Hopp til innhold
Kronikk

Gledessjokket fra Colombo

Etter den uventede valgseieren på Sri Lanka kan Norge igjen spille en viktig rolle der.

Mann sykler på en strand i solnedgangen på Sri Lanka

Som turistmål er Sri Lanka uovertruffent. Norske turister bør strømme til dette vakre og spennende landet, skriver Erik Solheim i denne kronikken.

Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / Afp

For bare et par måneder siden var det få utenfor den vakre øya som trodde den ukjente Sirisena skulle slå president Rajapaksa som hadde makten på Sri Lanka i ti år. Rajapaksa styrte hele statsapparatet og brukte det for å sikre valgseieren slik astrologen hans hadde spådd.

Tusenvis av statlige busser fraktet folk til de rette valgmøter. Falske løpesedler oppfordret tamilene til å boikotte valget. Statskanalen spredde propaganda og løgner. Se for deg NRK på valgdagen rapportere at Jonas Gahr Støre har hoppet over til Fremskrittspartiet. Opposisjonen kjempet i oppoverbakke. Men underet skjedde, de vant!

LES OGSÅ: Intervju med kronikkforfatteren

Massiv støtte fra minoriteter

President Sirisena sto i spissen for en av de bredeste koalisjoner i verden noensinne. Ivrige markedstilhengere og erklærte kommunister sto sammen. Tamiler, muslimer og ultranasjonalistiske buddhister samlet seg rundt en felles kandidat for å bli kvitt Rajapaksa. Noen kaller Sri Lanka en modell på hvordan en samlet liberal elite kan kvitte seg med en autoritær leder. Den nye "Sri Lanka modellen’’ kan få mang en diktator til å sove dårlig om natta.

Den nye "Sri Lanka modellen’’ kan få mang en diktator til å sove dårlig om natta.

Erik Solheim

Nøkkelen til valgseieren var massiv støtte fra minoritetene. Tamilene overhørte oppfordringer om boikott fra ekstreme krefter i eksilmiljøene. Muslimer og kristne gikk også mann av huse for endring. 80 % støtte fra mindretallene og 45 % fra det singalesiske flertallet sikret seier.

Få land kjenner Sri Lanka og den nye regjeringen bedre enn Norge. Vårt ti år lange engasjement i fredsprosessen fra 1998 til 2008 har skapt tette bånd mellom norske og lankesiske politikere. Erfaringene fra denne fredsprosessen vil bli oppsummert i en bok Statsråd Vidar Helgesen og jeg gir ut i vår. Vi har folk i embetsverk og politikk som kjenner landet, kulturen og personene bedre enn noen andre utenfor Sør Asia. Den nye statsministeren Wickremesinghe er en god samarbeidspartner for Norge.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Sterk norsk innflytelse

Utenriksminister Samaraweera er nå en god venn, selv om han en gang skjelte oss ut som «salmon-eating busy-bodies». Folk på Sri Lanka har et forhold til Norge på godt og vondt som de bare har til stormaktene Kina, India og USA. Om det er noen hovedstad på kloden der Norge oppfattes som innflytelsesrike så er det i Colombo.

Det nye Sri Lanka vil møte store utfordringer i tida framover. Demokratiet skal sikres. Den økonomiske framgangen må inkludere alle etniske grupper. Stridsspørsmålet rundt tamilenes rolle på Sri Lanka må løses. Bare Sri Lanka kan løse disse problemene. Men de vil se mot Norge for støtte.

Det er mange investeringsmuligheter i Sri Lanka for norske selskaper. IT, olje og gass, tekstiler og fiskeri er blant de mest spennende.

Erik Solheim

Den største utfordringen er å finne en varig løsning på konflikten mellom tamilene og det singalesiske flertallet på øya. De nye lederne har allerede signalisert at de er villige til forhandlinger om mer selvstyre til tamilene. De vil etterforske menneskerettighetsbrudd som fant sted i sluttfasen av borgerkrigen. De vil stoppe tortur, drap og forsvinninger. Menneskerettighetsgrupper og det internasjonale samfunnet vil presse på for å stille de ansvarlige for retten. Det er bra.

Forsoning tar tid

Men den ferske regjeringen må få spillerom og tid. De er nødt til å bringe det singalesiske flertallet med seg i etterforskning av drap og overgrep. Erfaringen fra steder som Chile og Serbia er at forsoning og rettsoppgjør tar tid. Men det kommer til slutt.

Det tamilske problemet på Sri Lanka vil bli lettere å løse med rask økonomisk framgang. Sri Lanka er allerede et av de rikeste landene i Sør Asia. Men ulikhetene er store. Mange tamiler og muslimer lever på grensen av ekstrem fattigdom.

Norge kan bistå med både bistand og investeringer. Det er mange investeringsmuligheter i Sri Lanka for norske selskaper. IT, olje og gass, tekstiler og fiskeri er blant de mest spennende. Sri Lanka er også inngangsport til det mye større indiske markedet.

Utenriksminister Samaraweera er nå en god venn, selv om han en gang skjelte oss ut som «salmon-eating busy-bodies».

Erik Solheim

Vi har og en stor tamilsk folkegruppe i Norge med store ressurser og bedre utdannelser enn andre nordmenn. Sri Lankas nye ledere signaliserer at de vil samarbeide med den tamilske diasporaen om investeringer og kunnskapsoverføring.

Demokratiet er gjenfødt

Som turistmål er Sri Lanka uovertruffent. De nydeligste strender, ville elefanter, høye fjell og fantastiske kulturskatter - alt innenfor et område du rekker over på få timer med bil. Norske turister bør strømme til dette vakre og spennende landet. Det er bare å bestille billett til Sør Asias nye Thailand.

Demokratiet på Sri Lanka er gjenfødt. Dommere, sentralbanksjef og generaler vil bli mer uavhengige. Pressen vil igjen bli fri til å skrive det de mener. Vi må støtte dette demokratiet og gjøre det vi kan for at de lykkes.

Det vil komme et ønske fra Sri Lankas side om besøk fra Børge Brende og andre norske ledere. Og gjerne med en delegasjon fra norsk næringsliv. Norge bør gjøre det vi kan for å øke støtten til Sri Lanka blant vestlige regjeringer.

«Sri Lanka modellenen» må klare å skape fred, forsoning og økonomiske muligheter for alle etter å ha kvittet seg med den autoritære leder. Sri Lanka vil trenge all den støtte de kan få. Det er ikke ofte Norge er blant stormaktene. Når vi er det, bør vi bidra.