Hopp til innhold
Kommentar

Helt åpent om halv fems

KØBENHAVN (NRK): Det eneste som er hardere enn tonen i den danske valgkampen, er å skulle spå utfallet. I kveld telles det opp etter den jevneste valgkampen i manns minne.

DENMARK-ELECTION/ Prime Minister Helle Thorning-Schmidt (R) and opposition leader Lars Lokke Rasmussen greet each other on the last televised debate with all party leaders in Copenhagen

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og opposisjonsleder Lars Lokke Rasmussen hilse på hverandre før den siste partilederdebatten.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Det er ikke mye som skiller de danske blokkene i innspurten. Da de to statsministerkandidatene stod ansikt til ansikt med hverandre hos DR i går kveld, var det nok bare et par meter. Da Lars Løkke Rasmussen (Venstre) tok A4-arkene ut fra innerlommen i den blå dressen, gikk fem skritt over gulvet og lente seg frem og med sin høyre hånd la dem på bordet til Helle Thorning-Schmidt (Sosialdemokratiet), var det for å demonstrere en slags avgrunn i politikk og retorikk. Løkke Rasmussens kontante tv-svar på Sosialdemokratenes brev-påstander om Venstres velferd. Mer om kontante spørsmål over bordet senere.

Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen i duell

Det ligger an til målfoto i et historisk jevnt dansk valg. I dag avgjøres thrilleren. Om det blir rød eller blå blokk som til slutt oppnår flertall, halv tress (50) prosent av stemmene og halv fems (90) seter i Folketingssalen blir ikke avgjort før de siste, avkryssede stemmeseddelen er lagt i urnen klokken 20:00. Så jevnt er det, at de toneangivende danske mediene har valgt å utsette offentliggjøringen av valgdagsmålingene til stemmelokalene er lukket og låst. Dermed er grafen alle nå venter på, én ekstra time unna.

Løgn og skitne triks?

Det har gått hardt for seg i den danske valgkampen. I TV-studioer og avisspaltene og brev til velgerne. Så hardt at velgerne er «dødtrætte» ordbruken. Om løgn og skitne triks. En rasert velferdsstat eller næringsfiendtlig skattepolitikk. Et klart flertall mener personangrepene er urimelige.

dkvalgkamp

I 23 dager har Danmark vært pyntet til valgkamp med de tradisjonelle valgplakatene på mang en lyktestolpe.

Foto: Lars Nehru Sand

Politisk har det vært mange kamper å kjempe. Mellom blokkene om velferdsstatens fremtid og hvem som er best egnet til å styre og å skape arbeidsplasser. Innad i blokkene om vesentlig vektlegging av politikken. Blant de blå partiene skiller Dansk Folkeparti og Venstre lag om nullvekst i offentlig sektor, Liberal Allianse og Venstre er ikke enige i skattepolitikken. Blant de røde regjeringspartiene er De Radikale og Sosialdemokratene uenige om innvandringspolitikken.

Om løgn og skitne triks. En rasert velferdsstat eller næringsfiendtlig skattepolitikk.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

Store deler av de siste tre ukers valgkamp har vært en slags presidentvalgkamp mellom statsministerkandidatene Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Det er sannsynlig at den av de to som taper duellen, også mister posisjonen i eget parti.

Løkke Rasmussen hadde ledertrøyen på da Thorning-Schmidt skrev ut nyvalget for tre uker siden. Han har prøvd å minne danskene på at Sosialdemokratiet har ledet en løftebrudd-regjering. Helle Thorning-Schmidt har kjørt et landsmoder og trygghetssøkende budskap. Hun har vært spent og til tider overtent i duellene.

Tross stor oppmerksomhet om de to, strømmer ikke danskene til de to store partiene. De to partiene ligger an til rundt 45 prosent av stemmene tilsammen. Det er betydelig mindre enn Arbeiderpartiet og Høyre, som har over 60 prosent oppslutning på NRKs siste stortingsbarometer.

Presidentvalgkamp, men små vinnere

Uansett hvilken blokk som vinner, er det to parti som har grunn til å si seg fornøyd i kveld. På blå side ligger Dansk Folkeparti an til å få over 30 mandater for første gang. En økning på nesten 10 mandater. På rød side, vil to år gamle Alternativet bli valgt inn i Folketinget for første gang, trolig med 8-9 mandater.

Det er ingen selvfølge at det grønne partiet som appellerer til statsministerens indre hippie vinner frem.

Det er ingen selvfølge at det grønne partiet som appellerer til statsministerens indre hippie vinner frem. I Norge ble Miljøpartiet De Grønne valgt inn på Stortinget i 2013 etter at miljøspørsmål til en viss grad hadde preget deler av valgkampen og den politiske debatt generelt. Miljøsakene har derimot kommet langt mer i skyggen i den danske valgkampen. Budskap om mindre forbruk, mer optimisme og empati, treffer likevel en tidsånd i Danmark, åpenbart.

Dansk Folkeparti vil ikke stille krav om regjeringsdeltagelse, gjennomslag eller innrømmelser på den tydelige måte vi har sett fra Frp i Norge i 2009 og 2013. DFs analyse er fortsatt at de vil ha mer igjen ved å presse en blå regjering fra utsiden med veto-makt. Uansett vokser selvsagt deres selvtillit i takt med gallupen.

Velferdsstaten og innvandring

Spørsmålene om velferdsstatens omfang og pris har derimot preget valgkampen fra start til mål. Om utgiftsstopp eller nullvekst i offentlig sektor, størrelsen på minsteytelser og politikernes evne til å legge til rette for flere arbeidsplasser. Det samme har konkurransen om å stramme inn innvandringspolitikken.

partilederne_mms

Partilederne, med statsminister Helle Thorning-Schmidt i front, på veg ut fra Tv2s partilederdebatt i går kveld.

Foto: Lars Nehru Sand / MMS

Nå er det velgernes tur til å si hva de er opptatt av og hvem de har tillit til.
Kanskje får hun fortsette. Statsministeren som i hurtige, taktfaste og bestemte steg svarte på Løkke Rasmussens utfordring noen timer senere hos dansk Tv 2. TV-valgkampen ble avsluttet med en Thorning-Schmidt marsjerende over gulvet med et forsøk på en utstrakt forliks-hånd om boligbeskatning.

  • Les alt om det danske valget på NRK.no her

- Hvem er du? Svarte Løkke Rasmussen og mer enn hintet til at Thorning-Schmidts regjeringspartner neppe var med på gimmicken; Det var nok mer partileder enn statsminister Thorning-Schmidt som rakk frem hånden.

Og det var definitivt valgkamp-Helle som om mulig mer taktfast marsjerte tilbake, mens Tv 2-kameraet bli hvilende på det bildet av en rød kjole som viste ryggen til utfordreren som stod noe perpleks tilbake.

Først i natt får vi målfotoet som viser hvem av de to som til slutt kan telle til halv fems.