktivist i Moskva

Slik ser hun ut, aktivisten Taisia Osipova, som ble dømt for narkotikasmugling forrige uke, i det som betegnes som en politisk motivert dom. - Denne saken er enda grovere enn Pussy Riots, men har havnet i skyggen, skriver russlandskjenner og statsviter Ragnhild Holmås.

Foto: STAFF / Reuters

En ikke-overraskende overraskelse hendte i Smolensk i Russland tirsdag. Hvorfor overraskelse? Fordi narkotikadommen opposisjonsaktivisten Taisia Osipova fikk, var dobbelt så lang som aktoratet hadde bedt om. Hvorfor ikke-overraskende? Fordi dommen er den siste i en lang rekke grove brudd på rettssikkerheten for dem som våger å tale Kreml midt imot.

Mange, undertegnede inkludert, har vært så blendet av raseri over den forutsigbare urettferdigheten som rammet kvinnene i Pussy Riot at Osipovas skjebne er blitt oversett. Denne saken er, om mulig, enda grovere enn pønkerjentenes. Likevel er den plassert i skyggen av Pussy Riots mange avisoppslag, TV-innslag og radioinnslag, som jeg selv har deltatt i. Osipovas dom ble kun omtalt i korte avisnotiser.

Politisk motivert dom

Hvorfor fortjener saken mer oppmerksomhet? Osipova har fått hele åtte års fengsel i det som betegnes som en politisk motivert dom. Taisia Osipovas eneste forbrytelse var å nekte å vitne mot sin opposisjonelle mann, hevder menneskerettighetsorganisasjoner. Mannen, Sergej Fomtsjenkov, har lenge vært en tydelig opposisjonsfigur.

Selv sier Osipova at politiet prøvde å true henne til å vitne mot sin mann, og det var først da hun nektet at politiet «fant» heroinen.

Ragnhild Holmås, statsviter og russlandskjenner

Selv kom Osipova i søkelyset da hun i 2003 kastet en bukett i ansiktet på den lokale guvernøren, en tidligere KGB-mann. Hun ble arrestert i 2010, etter en ransaking av huset, hvor politiet påstår å ha funnet fire gram heroin. Selv sier Osipova at politiet prøvde å true henne til å vitne mot sin mann, og det var først da hun nektet at politiet «fant» heroinen.

Tvilsomme bevis

Det er mye som stinker i denne saken. En bekjent av Osipova skal flere ganger i dagene før pågripelsen ha blitt oppsøkt av politi som forsøkte tvinge henne til å plante narkotika og penger hos Osipova. Et vitne, som har bestått en løgndetektortest, sier han så politiet plante heroinen.

At politiet planter narkotika på personer de vil hale inn, er dessverre ikke noe nytt i Russland. Det finnes jo sjelden noe bevis for at vedkommende ikke hadde narkotika. Videre viser det seg at de to ungdommene som påstår å ha kjøpt heroin fra Osipova, er aktive i Kremls egne ungdomsorganisasjoner.

Ingen pussy-appell

Osipova har allerede tilbragt nesten to år i fengsel. Hun har bare fått se sin lille datter én gang, og har klaget på manglende behandling av sine sykdommer. Som et dyr har hun blitt plassert i bur i rettssalen. Nå venter åtte nye år bak murene - tilsynelatende som enda et offer for politiets mafialignende metoder.

Hun har ikke et modellaktig ansikt å slå opp på forsider, og hun har ikke et navn som leder tankene til kvinnelige kjønnsorganer.

Ragnhild Holmås, statsviter og russlandskjenner

Ingen kan kreve at hvert eneste brudd på rettssikkerheten i Russland skal slås like stort opp som Pussy Riot-saken. Jeg ser likevel flere grunner til at Osipovas sak er underrapportert sammenlignet med pønkerjentenes, tross fire ganger så streng straff. Den har gått tregere; det har allerede gått to år siden hun ble fengslet, og nesten ett år siden forrige runde i retten.

Jeg har på følelsen at hennes manglende tabloide appell også spiller inn: Hun er mer voksen og mindre rebelsk enn Pussy Riot, hun har ikke et modellaktig ansikt å slå opp på forsider, og hun har ikke et navn som leder tankene til kvinnelige kjønnsorganer.

Overdreven straff

Selv om Osipova skulle være skyldig, er en dom på åtte år likevel uproporsjonalt høy. Til sammenligning ble en mann som ble tatt med hele 14,5 kg heroin dømt til seks års fengselsstraff dagen før. Ifølge Russlands byrå for juridisk informasjon (RAPSI) er vanlig straff for å oppbevare 4 gram heroin, kvantiteten som Osipova ble dømt for, en bot på drøye tusenlappen eller 15 dagers fengselsstraff.

Selv om Osipova skulle være skyldig, er en dom på åtte år likevel uproporsjonalt høy.

Ragnhild Holmås, statsviter og russlandskjenner

«Det første bud i dagens Russland er «Du skal ikke misbruke Putins navn»», skriver den russiske sjakklegenden Garry Kasparov. Kasparov ble forøvrig selv offer for fingerte bevis nylig, da han ble arrestert utenfor rettslokalet til Pussy Riot. Bildebevis felte politiets klønete forsøk på justismord denne gangen, og Kasparov ble frikjent, til sin egen overraskelse.

Lad opp trykksverten

Vi kan vente oss brudd på rettssikkerheten langt styggere enn i Pussy Riot-saken.

Ragnhild Holmås, statsviter og russlandskjenner

Listen over politiske fanger i Russland begynner å bli lang. Mange kjenner allerede til Magnitskij, Khodorkovskij, Lebedev og Pussy Riot, og nå kan Taisia Osipovas navn legges til listen. Flere andre opposisjonelle, blant andre den kjente korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnij, er tiltalt for mer eller mindre bisarre, og muligens fingerte, lovbrudd. Samtidig signerer President Putin lover som strammer inn ytrings- og forsamlingsfriheten i en kjempefart. Vi kan vente oss brudd på rettssikkerheten langt styggere enn i Pussy Riot-saken.

Det er bare å lade opp med trykksverte.